4 věci, které musíte vědět, než se poprvé nabarvíte hennou

Barvení přírodními rostlinnými barvami je skvělé. Pokud to uděláte správně. Spontánní hurá akce s nadějí v duši, že vše, co je přírodní, funguje automaticky úplně úžasně, i když o tom nic nevím, se vám může težce nevyplatit. A pokud jste zvyklí na chemické barvy, které fungují na principu “poručíme větru, dešti” a z blond je rázem modrá, červená nebo černočerná, případně naopak, tak si dejte pozor dvakrát. Příroda totiž na nějaké poroučení moc nehraje a pokud člověk její zákonitosti ignoruje, většinou těžce spláče nad výdělkem. Nejen při barvení vlasů. Co tedy musíte vědět, než se do toho poprvé vrhnete?

1. Henna nebo přírodní barva?

Černá henna, blond henna, hnědá henna...to je henn, až oči přecházejí. Je fajn mít na výběr, ale je potřeba vědět, že henna jako taková je jen jedna a je to rostlina, nikoliv název odstínu. Více o ní najdete v tomto článku. Henna nemá žádné barevné mutace, má jen jednu barvu, a to měděnou/mahagonovou. Tu vám také zanechá na vlasech. Všechny ostatní odstíny už jsou směsi různých dalších bylin, díky kterým docílíte barvy jiné než rezavé.

Proto je daleko vhodnější tyto směsi nazývat “rostlinná barva”, protože to přesně odpovídá tomu,o co se jedná. Každá značka míchá svoje směsi jinak, takže odstín “hnědá” nebude mít nikdy úplně stejné složení. Je proto dobré umět číst složení a trochu se zorientovat v tom, co všechno můžete v rostlinných barvách najít. A také vědět, že pokud chcete hennu, tak hledáte rostlinu s latinským názvem Lawsonia inermis a nic jiného nemá ve složení figurovat.

2. Přírodní barva je jiná než chemická - neporučíte ani větru ani dešti

Výběr chemické barvy je snadný. Přijdete do obchodu nebo ke kadeřnici, dostanete vzorník a píchnete prstíkem do chemlonu, jehož barva vám učarovala nejvíce. S trochou štěstí jí pak budete nosit na vlasech. Chemické barvy totiž pronikají do vlasového vlákna a díky tomu dokáží vaši vlastní barvu téměř úplně změnit.

Rostlinné barvy nic takového, díky bohu, neumí, což je jeden z důvodů, proč jsou vlasům o tolik prospěšnější. Nicméně to trochu komplikuje výběr, protože píchnout prstíkem do vzorníku tady zdaleka nestačí. Musíte vzít v potaz výchozí barvu vlasů (ať už máte vlasy nebarvené, barvené chemií nebo jinou přírodní barvou) a hledat odstín tak, aby se vám zároveň líbil a zároveň ho bylo možné dosáhnout.

A tady už je nutné o přírodních barvách něco maličko vědět. Rostlinné barvivo v nich obsažené se váže na keratin ve vlasech a tudíž je výsledný odstín vždy ovlivněný tím, jaké barvy je podklad, tedy vaše vlasy. Rostlinné barvy nedokážou vlasy zesvětlit! Nejsilnější barvicí schopnost má čistá henna, která velmi dobře chytá i na relativně tmavé vlasy, kterým dodá zářivě mahagonový odstín, díky kterému mohou vlasy působit světleji, ale o skutečně zesvětlení se nejedná a navíc ho nelze stupňovat (jako je to možné u chemického zesvětlování). Šedivé vlasy mají jinou strukturu a rostlinné barvy na ně chytají daleko hůř.

Takže pokud barvíte přírodní barvou poprvé a nejste si jistí, jak to celé funguje, nechte si poradit. Třeba v naší facebookové skupině o přírodním barvení.

3. Jak na přípravu

Podrobně je postup barvení přírodní barven popsán v článku 10 kroků ke krásné barvě. Ale pokud nemáte čas nebo vám stačí krátká verze, tak tady je shrnutí.

Za prvé musíte vědět, jestli máte směs s indigem nebo bez indiga. Pokud máte cokoliv, co má být hnědá, do hněda, černé nebo trochu studené, tak tam indigo zaručeně bude. Ale občas se objeví i tam, kde byste ho nečekali (třeba v blond odstínech), takže raději zapátrejte ve složení.

Cokoliv s indigem zalévejte vodou o teplotě cca 50°C a nanášejte okamžitě.

Cokoliv bez indiga zalévejte teplou až vroucí vodou a nanášejte také ihned (samozřejmě po mírném vychladnutí).

Čistou hennu můžete zalít vroucí vodou a nenést ihned nebo zalít studenou a nechat nejméně 12 hodin odstát a nanášet až pak za studena. Co všechno můžete do směsi přidat, čím případně lze směs alternativně zalít, si můžete přečíst zde.

4. Je to na doživotí nebo je to hned pryč?

Další věc, kde se přírodní a chemické barvy odlišují. Chemie se neptá a většinou prostě drží a odrůstá. Pokud tedy máte permanentní barvu a ne přeliv. Přírodní barvy většinou nejsou ve svém účinku tak agresivní a pokud barvíte poprvé, je klidně možné, že nechytnou úplně podle vašich představ. Čistá henna nejspíš ano, ale ani to není 100% zaručeno.

Přírodní rostlinné barvy chytají tím líp, čím déle je používáte. Zároveň se na vlasech jakoby vrství, takže mohou postupně tmavnout. Velkou výhodou oproti chemickým barvám je to, že přírodní barvy působí na vlasech daleko přirozeněji, takže je málo pravděpodobné, že si na vlasech vytvoříte různobarevné fleky kvůli nerovnoměrnému nanesení nebo bude barva vypadat uměle a nepřirozeně.

Čistá henna se vesměs nevymývá a na vlasech drží, směsi s indigem mohou jít časem trochu do tepla nebo ztratí na intenzitě, protože indigo má barvicí schopnost trochu slabší. Výhoda je, že rostlinnou barvou můžete barvit jak často chcete.

Takže pokud se vám první pokus nevyvedl podle vašich představ, možná najdete řešení v tomto článku. A pokud ne nebo potřebujete důkladnější řešení, rádi vám poradíme.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu