5 mýtů o henně a jak to je doopravdy

O henně jako nejstarší a nejrozšířenější přírodní barvě na vlasy koluje spousta informací, ale i mýtů a polopravd. Často se pak může stát, že se vyděsíte úplně zbytečně a hennu zavrhnete na základě informací, které jsou dost zkreslené, když ne rovnou úplný nesmysl. Stejně tak se může stát, že naopak budete mít od henny přehnaná očekávání a následná nevyhnutelná frustrace vás od dalších pokusů odradí. Jaké jsou ty nejčastější polopravdy a co z nich je ta správná půlka?

1. Všechny přírodní barvy jsou henna

Čistá henna chytá na vlasy nejlíp a nejspolehlivěji, takže je pravda, že je součástí mnoho variant přírodních barev. Nicméně henna jako taková je jen jedna, je rezavá, měděná či mahagonová a taková bude i na vlasech. Jakékoliv jiné barevné varianty jako černá, hnědá nebo blond “henna” jsou směsí henny a dalších bylin, některé neobsahují hennu dokonce vůbec. Pokud chcete vědět, kolik čisté henny váš oblíbený odstín obsahuje, podívejte se na složení. Ingredience musejí být poskládané podle množství, v jakém jsou v produktu zastoupené. Pokud je henna (Lawsonia inermis) na jednom z prvních míst, tak je barva z velké části skutečně henna a čekejte velmi teplý odstín. Čím více je odsunuta na konec, tím více bude její charakteristická barva potlačena a ovlivněna dalšími použitými rostlinami.

2. Henna obaluje vlas

Říká se to, ale není to tak docela pravda. Rostlinné barvivo, které henna obsahuje, se váže na keratin ve vlasu. Kdyby henna vlas skutečně obalovala, tak vaše vlasy budou mít stejnou barvu jako směs, kterou na ně nanášíte a to opravdu nikdo nechce. Pravda je, že henna vlas zároveň regeneruje a posiluje, takže vlasy vypadají lépe, jsou silnější a lesklejší.

3. Hennu už z vlasů nikdy nedostanete

Pokud použijete kvalitní čistou hennu, která vám dobře chytne, tak je pravda, že zbavit se jí skutečně není jen tak. Hodně záleží na struktuře vašich vlasů, občas pomůže vymývání sodou, ale spíš jen ke změně a zmírnění intenzity odstínu, než že by se henna kompletně vymyla. Pokud byste ji chtěli opravdu komplet z vlasů stáhnout, tak chemickou cestou to možné je, ale je potřeba se svěřit zkušené kadeřnici, která je zvyklá s hennou pracovat a nedostává infarkt jen při vyslovení názvu té nebohé rostliny. Lepší, snazší a hlavně pro vlasy jemnější cesta je hennu přebarvit, a to buď opět přírodní barvou (jakékoliv tmavší odstíny vám na čistou hennu chytnou daleko lépe než na neošetřené vlasy) nebo konvenční barvou.

4. Z henny nejde přejít zpět na chemickou barvu

Mýtus, které s oblibou šíří hlavně kadeřnice, které se to snad učí ve škole. A sice, že pokud se jednou vaše vlasy k henně je přiblíží, tak už je vám navždy zapovězeno království konvenčních barev a studená hnědá, platinová blond nebo červená jsou pro vás navždy nenávratně ztraceny (a vám přece tak sluší a to s tím přechodem na přírodní barvy nemůžete myslet vážně, vždyť ty profesionální kadeřnické jsou to úplně nejlepší, co můžete vlasům dát). A oups, tohle fakt není pravda. Jen na některé barvy bude přechod časově náročnější a bude třeba více kroků. Ale to je normální, pokud chcete barvit o několik odstínů mimo (hlavně zesvětlovat). Naopak tmavší barvu můžete aplikovat bez problémů, ovšem počítejte s tím, že jak se bude vymývat, tak teplý odstín henny zase povystrčí růžky. Ale postupně to tou chemií zabijete, nebojte se ;-)

5. Po henně zezelenáte

Ne. Ani náhodou. I kdybyste dělali psí kusy, tak po kvalitní čisté henně nezezelenáte. Ale po indigu klidně. Indigo si nerozumí s chemickými zesvětlovači, takže pokud máte vlasy chemicky zesvětlované (ani nemusejí být úplně blond), promelírované nebo se je naopak zesvětlit či melírovat chystáte, tak indigo vám rádo připomene, že zelená je dobrá a měli byste na to v péči o vlasy myslet ;-) Takže se v těchto případech indigu buď  vyhněte úplně nebo vlasy důsledně připravte pravidelnou aplikací cassie a pokud se chystáte na tmavší odstín, tak raději nabarvěte dvoufázově.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu