Můžu mít alergii na hennu?

Šalamounská odpověď samozřejmě zní, že alergii můžete mít úplně na všechno. Tak proč ne i na hennu. Nicméně problematika alergií není tak úplně černobílá a tak se skutečně nemusíme před zkoušením každého nového produktu obávat, že nás postihne anafalyktický šok a skončíme na kapačkách v nemocnici. Je ale na místě vědět něco málo jak o alergii jako takové, tak o tom, jak přírodní prostředky jako henna vlastně fungují. To, že bychom měli trochu znát i vlastní tělo, by měla být samozřejmost. Ale také často není, protože se spoléháme víc na to, co jedna paní povídala na internetech než na naše vlastní zkušenosti a pocity. Jak to tedy je s alergiemi?

Co je vlastně alergie

Velmi zjednodušeně můžeme říct, že alergie je přehnaná reakce našeho těla na látku, která mu nemůže nijak uškodit. Prostě se tělo začne chovat jako k nepříteli k něčemu, co je úplně neutrální a neubližuje mu. V podstatě se jedná o autoimunitní onemocnění, tedy situaci, kdy imunitní systém reaguje neadekvátně a kontraproduktivně. Tak, že reakce těla - otok, dušnost, vyrážka… je v důsledku pro tělo daleko větší zátěž než je působení alergenu jako takového.

Alergenem tak může být prakticky cokoliv, od běžně známých jako je pyl nebo zvířecí srst, až po méně obvyklé jako je sluneční alergie nebo všemožné potravinové alergie. Takže samozřejmě jakákoliv bylina, zejména taková, na jejíž působení nejsme od malička zvyklí, protože se v našich končinách nevyskytuje, může být alergenem také. Z toho je jasné, že jak henna, tak jakákoliv jiná bylina obsažená v přírodních barvách, může být alergenem a spustit alergickou reakci.

Jak poznám, jestli mi hrozí alergie

Na 100% to nevíte dopředu nikdy, ale pokud svoje tělo aspoň trochu znáte a nějaké zkušenosti s přírodními produkty máte, tak to dokážete z velké části odhadnout. Takže pokud jste alergik, astmatik nebo ekzematik a víte, že jste v minulosti měli reakci na nějakou bylinu nebo cokoliv přírodního (zvířata, éterický olej, ovoce, plody…), je na místě obezřetnost u jakéhokoliv nového produktu. V případě přírodní barvy pak stačí rozmíchat trošku ve vodě, nanést někam, kde je jemnější a citlivější pokožka a pozorovat, jestli se neobjeví zarudnutí, svědění nebo jiné příznaky alergie. Pokud je všechno v pořádku, můžete se další den s klidem obarvit.

Pokud alergičtí nejste na nic nebo si toho nejste vědomi, přírodní produkty používáte běžně zevně i vnitřně a nemáte problém, tak je velmi malá pravděpodobnost, že by vás alergizovala zrovna henna nebo jiné byliny v přírodních barvách. Nicméně test snášenlivosti si můžete pro klid duše udělat samozřejmě také.

Občas se může v některých přírodních barvách vyskytnou skořice a pokud tomu tak u vaší vybrané barvy je, tak byste se měli mít na pozoru. Skořice vypadá velmi mírumilovně ve vánočním punči, ale na kůži se tak rozhodně nechová. Její největší záludnost spočívá v tom, že reakce může přijít až po několikáté aplikaci, takže "z ničeho nic" zareagujete na produkt, který jste dosud bez problémů používali. Není možné zjistit, kolik aplikací produktu se skořicí snesete a kdy a jestli přijde reakce. Proto byste se měli pravidelnému používání produktů, které obsahují skořici, vyhnout. Žádná z barev CosmetikaBio skořici z tohoto důvodu neobsahuje.

Je to opravdu alergie na hennu?

Alergie na hennu ale má ještě jednu rovinu, o které se tak často nemluví. A sice, že alergická reakce ale vůbec nemusí být vyvolána hennou nebo jinou bylinou. Jak bylo řečeno výše, alergie je reakce těla na jinak neškodnou látku. Z toho logicky vyplývá, že pokud označujeme za alergii přecitlivělost a reakci na nějaké chemikálie nebo syntetické složky, tak se o alergii v pravém slova smyslu vlastně nejedná. Prostě proto, že nejde o látky, které jsou jinak neškodné. Jsou škodlivé pro všechny, jen někdo jich snese víc a někdo míň. Opilost se také neoznačuje jako alergie na alkohol.

Největší nebezpečí alergie na chemické složky v kosmetických produktech je v tom, že nemusí přijít úplně okamžitě, neodezní po ukončení kontaktu s alergenem a reakce těla je skutečně velmi prudká. Pokud tedy přijde po aplikaci přírodní barvy reakce, která se nezmírní důkladným smytím barvy nebo je skutečně závažná a nejedná se “jen” o nějaké lehké svědění, ale je doprovázena otoky, případně dušností, je velká pravděpodobnost, že ji nezpůsobila bylina jako taková, ale nějaká chemikálie, která je v produktu ukrytá.

V případě přírodních barev jsou dvě skrytá nebezpečí, která ze složení nepoznáte. V první řadě jde o pesticidy, které se samozřejmě při pěstování rostlin používají všude na světě. Jenže zatímco v EU nebo i USA jsou poměrně silné restrikce a mnoho nebezpečných látek je zakázaných nebo jsou alespoň omezené jejich koncentrace, tak v zemích třetího světa nic takového neplatí. Pokud kupujete necertifikovaný produkt, tak vám nikdo nezaručí, že byliny nebyly ošetřené nějakým svinstvem, které je horší než všechny barvy z drogerky dohromady.

Druhé nebezpečí se týká hlavně indiga. Indigo je jako barvivo velmi oblíbené, protože představuje jediný způsob, jak modifikovat výrazný teplý tón čisté henny. Jenže na rozdíl od henny, která je stavu obarvit vás skoro na doživotí, je barvicí schopnost indiga o dost slabší. Ale existuje způsob, jak mu pomoct. Jmenuje se PPD neboli P-phenylenediamine, což je velmi levná syntetická látka, která skvěle podpoří barvicí schopnost jakékoliv směsi. Což by bylo moc príma, kdyby to zároveň nebyla látka silně dráždivá pro kůži, oči i dýchací systém. Také je karcinogenní a působí i na hormonální systém.

Je dost ostře hlídaná, její množství v konvenčních produktech musí být omezeno a hlavně ho musí provázet výrazné varování na obalu. Opravdu přírodní produkty se mu samozřejmě z dálky vyhnou a  díky certifikaci víte, že se vašeho produktu nic takového netýká. Ale jako zákazník nemáte šanci poznat, jestli indigo, které ve vašem produktu je, nebylo “vytuněno” právě ppd. Dokud nepřijde alergická reakce…

Nejen z tohoto důvodu mají barvy CosmetikaBio dvojí certifikaci. Abyste mohli mít skutečně jistotu, že si dáváte na pokožku jen to nejlepší.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu