Co všechno můžete přidat do rostlinné barvy

Barvení rostlinnými barvami může být strašně rychlé a jednoduché. Prostě je zalijete vodou, zamícháte, nanesete štětcem (nebo rukama) na vlasy a po dvou hodinách smyjete. Úkol splněn, ale žádná velká zábava...Ta totiž nastává až tehdy, když začnete s barvami experimentovat a naplno využijete možnosti proměnit barvení vlasů v pečující rituál, který jinak nemá ve vlasové péči obdoby.

Má to samozřejmě výhody i nevýhody. Výhoda je, že to je strašně zábavné, namícháte si barvu tak, že přesně odpovídá momentálním potřebám vašich vlasů a třeba i spotřebujete nějaké ingredience, co vám doma zbytečně dlouho leží. Nevýhoda tkví v tom, že ty vlasy pak vypadají skutečně parádně, jsou lesklé, hebké a vůbec krásné, takže na sebe pořád jen koukáte do zrcadla, saháte si do vlasů a v práci jste za cvoka a doma nic neuděláte, protože hledáte, co tam dáte příště… Ale člověk se prostě musí naučit něco obětovat, že ;-) Jak si tedy můžeme svoji rostlinnou barvu vytunit?

Čím rostlinné barvy zalít

První krok a jelikož zalít barvu prostě musíte vždy, naprosto se nabízí ho něčím vylepšit. Jen nikdy nezapomeňte, že směsi s indigem zaléváme vodou o 50°C. Příliš horká voda by barvicí schopnosti indiga zničila. Čistou hennu a směsi bez indiga naopak směle zalijte tekutinou vařicí, protože teplo uvolní barvivo ještě lépe. Vodu můžete obohatit o další ingredience, případně jimi můžete vodu zcela nahradit. Čím vším tedy lze zalít rostlinnou barvu?

  • Bylinné odvary - jakoukoliv bylinku můžete nechat pár minut povařit a odvarem pak rostlinnou barvu zalít. Pro světlé tóny volte heřmánek, pro tmavší kopřivu. Pro mastné vlasy mátu, pro podrážděnou pokožku třeba levanduli nebo měsíček. Pro suché vlasy je vynikající odvar z růže stolisté.
  • Čaj a káva - zelený, černý nebo klidně puer. Čaje skvěle podpoří lesk vlasů, regenerují vlasovou pokožku a tmavé čaje ještě podpoří tmavé odstíny barev. Pro tmavé odstíny nebo jako podpora růstu vlasů je skvělá káva, kterou ale povařte, jako byste ji připravovali po arabském způsobu v džezvě (ale klidně použijte jakýkoliv kastrůlek).
  • Hydroláty - to je skvělá věc nejen k péči o vlasy. Vlastně je jich na zalití barev skoro škoda, ale aspoň trochu přidat můžete. Nebo nějaký, co vám úplně nesedl vůní nebo už ho máte dlouho. Ohřátím se nic z jejich schopnosti neztratí a vlasy budou nádherně lesklé a vyživené.
  • Jablečný ocet. Cokoliv kyselého, tedy i ocet, míchejte pouze s čistou hennou nebo barvami BEZ indiga. Teplý tedy zrovna moc nevoní, ale ta jemnost, kterou vlasům přinese, ta je naprosto bezkonkurenční. Navíc je velmi prospěšný vlasové pokožce, zvlášť, pokud trpí na lupy či ekzémy.
  • Vincentka. Na pití nebo výplachy dutin se hodí pouze čerstvá, ale vlasy jí nepohrdnou ani v případě, že už ji máte nějaký ten den otevřenou. Prospěje hlavně pokožce, kterou pomůže detoxikovat. Pozor by si měly dát jen velmi suché vlasy, přece jen ta obsažená sůl může trochu vysušit.
  • Červené víno se přidává hlavně kvůli barvě, ale nijak extrémně dobře to nefunguje, jeho barvicí schopnost je dost slabá. Zato působí skvěle jako antioxidant, takže rozhodnete-li se nalít svařák místo do žaludku do henny, prospějete kůži i ledvinám ;-)

Co do rostlinných barev přidat

Když už máte barvu něčím zalitou, tak to vůbec neznamená, že musíte s experimentováním přestat. Jen je potřeba myslet na to, že některé přísady mohou barvicí schopnosti směsí snížit. Obecně platí, že čistá henna snese prakticky cokoliv, ale u směsí s indigem je třeba být obezřetnější. Ale pole působnosti máte pořád dost široké i tak. Co přidat do už rozmíchané směsi?

  • Rostlinné oleje a másla. Zejména pro vlasy suché, zničené nebo lámavé. Volte oleje vhodné pro váš typ vlasů, ale v podstatě lze použít jakýkoliv. Skvělý je arganový olej, jojobový olej nebo bambucké máslo. Kokosový olej navíc podpoří růst nových vlasů. Ovšem tam, kde vám opravdu záleží na efektu indiga, tam na oleje zapomeňte nebo s nimi buďte opravdu maximálně opatrní a omezte se na minimální množství (cca čajovou lžičku na 50g suché směsi).
  • Esenciální olej. Vynikající věc, pokud si dobře vyberete. Zapomeňte na všude možně doporučovanou skořici! Je to jeden z nejrizikovějších éterických olejů. Zcela bez rizika a s velmi širokými benefity je levandule, které se vyhnou pouze lidé s nízkým krevním tlakem. Pokud chcete podpořit růst vlasů a zlepšit prokrvení vlasové pokožky, zvolte rozmarýn. Pro suché vlasy a křehkou pokožku je skvělé kadidlo, ylang-ylang nebo bazalka. Mastná pokožka uvítá mátu nebo geránium. Obecně platí, že éterický olej, se kterým máte dobrou zkušenost na pleť, můžete s klidem použít i do vlasů. Dávejte pozor na množství, jsou to velmi koncentrované látky. Do 50g suché směsi stačí po rozmíchání s vodou 5, maximálně 10 kapek vybraného oleje. Vždy dbejte na to, aby se jednalo o olej v dobré kvalitě, nejlépe certifikovaný! Použijte je klidně i do směsí s indigem.
  • Aloe vera je skvělá hlavně pro ty, kdo mají velmi suchou pokožku nebo velmi vysušené vlasy. Většinou budete mít po ruce asi gel, tam vždy zkontrolujte složení. Aloe neprodukuje gel, ale šťávu, takže gel není úplně čistý nikdy. Pokud máte šťávu, volte raději tu. Pokud ho nebude moc, klidně ho přidejte i do směsí s indigem.
  • Pískavice řecké seno. Možná ji máte v kuchyni mezi kořením. A pokud ne, tak to napravte, protože je skvělá. A to i na vlasy. Tak moc, že některé směsi už ji v sobě mají (hledejte v složení Trigonella foenum-graecum). Pokud ne, s klidem ji přidejte. Zamezuje padání vlasů a posiluje je, tonizuje pokožku a zbavuje ji škodlivých látek. Má charakteristickou vůni, takže ji napřed vyzkoušejte.
  • Kurkuma. Je silně protizánětlivá, takže se osvědčí při problémech s pokožkou. Značně barví, čehož lze využít, ale pokud máte blond vlasy, tak na ni zapomeňte. Neopatrně přidaná kurkuma umí vytvořit jasně žlutou. Princezna Pampeliška je možná hezká pohádka, ale v běžném provozu to vypadá dost extravagantně.

Barvení vlasů prostě může být krásná a zábavná alchymie, plná vůní, objevů a příjemných překvapení. Máte také svoje oblíbené ingredience, které přidáváte do barev na vlasy?

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu