Není henna jako henna

Blond henna, černá henna, bezbarvá henna, hnědá henna… Člověku až oči přecházejí, kolik těch henn vlastně je. Nebo není? Není. Ne nadarmo se naše maminky děsí, pokud řeknete, že se jdete nabarvit hennou a argumentují svojí fotkou z mládí, kdy si vysloužily indiánské jméno Hořící hlava. Protože...

Henna je jen jedna

Henna totiž není žádná barva, ale rostlina. Česky se jmenuje Henovník bílý, latinsky Lawsonia inermis. To také hledejte ve složení, pokud vás zajímá, co všechno vaše rostlinná barva na vlasy obsahuje. A uvidíte sami, že třeba v “černé henně” nebo “blond henně” možná ani žádnou hennu nenajdete…

Henna má totiž jen jednu barvu. Ta může mít různé odchylky podle původu rostliny (egyptská henna je trochu jiná než třeba indická) a hlavně záleží na barvě podkladu, tedy vlasech, které barvíte. Nicméně vždycky se budete pohybovat v měděných nebo mahagonových odstínech. Nádherné teplé odlesky dovede čistá henna vytvořit i na velmi tmavých vlasech. Rostlinné barvivo, které obsahuje, se totiž váže na keratin ve vlasech (proto umí barvit i kůži) a vytvoří tak na vlasech barevný film. Který vlas nejen obarví, ale i chrání, posiluje a dodává mu lesk.

Co všechno čistá henna dokáže?

  • Dodá nádhernou barvu
  • Posílí vlasové vlákno
  • Ozdraví pokožku a zlepší prokrvení vlasových cibulek, čímž podpoří růst vlasů a omezí jejich padání
  • Přidá na objemu
  • Jemně reguluje přílišné maštění vlasů
  • Dodá lesk
  • Chytne dobře i na šedivé vlasy

Cassia, amla, indigo a jak se to rýmuje…

A jak je to s těmi “barevnými hennami”? Pokud chceme vytvořit jinou barvu, než tu, kterou nabízí čistá henna, musíme postupovat jako malíř a odstín si pěkně namíchat. Takže potřebujeme další rostliny, které také dokážou vlasy obarvit. Proto má většina odstínů rostlinných barev ve složení více druhů bylin a díky vyladěným poměrům pak vznikne žádoucí odstín. Zkušený “čtenář INCI”, tedy latinského složení produktu, pak dovede odhadnout, jak bude v kombinaci s jeho vlasy určitý konkrétní odstín vypadat.

Naprosto skvělé pak je to, že každá z rostlin, které se pro barvení vlasů a míchání odstínů používají, má i velmi pozitivní účinky na vlasovou pokožku. Každé barvení přírodní barvou je pak nejen estetickou záležitostí, ale také hloubkovou regenerací pro vlasy i pokožku. Takže se nemusíte bát ani odstínů, které se pro vás “nehodí” nebo se zlobit, pokud barva nechytne. Pozitivní efekt nastává vždy, i když třeba výsledná barva nekoresponduje s vaší představou.

Ale pokud vám ohnivé odlesky ve vlasech jsou opravdu cizí, vyzkoušejte některou ze směsí, kde je čistá henna utlumená jinými bylinkami.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu