Indigo - tajemství orientálních princezen

Husté, zdravé vlasy v barvě havraních křídel, které snad nikdy nešediví. Žádná orientální kráska by bez nich nebyla úplná. Však také mají svoje malé tajemství, díky kterému jsou vlasy jejich nejkrásnějším šperkem. Tím tajemstvím je indigo.

Indigo, které často známe i pod zavádějícím názvem “černá henna”,má totiž několik úžasných vlastností. Nejčastěji se samozřejmě využívá kvůli svojí modré barvě. Přičemž výsledek barvení tmavých vlasů může být až modročerný. Jenomže to zdaleka není všechno, co je na indigu zajímavé. Indigo je totiž vynikající prostředek péče o vlasy. Co všechno kromě obarvení indigo dokáže?

  • Ošetřuje vlasy, změkčuje je a působí jako kondicionér.
  • Regeneruje suché vlasy.
  • Zpomaluje šedivění vlasů. Samozřejmě je potřeba pravidelná a dlouhodobá aplikace, ale vyplatí se. Zatímco my řešíme šedivé vlasy často už ve věku kolem 30 let, orientálním kráskám jsou tyhle problémy cizí.
  • Ozdravuje vlasovou pokožku a omezuje výskyt lupů.
  • Podporuje růst nových vlasů

Také z tohoto důvodu najdete indigo ve většině odstínů rostlinných barev CosmetikaBio. Ale samozřejmě jde také o jeho barvicí schopnosti. Indigo se nepoužívá jen do černých a tmavých odstínů. Je součástí i blond odstínů, protože ve správném poměru dokáže barvicí směsi přidat studený podtón, který nám v hennových barvách tak často schází. Navíc kombinace cassia-indigo je základem světlých odstínů.

Jak s indigem pracovat

S indigem je potřeba zacházet jinak než s čistou hennou. Pokud se tedy barvíme rostlinnou barvou, která obsahuje indigo, tak bez ohledu na další složky je třeba dodržet následující pravidla

  1. Indigo zaléváme vždy vodou o teplotě cca 50°C. Pokud nemáte teploměr, tak to zvládnete odhadnout - je to hraniční teplota, kdy ve vodě ještě udržíte prst.
  2. Indigo nanášíme ihned po rozmíchání, nenecháváme ho odstát. Pokud vám zbyde, tak můžete zbytek zmrazit. Počítejte s tím, že se zničí jeho barvicí schopnost. Ostatní benefity ale zůstanou zachovány.
  3. Do barev s indigem nepřidávejte nic kyselého ani mastného (oleje, másla…)
  4. Můžete přidat trochu soli nebo směs zalít bylinným odvarem (podle požadované barvy můžete použít kopřivu pro tmavé a heřmánek pro světlé odstíny)
  5. Nemusíte balit vlasy tak pečlivě ani jinak zahřívat
  6. Stačí barvit kratší dobu, dvě hodiny jsou úplně dostačující. Pokud necháte déle, působí regeneračně, ale barva už se měnit nebude
  7. Vždy umyjte pouze vodou a nechte 2-3 dny, aby se barva plně rozvinula. Soudit výsledek hned po umytí je předčasné
  8. Při přechodu na přírodní barvení je třeba zvážit postup barvení. Indigo na vlasech může po předchozím odbarvování zezelenat. Stává se tak hlavně po peroxidu, ale i po stahovačích barev a jiných agresivních chemických zásazích do barvy vlasů.

 

Není indigo jako indigo

Nic není tak skvělé, aby v tom nebyl aspoň malinký háček. A s indigem se to má stejně. Indigo má totiž o dost slabší barvicí schopnost než henna a také vyžaduje trochu speciální zacházení - je potřeba, aby bylo čerstvé a správně zpracované. Proto občas narazíme na podivně "vylepšená" indiga, která sice skvěle barví a skvěle drží, ale o čistě přírodním původu si můžeme nechat jen zdát.

Často se takto nechají svést na scestí i výrobci rostlinných barev. Jednak proto, že takováto pseudo-indiga jsou samozřejmě levnější, ale hlavně často daleko lépe barví. Je lákavé barvu jen tak maličko vytunit něčím, co možná není až tak úplně přírodní, ale zas to bude tak krásně černé...a ve složení to už pak samozřejmě nenajdete.

Proto jsou všechny barvy CosmetikaBio s biocertifikací. Abyste měli jistotu, že vše je skutečně tak přírodní, jak je napsáno na obale. Rozhodně existují suroviny, kde může být certifikace zbytečná, protože jsou prostě skvělé vždycky. Ale indigo k nim opravdu nepatří.

Nejste si jistí, který odstín bude pro vás nejvhodnější? Napište nám sem nebo na Facebook a vybereme společně vaši ideální barvu.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu