Jaké byliny jsou v barvách CosmetikaBio

Nauč se číst složení, říkali. Pak si budeš umět vybrat, co je pro tebe nejlepší, říkali. A už nikdy nenaletíš na líbivé slogany pseudopřírodních produktů plných chemie...Jenže to aby měl člověk jako další úvazek a při práci studoval po nocích složení produktů, učil se latinské názvy bylin a oprašoval dávno zapomenuté znalosti chemie! Že na to nemáte čas? Na některé produkty je skutečně potřeba mít skoro diplom z chemie. Ale rostlinné barvy CosmetikaBio jsou jiné.

Dohromady v nich najdete jen 11 ingrediencí a všechno jsou to jen byliny v bio kvalitě. Nic víc, nic míň. A abyste nemuseli lovit v ájurvédských herbářích, tak je všechny najdete tady. Složení barev CosmetikaBio už pro vás nikdy nebude španělskou (nebo spíš latinskou) vesnicí, ale naopak důvěrně známou zahradou, kam si chodíte utrhnout a nasbírat to, co vaše vlasy zrovna potřebují...

Henna (Lawsonia inermis)

Henna je součástí většiny rostlinných barev a jako jediná vás skvěle obarví i čistá bez příměsí. Má opravdu silnou barvicí schopnost, které se využívá při formulaci ostatních odstínů. Jedinou nevýhodou je, že barví jen na zrzavou až mahagonovou. Všechny odstíny, kde henna převažuje, jsou tedy teplé nebo se do teplého odstínu vymyjí. Henna drží na vlasech velmi dobře, protože barvivo se naváže na vlasový keratin a většinou tam už setrvá i přes další mytí šamponem. Podrobné informace o henně najdete v článku zde.

Indigo (Indigofera tinctoria)

Další z hvězdných ingrediencí, která se vyskytuje ve většině odstínů. Tentokrát kvůli svojí schopnosti utlumit teplé odstíny henny a vytvořit studenější barvu. Indigo není černé, jak se často říká, ale barví na modro, proto není úplně vhodné k samostatnému použití. Ale má naprosto skvělé regenerační vlastnosti, působí proti lupům a jako vlasový kondicionér. Dokonce některé zdroje praví, že oddaluje šedivění vlasů. Ale také je zodpovědné za to, že vám přírodní barvy mohou chytnout do zelena - nesnese se totiž s chemicky zesvětlenými vlasy, takže ty by měly na barvení s indigem bez další přípravy zapomenout. Další články o indigu najdete zde a zde.

Cassia (Cassia obovata)

Bezbarvá regenerace na vlasy - tak je cassia často označená. Vlastnosti má podobné jako henna. Vlasy regeneruje, přidá objem a lesk, ozdraví pokožku, podpoří růst vlasů...ale nebarví. Je skvělá pro všechny, kdo nechtějí svoji barvu měnit nebo si chtějí přírodní barvení bez rizika osahat. Ve směsích se používá ke snížení intenzity barevného tónu. Není úplně bezbarvá, na velmi světlých vlasech zanechá medový nádech. Nejčastěji ji objevíte ve světlejších nebo blond odstínech. Více o cassi zjistíte zde.

Amla (Emblica officinalis)

Amla, amalaki nebo indický angrešt. Ovoce s nejvyšší obsahem vitamínu C na světě. Až je skoro škoda ho dávat jen na hlavu. Vnitřně se užívá také, ale v barvách na vlasy vytváří vhodné prostředí pro hennu, aby se lépe rozvinula (henna to ráda kyselé) a také jako vlasový kondicionér, protože amla vám vykouzlí ty nejhebčejší a nejlesklejší vlasy pod sluncem. Také působí antioxidačně na vlasovou pokožku, takže pokud máte třeba ve zvyku používat pleťová séra s C vitamínem nebo antioxidanty obecně, tak to dopřejte i vlasové pokožce a zařaďte barvy s amlou třeba jen jako vlasovou masku. Co dalšího amla ještě dokáže najdete tady.

Neshodnice (Eclipta alba)

Nepříliš poetický název neshodnice a naprosto jazykolamné ájurvédské označení Bhringaraj představují rostlinu, která by ve vaší vlasové péči neměla chybět. Ájurvéda jí dokonce přezdívá “královna vlasů” a to proto, že snad není nic, co by s vlasy nesvedla. Omezuje padání, podporuje růst nových vlasů, posiluje vlasy, navrací jim pružnost, lesk a objem. Působí skvěle na pokožku hlavy. Jako bonus obsahuje modročerné barvivo, které se využívá pro formulace tmavších odstínů, kde ji také nejčastěji najdete.

Mořena srdčitá (Rubia cordifolia)

Mořenu potkáte i pod ájurvédským označením Manjistha. Skvěle působí při kožních problémech, ekzémech, lupech nebo citlivé pokožce hlavy. Je to vynikající bylina na čistění krve, tedy podobně jako naše kopřiva. Na rozdíl od kopřivy ale ještě navíc obsahuje hnědočervené barvivo, díky kterému se využívá jako doplňující ingredience u barev, které jsou hnědé nebo mahagonové.

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum)

Dlouhý název, specifická vůně. A je jedno, jestli pískavici používáte v kuchyni (je skvělá!), na vlasy (taky!) nebo olej z ní v péči o pleť. Její vůně vás bude provázet dost dlouho, takže si ji raději zamilujte. Uděláte dobře, protože pískavice je skvělou pomocnicí v péči o suché nebo dehydrované vlasy, kterým dodá pružnost a lesk. Zároveň zklidňuje citlivou pokožku, regeneruje ji a zpevňuje.

Ibišek (Hibiscus rosa-sinensis)

Ibišek se v rostlinných barvách vyskytuje hlavně jako (téměř jediný) zdroj přírodního červeného barviva. Z toho důvodu ho najdete hlavně v odstínech, které slibují červený odlesk. Bohužel, barvicí schopnost ibišku je zdaleka nejslabší ze všech barvicích rostlinných ingrediencí a proto je červená tím neproblematičtějším odstínem. A upřímně řečeno přírodní cestou prakticky nedosažitelná. Ibišek má však i jiné benefity, jednak je velmi kyselý, tudíž působí podobně jako amla, jednak má zklidňující a tonizující účinky na pokožku.

Akácie katechová (Acacia catechu)

Nepříliš obvyklá ingredience, která je ale opomíjená docela neprávem. Akácie katechová je zdrojem hnědočerveného barviva, kterým lze obohatit hnědé odstíny. Je také protizánětlivá a velmi hojivá. Působí regeneračně na pokožku a čistí krev.

Bakopa (Bacopa monnieri)

Bakopu potkáme častěji pod ájurvédským názvem Brahmi. Nejčastěji se využívá jako podpora kognitivních funkcí, protože skvěle podporuje mozek a působí velmi příznivě na psychiku a psychickou odolnost. Pokud jste pod tlakem tak, že máte pocit, že to nezvládnete a nedokážete se zklidnit a zkoncentrovat, pak by se bakopa měla stát vaší nejlepší přítelkyní. Je ale velmi prospěšná i kůži a napomáhá zdravému a hojnému růstu vlasů.

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Je skutečně nutné vysvětlovat přítomnost kávy kdekoliv? Nežádá si spíš důkladné vysvětlení její absence? :-) Nicméně pokud to skutečně potřebujete, tak kromě velmi slabého barvicího účinku má káva povzbuzující účinek nejen na organismus celkově, ale také na růst vlasů.

Líbí se vám naše zahrádka? A už jste některou z barev vyzkoušeli? Jestli ne, tak honem pro ni! A jestli ano, tak taky ;-)

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu