Proč není indigo černé

Také už vám někdo poradil, že černočerných vlasů dosáhnete pomocí barvení čistým indigem? A nepřišlo vám na tom něco špatně, když spojení “indigová modř” je notoricky známé? Jak to je vlastně s tím indigem a jak docílit té nejkrásnější černé přírodní cestou?

Modrá je dobrá

Naše představa indiga je nejčastěji spojená s nádhernými havraními vlasy bollywoodských krásek nebo arabských princezen. Jenže ty mají černé vlasy jaksi geneticky dané a nepotřebují tomu příliš pomáhat. Indigo se v těchto končinách na vlasy používá, ale spíše pro své skvělé regenerační schopnosti a jako prostředek, který oddaluje šedivění vlasů. Představa, že podobně černé vlasy vykouzlí indigo nám Středoevropankám, je mylná. Indigo sice barví, ale na modro.

Indigo je to barvivo, které nám přineslo nejoblíběnejší kousek šatníku pro více generací - blue jeans - klasické modré džíny. Dnes už se sice indigem nebarví, ale pro představu barevnosti indiga to je dostačující. Kde se tedy bere “černá henna”?

Když pomineme barvu vylepšenou ppd, která je stejně černá, jako nebezpečná, tak černý odstín rostlinné barvy je potřeba namíchat. Pokud se o to chcete pokusit sami, musíte si zahrát napůl na malíře, napůl na alchymistu, protože budete potřebovat obojí. Nejsnazší cesta je smíchat indigo s hennou - sytý mahagon a silná barvicí schopnost henny a adekvátní díl indiga vytvoří relativně slušnou černou. Vždy bude spíš teplá a měkká. Z této jednoduché kombinace se, bohužel, indigo dost rychle vymývá, protože drží slaběji než henna a může se stát, že po pár umytích budete mít na hlavě spíš teplou tmavohnědou než černou. Z toho důvodu se sofistikovanější směsi vylepšují dalšími bylinami, nejčastěji neshodnicí. Rostlina s jazykolamným ájurvédským názvem bhringaraj, kterou ve složení najdete pod latinským názvem Eclipta alba, je totiž pravý poklad. Ne nadarmo se jí v ájurvédě přezdívá královna vlasů. Nejen, že má skvělé regenerační schopnosti, vlasy posiluje, podporuje jejich růst a zabraňuje vypadávání, ale je také dalším zdrojem, tentokrát skutečně modročerného barviva. To, bohužel, nemá samo o sobě moc silnou barvicí schopnost, ale je to další ingredience, která černou barvu výsledné směsi dokáže podpořit.

Skvělé, ale křehké indigo

Indigo na vlasy je vážně skvělé, ať už ho použijete v barvicí směsi nebo samotné třeba jako vlasovou masku pro tmavé vlasy, ale nic nemůže být úplně dokonalé… Indigo je totiž velmi citlivé na skladování i manipulaci a celkem rychle svoje barvicí schopnosti ztrácí. Pokud tedy chcete, aby indigo ve vaší směsi fungovalo tak, jak má, ujistěte se, že bylo dobře zabalené a skladované. Na vzduchu velmi rychle oxiduje a pokud ho necháte dlouho rozbalené, protože si třeba nebarvíte vlasy moc často, můžete být u posledních várek trochu nemile překvapeni. Stejně tak je velmi ošemetné nakupovat směsi s indigem na váhu. Pokud to děláte, tak se vždy ujistěte, že prodejce má barvu skutečně čerstvou a je skladovaná v dobře uzavřených nádobách.

Skladováním ale rozmarnost indiga nekončí, jako princezna na hrášku se chová i při přípravě. Samotné indigo nebo jakoukoliv směs s ním je potřeba zalít vodou o 50 °C. Příliš studená voda barvivo neuvolní, příliš horká ho zničí. Ale ani když trefíte teplotu vody, nemáte ještě úplně vyhráno. Modré barvivo se totiž uvolňuje při oxidaci - tedy když je směs vystavena působení vzduchu. Je to dobře vidět - pokud směs nenanesete na vlasy, ale vyčkáte, její barva se změní - podle obsahu indiga na černou nebo modrou. Je to hezké pozorovat, ale musíte si vybrat, jestli chcete pozorovat nebo barvit. Pokud vám totiž barva zoxiduje jinde, než na vlasech, máte smůlu a barvivo se již na vlas nenaváže. Proto je potřeba indigo rozmíchat a okamžitě nanést na vlasy. Pokud jste nanesli zelenou směs, která se vám na vlasech změnila na modrou nebo modročenou, víte, že jste udělali vše správně.

Konec? Ale kdeže!

Fakt ještě něco? Než se začnete rozčilovat, vzpomeňte na začátek a na ty princezny. Nechtěli jste přece něco sprostého, jednoduchého, čím se zvládne obarvit každý jouda, že ne? Jste princezna :-) Nebo teda budete, až se s indigem skamarádíte :-) Směsi s indigem nikdy nevymývejte z vlasů šamponem. Voda úplně stačí a šampon použijte nejdřív po 24 hodinách. Indigo si totiž dává načas, než se ukáže ve své skutečné kráse a barva si ještě přibližně dva dny sedá a rozvíjí se. Takže pokud by se vám stalo, že barva neodpovídá vaší představě (indigo je často součástí i “blond henny”), dejte mu ještě čas, ať vás může příjemně překvapit.

Vypadá to složitě? Dobře, možná to není úplně jednoduché. Ale není to právě na přírodních barvách to krásné? Že jsme v kontaktu skutečně s přírodou, která má své vlastní zákony a pokud je respektujeme, bohatě se nám odmění. Třeba právě těmi krásnými havraními vlasy, které si dají skutečně na čas, než prokvetou stříbrem a i pak budou dál krásné a bohaté. Jako u těch princezen…

CosmetikaBio

 

 

Zpět do obchodu