3 největší chyby, které děláte v přírodním barvení

Zkoušeli jste barvit vlasy přírodně a nebylo to ono? Nebo se pořád nedokážete dostat na svoji vysněnou barvu a koketujete s myšlenkou vrátit se k chemii? Možná je to proto, že děláte jednu z těchto chyb…

1. Nechápete, jak přesně přírodní barvy fungují

Tohle není moc pravděpodobné, leda byste na náš blog zabloudili omylem. I to se může stát a navíc byste nevěřili, kolik lidí prostě jen jednoho dne vymění krabičku s chemickou barvou za tu s hennou, aniž by si byť náznakem zjistili, o co se jedná. A pak se zlobí, že je ta příroda na nic. Je pravda, že značnou zásluhu na tom mají i neseriozní prodejci, kteří se snaží zákazníkům namluvit, že chemická a přírodní barva je vlastně to samé, jen ta přírodní je lepší, protože neškodí zdraví. Pravda je ovšem taková, že chemické a přírodní barvy mají společné jen to, že se dávají na vlasy. Konec, basta, finito. Ve všem ostatním jsou jiné, jinak se chovají, jinak fungují a nelze očekávat stejné výsledky.

Chemické barvy naruší strukturu vlasu a barevné pigmenty (které jsou stejná chemie jako zbytek, proto mohou být jakékoliv barvy) proniknou dovnitř. Což je samozřejmě docela agresivní proces a jeden z důvodů, proč si takové věci nedávat nikam, kde přijdou do styku s pokožkou. Nicméně díky tomu vás obarví prakticky na jakýkoliv odstín si vzpomenete. Z blondýny brunetou? Stačí říct! Červené vlasy? Žádný problém! Studená blond? Jak je libo! Vždyť je to tak snadné...dokud nechcete to samé po přírodních barvách.

Přírodní barvy používají k obarvení vlasů pouze přírodní látky, jak jaksi vyplývá z jejich označení. Takže nabídka je limitovaná tím, co příroda nabízí. Je totiž potřeba, aby přírodní se přírodní pigment nějak na vlas přichytil a aby na něm taky zůstal. To mnoho rostlin neumí. Henna, indigo a další fungují tak, že se molekuly rostlinného barviva navážou na keratin ve vlasech. Výsledek je proto vždycky individuální a ovlivněný vaší vlastní barvou. Některé věci prostě příroda neumí. Tím se dostáváme k dalšímu bodu.

2. Vybíráte si nevhodné odstíny

Příroda sice hýří všemi barvami, ale z nějakého důvodu se rozhodla, že na vlasy jich stačí jen pár. Nám nezbývá, než se s tím smířit. Je to docela zdravé a prospěšné cvičení, protože omezování spotřeby zbytečností může začít klidně tady. Nikdo jaksi nepotřebuje modré vlasy. Vlastně se klidně můžeme spokojit s tím, jaké máme, takže bychom naopak mohli s vděčností kvitovat, že se nám nabízí aspoň něco.

K věci. Pokud se chcete barvit přírodně, musíte napřed zjistit, jestli ten odstín, který máte na mysli, je vůbec reálné přírodní cestou vytvořit. Nespoléhejte na název barevného odstínu, který je vždycky pouze orientační a často by bylo daleko vhodnější ho pojmenovat “Surprise” ;-)

Stačí si pamatovat tři základní věci

  • Přírodní barvy nedokážou zesvětlit (ne, ani o jeden odstín a to, že vám zrzavá připadá světlejší než byla vaše hnědá, na tom nic nemění)
  • Nic nebarví na černo, černá se musí namíchat z několika rostlin
  • Zapoměňte na červenou. Červený nádech - ano. Červené odlesky - ano. Komplet červené vlasy - ne, nikdy, ani náhodou.

3. NedodržujEte správný postup přírodního barvení

Na první pohled může vypadat barvení přírodní barvou složitě. Není. Je nutné respektovat pár věcí. Tím nejdůležitějším je správná teplota vody. Cokoliv, co obsahuje indigo, je potřeba zalít vodou o teplotě 50 °C a prakticky ihned nanést na vlasy. Příliš horká voda indigo zničí, příliš studená neuvolní barvu. Stejně tak, pokud necháte indigo příliš dlouho ustát a barva se uvolní dřív, než ho nanesete na vlasy, máte problém. Pokud zničíte indigo, ovlivníte odstín výsledné barvy, která pak bude daleko víc do tepla nebo vůbec nechytí, jak má.

Čistou hennu můžete naopak připravit na více způsobů - zalít vařící vodou a nanést nebo studenou a nechat minimálně 12 hodin odležet. K henně je navíc ideální přidat něco kyselého - jablečný ocet, citronovou šťávu nebo třeba amlu.

Pokud mícháte dva odstíny dohromady a jeden z nich obsahuje indigo a druhý ne, tak buď zvolte nižší teplotu, jako byste barvili pouze barvou s indigem, nebo barvy připravte zvlášť a smíchejte až hotové směsi. V takovém případě míchejte tu s indigem (případně čisté indigo) až jako druhé, protože je potřeba ho nanášet ihned. Více se o tom, jak to je s indigem, dozvíte v našem článku Proč není indigo černé?

Barvicí směs nechte působit minimálně 90 minut, ideálně 2 - 3 hodiny. Je vhodnější vlasy zabalit do folie nebo použít igelitovou čepici. Tu sice v balení barev CosmetikaBio nenajdete, ale určitě si zvládnete poradit. Proč jsme se rozhodli nemít u barev ani čepici ani rukavice, vysvětlujeme v článku Proč u barev CosmetikaBio nenajdete jednorázové rukavice a čepici.

Barvu pak vymyjte pouze vodou, při opravdu suchých vlasech můžete použít přírodní kondicionér. Se šamponováním vydržte aspoň do druhého dne.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu