Zelená chemie - nová past na zákazníky

Zaručeně přírodní barva, která vám vykouzlí platinovou blond nebo zářivou červenou? Copak to je možné, když všude se píše, že přírodní rostlinná barva nezesvětlí a neumí výrazné nebo neobvyklé odstíny? Tak vítejte ve světě “zelené chemie”. Zní vám to jako protimluv? Však také je, protože se tu zhusta vydává za přírodní produkt něco, co je přírodní tak maximálně napůl. Jenže zákazníkovi se to prezentuje úplně jinak - a to je právě problém. Jak poznat skryté nebezpečí a jak se bránit, abychom nenaletěli?

Co je “zelená chemie”?

Označení se vžilo vlastně z nouze. S rostoucí popularitou přírodních produktů se začaly na trhu objevovat značky, které nabízely “přírodní barvy”, které ale dovedou skoro kouzla. Dovedou totiž to, co běžné drogerkové nebo kadeřnické barvy. To přece vypadá skvěle! Konečně můžeme být z brunety platinovou blondýnou a to úplně přírodně! Nebo ne? Bohužel, ne. Tyto barvy rozhodně nejsou přírodní. Pouze neobsahují ty nejagresivnější ingredience, takže jsou jemnější než většina běžné produkce. A také obsahují velký podíl přírodních ingrediencí, a to zejména těch regeneračních. Často i v bio kvalitě, kterou se rády pochlubí velkým písmem na obalu. Ale daleko zajímavější je to, co najdete tím nejmenším písmem ve složení. Z velké části se bude jednat o ty stejné odpornosti, kvůli kterým jste se chtěli běžným barvám vyhnout.

Jak se nenechat nachytat?

Jako vždycky - čtěte složení! A pokud si ještě nejste jistí nebo ho nenajdete, tak vám stačí prohlédnout si portfolio nabízených odstínů. Jakmile vám značka slibuje zesvětlení a stoprocentní krytí šedin, tak už víte, s kým máte tu čest. Ani jedno totiž čistě přírodní barvy nezvládnou. Zesvětlení o několik odstínů za žádných okolností a krytí šedin pouze v některých případech a málokdy v jednom kroku. Stejně tak neonové barvy jako sytě červená nebo třeba růžová opravdu nejsou něco, čeho dosáhnete jen s přírodou.

A vadí to vlastně?

A je to opravdu tak zlé? Vždyť je tam tolik krásných přírodních ingrediencí (často i víc než v opravdu přírodních barvách) a jen trochu chemie… Špatná zpráva je, že ano. I když pomineme chemii, která je přímo nutná k otevření vlasu, tak spousta krásných přírodních složek je často vykoupena těmi nejagresivnějšími (a nejlevnějšími) konzervanty nebo jinými vedlejšími složkami, na které se přece až tak nehledí. Jenže to často bývají právě ty, které jsou zodpovědné za alergické reakce nebo podráždění pokožky. Legislativa totiž rozlišuje dva druhy kosmetických produktů - ty, které se smývají a ty, které se nesmývají. A pro ty smývací jsou benevolentnější pravidla a mohou obsahovat i věci, které jsou třeba v krémech zakázané. Jenže barvu máte na kůži daleko déle než třeba šampon nebo mýdlo a riziko je tedy daleko větší.

Buďte na svoji barvu na vlasy stejně nároční jako třeba na pleťové sérum! Nedělejte kompromis ani v čistotě ani v kvalitě. Nejde jen o estetický požitek z krásných vlasů, ale také o zdraví vaší vlasové pokožky. Vyberte si barvu, která je opravdu přírodní, která prospěje pokožce i vlasům a je certifikovaná. A přesně takovou najdete u nás :-)

CosmetikaBio

Zpět do obchodu