Která henna je ta pravá?

Možná už jste si všimli, že pod označení “henna” se může schovat cokoliv. Ale on je rozdíl často i mezi pravými hennami a v tom už aby se čert vyznal. Nebo ne? Ukážeme vám, že není až tak těžké se zorientovat, ani když jste úplný hennový nováček. Co tedy musíte o henně vědět, abyste si vybrala dobře?

Ne každá rostlinná barva je henna

Henna je nejrozšířenější rostlinná barva na vlasy, protože chytá nejlépe. Ale také chytá jen do jednoho odstínu a proto se často míchá s jinými bylinami, aby bylo dosaženo širší škály odstínů. Takže se napřed rozhodněte, jestli chcete opravdu hennu (a tudíž barvit na odstíny rezavé nebo mahagonu) nebo jinou rostlinnou barvu. Vlastnosti ani způsob použití totiž nejsou úplně stejné. Samozřejmě se bavíme o skutečně čistých rostlinných barvách, které jsou pouze z bylin.

Ne každá henna je skutečně kvalitní

Henna je rostlinná surovina a jako taková je nabízena v různých kvalitách, stejně jako třeba olivový olej. Ten prémiový ze šetrného lisování bude dražší než ten z pokrutin, ale nabídne vám nesrovnatelně lepší zážitek. Stejně tak čerstvá, dobře skladovaná a kvalitní henna funguje jinak než něco, co je ze zbytků smetených někde ze země, špatně nasušené, hrubě namleté a občas i plné plísní...To ovšem na první pohled z balíčku nepoznáte, takže pokud jste napoprvé sáhli po té nejlevnější variantě (což se dá pochopit) a nefungovala dobře, nezavrhujte hned hennu jako takovou a zkuste sáhnout po lepší kvalitě.

Ne vše z obchůdku se zdravou výživou je kvalitní henna

Možná vám orientálně vyhlížející obal v prodejně mezi bylinkami a kořením přijde super autentický, ale nemusí to tak být. Obal ani autentický prodejce vám nemusí nutně zaručit kvalitu. Pokud chcete experimentovat, tak ji klidně zkuste, může být skvělá. Ale taky nemusí, takže na to pamatujte.

Ne každá henna barví stejně

No dobře, vesměs je to dost podobné. Ale rozdíly tam jsou a zvlášť pokud barvíte častěji, tak si jich všimnete. Indická henna barví trochu jinak než egytská nebo marocká. Můžete narazit třeba i na íránskou. Rozdíl je většinou v tom, jak moc zářivá barva je, jestli je tmavší nebo světlejší a jak moc jde do červena (skutečně červenou nenajdete nikde). Takže pokud se vám ta vaše trochu omrzí, můžete klidně zkusit jiný kontinent.

Ne každá henna je opravdu čistá

I v případě, že máte na pytlíčku napsanou pouze Lawsonii inermis, takže žádné další příměsi tam nejsou, může se tam skrývat něco nepěkného. Henna často pochází z oblastí, kde si s nějakou škodlivostí pesticidů hlavu nelámou a jde hlavně o výnos. Pokud chcete jistotu, že ta vaše henna je skutečně pěstovaná čistým způsobem a její produkce neničí vše kolem, zvolte takovou, která je certifikovaná nějakým západním certifikátem jako je Ecocert, NaTrue nebo podobné. Pozor na “no name” certifikáty, které často neznamenají nic než obrázek na obalu. Každá certifikační organizace má svoje stránky, kde si jako zákazník můžete ověřit, jestli je to to, co hledáte.

Henna v rostlinných barvách CosmetikaBio je z Indie, přímo od pěstitele, který nám míchá odstíny na míru našim evropským odstínům vlasů. Všechny byliny pocházejí přímo od pěstitele, jsou z organického pěstování a všechny barvy jsou certifikované Ecocertem.

CosmetikaBio  

Zpět do obchodu