Tuhý nebo tekutý?

O čem je řeč? Přece o šamponu! Tuhé šampony před pár lety vtrhly na kosmetickou scénu jako kometa a skoro to vypadalo, že těm tekutým naprosto odzvonilo. Ale zvládly to a teď vedle sebe krásně a mírumilovně stojí v pomyslných regálech eshopů nebo i v těch skutečných v obchodech. Víte, jaké jsou největší výhody tuhého šamponu a kdy se vyplatí sáhnout spíše po tekutém?

Vyberte si tuhý šampon, pokud

  • Jste minimalista a oceníte jeho strohý vzhled a jednoduché, čisté linie
  • Jste ekolog a těší vás, když můžete omezit plastové obaly
  • Jste ekonom a spočítáte si, že vám vydrží o dost déle než tekutý
  • Jste experimentátor a chcete vyzkoušet každou novinku na pultech
  • Jste muž a všechny ty lahvičky v koupelně vám připadají stejné
  • Jste cestovatel a potřebujete produkt, který je skladný a odolný a nikam se nevylije
  • Jste na půl cesty k no poo a hledáte alternativy ke klasickému šamponu
  • Jste hračička a tuhá kosmetika vás prostě baví

Našli jste se ? Pak určitě vyzkoušejte novinku německé značky i+m Naturkosmetik, protože jejich nový tuhý šampon s verbenou splňuje vše výše uvedené. Obsažené kakaové a bambucké máslo vlasy i pokožku vyživý a zjemní, svěží citrusová vůně nakopne tělo i mysl.

 

Zní vám to dobře, ale stále ještě netušíte, co vlastně tuhý šampon je, v ruce jste ho neměli a tekutý vám přijde tak nějak bezpečnější a uživatelsky přívětivější? Tuhý šampon není v podstatě nic jiného než běžný šampon, ale bez vody a plastové lahvičky. Složení tuhých a tekutých šamponů je velmi podobné, právě až na tu vodu.

A protože tam není voda, nepotřebujete ani konzervanty (více o konzervantech a jak fungují zde). Máte tedy pouze a výhradně účinné látky - pěnidla, která se postarají o šetrné mytí a pěstící ingredience. Nic navíc. Trochu zjednodušeně lze říct, že pokud byste tuhý šampon nastrouhali a naředili vodou, dostanete tekutý. Jenže do něj budete muset přidat konzervanty, ale se nekazil, nějaké zahušťovadlo, aby netekl jako voda...Prostě věci, které jsou v podstatě nadbytečné a užitečné pouze k tomu, abyste dosáhli tekuté formy.

Má tedy tekutý šampon vůbec nějaké výhody nebo máte okamžitě přijít na tuháč? Rozhodně pár výhod má a  nejsou zcela zanedbatelné. 

  1. Lépe se dávkuje. Vidíte přesně, kolik šamponu nanášíte a můžete to regulovat.
  2. Můžete ho naředit. Citlivá vlasová pokožka často snáší špatně i ta nejjemnější pěnidla a naředit šampon buď vodou nebo něčím ještě navíc prospěšným (aloe vera šťáva například) vám pomůže vytvořit koncentraci přesně na míru.
  3. Můžete ho dělit. Tuháč je sice skladný, ale i tak je objemnější než třeba 5ml lahvička, která vám na pár dní rozhodně vystačí.
  4. Jsme na něj zvyklí. Možná vám to přijde jako zanedbatelný důvod, ale není. Zvlášť, pokud máte fofr, tak oceníte, když můžete jet na autopilota a všechny ty roky, kdy jste se myli tekutým šamponem vám umožňují to dělat naprosto automaticky. Díky tomu máte pocit úspory času a energie. Což je často dost důležitou součástí osobního komfortu.
  5. Umožňuje komplexnější složení. Přestože jsou i velmi jednoduché tekuté šampony a dost komplexní tuhé, tak tekutá forma umožňuje tam těch aktivek “nacpat” trochu víc. Jestli to je dobře nebo ne, to už je na rozhodnutí každého, nicméně pokud jste si oblíbili přírodní šampony se složením dlouhým jako týden před výplatou, tak máte rozhodně větší výběr mezi tekutými.

 

A co vy? Jste “tým Tuháč” nebo “tým Tekuťák”? Napište nám svoje zlušenosti :-)

Zpět do obchodu