Rostlinné barvy - jak číst složení

Barvila jste vlasy bordó, hnědou, mahagonem nebo černou? Stejně jako běžnou kadeřnici nezajímá název odstínu, ale jeho kód, tak nás v přírodním barvení zajímá konkrétní složení daného odstínu. Přírodní barvení je totiž tak trochu alchymie a každá značka si míchá receptury po svém. Takže i tak jednoznačný odstín jako je třeba černá, dostanete od různých značek v různých variantách. Jak se v tom neztratit a k čemu vám takové informace budou?

Jak se vaří barva

Proč je složení barvy tak důležité? U rostlinných barev totiž výsledný odstín vzniká jednak spolupůsobením několika bylin, jednak jejich interakcí s vlastní barvou vlasu. Proto nikdy nestačí říct jen název odstínu, ať už se chcete pochlubit nebo potřebujete poradit. Složení se u barev píše stejně jako u jiných kosmetických produktů - sestupně podle množství. Tedy to, čeho je v produktu nejvíc, najdete na začátku. Pokud si nejste ohledně čtení složení příliš jistí, tady najdete jednoduchý návod, jak na to. 

Co všechno tedy najdete v rostlinných barvách? Nejčastěji samozřejmě hennu, která jim dala název. Henna je nejen nejběžnější, ale hlavně nejsilněji barvící rostlina, kterou lze na vlasy nebo na kůži použít. Proto se používá nejen kvůli barvě, ale také kvůli výdrži. Směsi s vysokým podílem henny jsou barevně stabilnější, lépe chytají a dobře kryjí šediny. Ale až na výjimky se jedná o dost teplé nebo rovnou rezavé odstíny. Henna je prostě rezavá a čím víc jí ve směsi je, tím teplejší nebo rezavější odstín budete mít. A čím světlejší podklad, tím bude zářivější.

Další složkou je indigo. S ním začíná ta pravá alchymie. Přestože máme indigo spojené s tmavými odstíny, tak samo o sobě je modré. Ale netěšte se na temně modré vlasy, jeho barvící schopnosti nejsou nijak zázračné. Nejlépe funguje právě ve spojení s hennou, kterou ztmaví, utlumí a ve správném poměru spolu vykouzlí skoro až černou. Některé značky si s tím vystačí a v podstatě vytváření směsi pouze mícháním henny a indiga (takové směsi se pak často říká “hendigo”). Není to zrovna sofistikovaný přístup, ale je do značné míry funkční. 

My v CosmetikaBio přidáváme do tmavých barev ještě další bylinky, které podpoří jak krásnou barvu, tak regenerační schopnosti směsi. Neshodnice (Bhringaraj) a Mořena (Manjistha) obsahují tmavé barvivo, které podpoří hloubku a výdrž tmavých odstínů. Zároveň jsou obě proslulé svým skvělým vlivem na vlasy. Neshodnici se dokonce přezdívá “královna vlasů” a žádný ajurvédský přípravek pro krásné vlasy se bez ní neobejde. 


Světlé odstíny jsou pak ještě náročnější. Každý už ví, že přírodní barvy nezesvětlují. Žádná rostlina prostě není tak agresivní, aby vám z vlasů vyžrala pigment, jak to dovede chemie. Světlé odstíny rostliných barev jsou tím pádem spíše tónovací a korekční. Přirozeně světlým vlasům dodají lesk a mírně je natónují, u tmavých umějí stáhnout teplý tón nebo ho naopak přidat, aniž by změnily intenzitu podkladu. Naše CosmetikaBio blond odstíny jsou až na Zlatou blond s minimálním nebo žádným obsahem henny, takže opravdu neslibují nějaký dramatická rozdíl. Ale některé značky přidávají do svých blond odstínů třeba kurkumu nebo jiné žlutě barvící bylinky a tak je třeba mít se na pozoru a skutečně dobře pročítat složení, protože ne každý pampeliškový nádech ocení.

Tak až budete příště vybírat barvu nebo se vám nebude líbit výsledek barvení, v první řadě mrkněte na složení. Pokud najdete na prvním místě hennu, nedá se barvě zazlívat, že je příliš rezavá. Pokud ji tam nenajdete vůbec, nesmíte se zlobit, když chytne méně, než jste čekala. I maličké množství indiga umí melírované vlasy překně potrápit. Ale to neznamená, že přírodní barvy nejsou pro vás. Jen to chce umět číst lépe složení.

 

Stále si nejste jistá? Ptejte se nás v naší FB skupině Přírodní barvení vlasů!

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu