Kosmetická školka - INCI aneb umíme číst složení?

Chcete být odkázáni na reklamní průpovídky nebo si raději uděláte na věci vlastní názor? Pokud si chcete vybírat pro sebe to nejlepší sami, tak naučit se vyznat ve složení kosmetiky je naprosto zásadní. Že vás ty názvy napsané prťavoučkým písmem děsí a je to pro vás španělská (nebo tedy spíš latinská) vesnice? Nebojte, krok za krokem si ukážeme, jak se dostat od latinské vesnice až k ideálnímu produktu.

INCI - proč a na co

INCI je zkratka pro International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, tedy mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí. Slouží k tomu, aby sjednotilo pojmenovávání kosmetických ingrediencí a vy se tak dopátrali k ideálnímu produktu i v zemi, jejímž jazykem nevládnete ani trochu. Spoustě lidí se to hodí už v Německu ;-)

Ingredience jsou pojmenovány buď latinsky nebo anglicky (často najdete i mix obou jazyků). Občas najdete i české složení, ale nespoléhejte na to a poctivě lovte z paměti slovíčka a učte se nová. Ušetříte za doplňky stravy na podporu paměti.

INCI - kolik tam toho je

INCI je užitečné nejen tím, že vám poví, CO tam je, ale ono vám i naznačí, KOLIK tam toho je. Ingredience jsou totiž seřazeny podle množství. Pokud je dané látky v produktu 1% a méně, tak už na pořadí nezáleží, takže ten konec nemusíte brát až tak vážně. Ale jen v případě množství, jinak je konec INCI velmi zajímavý, což si povíme dál.

Z pohledu množství je tedy pro vás zajímavá dejme tomu první třetina, protože vám prozradí, čeho že je v produktu nejvíce. Pokud jsou na prvních místech složky levné, nezajímavé, nedej bože, syntetické, je na místě produkt zhnuseně odstrčit a uprchnout z prodejny někam, kde mají pořádnou kosmetiku. Je to dobrý klíč k odhalení skutečně low-cost kosmetiky nebo naopak k tomu, abyste objevili drahokam za pár babek.

INCI - začátek a konec

Na začátku INCI tedy najdete složky, kterých je v produktu nejvíc. Ty vám toho hodně prozradí. Poznáte, jestli je krém mastnější nebo lehčí. V hutnějších najdete na prvních místech másla a oleje, v lehčích naopak aloe, velký podíl vodní složky a často glycerin.Jak dobře se bude vsakovat - to vám prozradí třeba právě glycerin na předních místech. Takový krém se rychle vcucne, ale pak také moc nepromastí a bude třeba ho použít víc nebo častěji. Odhalíte, jestli máte tu čest s emulzí (krém s vodní složkou) nebo bezvodým balzámem (směs másel a olejů), který někdo kreativně pojmenoval “krém”, ač má do běžné konzistence krému daleko.

Konec INCI je pak zajímavý tím, že se tam snadno skryje nějaký záškodník. Dráždivý konzervant, syntetická parfemace nebo barvivo - to přesně jsou složky, které na nás vykukují nenápadně na konci složení a rády by se tvářily, že tam nejsou. Často takhle odhalíte něco, co odstřelí celý jinak velmi pěkný produkt. Pokud se ale na konci vyskytují bylinné extrakty nebo éterické oleje, je to naopak v pořádku, protože jde o velmi koncentrované látky, kterých má být v produktu skutečně jen přiměřené množství.

INCI - krátké nebo dlouhé?

Někdo to rád dlouhé a pěkně nadupané, někdo dává přednost minimalistickému složení. Oboje má své přednosti i nevýhody a je jen na vás, co vám momentálně více sedí. Krátké, minimalistické složení je možná trochu nudné, ale zato daleko lépe odhadnete, jak na něj bude vaše pleť reagovat. Dlouhé složení plné exotických ingrediencí vypadá velmi lákavě, ale je potřeba vzít v úvahu, že čím je receptura komplikovanější, tím víc záleží na poměrech jednotlivých složek. Jinak  produkt dopadne, jako když pejsek s kočičkou pekli dort.

Právě vyvážené poměry a synergické působení všech složek je to, co způsobí, že vám produkt skutečně zafunguje, jak má. Je to stejné jako u vaření - chuť svíčkové sice dělá kombinace kořenové zeleniny a smetany, ale dejte tam dvakrát víc petržele než mrkve a máte úplně jinou omáčku. U extra dlouhého složení se vám také těžko identifikuje, jestli vás nějaké složka nebo jejich kombinace nepodráždí. Takže zvlášť citlivá pleť by měla být u délky inci obezřetná. 

Chcete se procvičit? Naše hennové barvy obsahují jen čisté byliny a většina složek se často opakuje, tak si je snadno zapamatujete. Co za jednotlivé složky obsahují a k čemu jsou, najde hezky česky vysvětlené v tomto článku. Tak do toho! :-)

Propásli jste první díl Kosmetické školky? Najdete ho tady.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu