Jak nejlépe připravit rostlinnou barvu

Rozhodli jste se pro přírodní barvení, odstín pečlivě vybraný, barva zakoupena a teď trochu nejistě koukáte na pytlík plný zeleného prášku a přes všechny načtené informace si nejste úplně jistá, co teď s tím, aby bylo všechno správně. Co kam nalít, v jaké teplotě, odležet nebo ne…. Jak tedy na to, aby bylo všechno správně?

Naprostý základ pro správnou přípravu barvy je vědět, z čeho se vaše směs skládá. NIKDY nespoléhejte na návody na krabičkách, často jsou nejasné, neúplné nebo univerzální a tím pádem nemohou zaručit ten opravdu nejlepší výsledek. Rostlinné barvící směsi můžete dostat ve třech variantách - čistá henna, směs henny a dalších bylin BEZ INDIGA a směsi s indigem. Protože to je právě indigo, které vyžaduje rozdílnou přípravu. 

Čistá henna a směsi bez indiga

Tady se pohybujeme v odstínech rezavé, mahagonové, měděné...prostě velmi teplé tóny do měděna nebo červena. Ale vždy zkontrolujte INCI, ať víte jistě, že se ve směsi indigo nevyskytuje, rozhodně se nespoléhejte na název odstínu.

Čistou hennu a směsi bez indiga můžete připravit dvojím způsobem.

  1. Příprava za tepla. Ten nejrychlejší a nejjednodušší způsob. Směs prostě zalijete vařicí vodou, ideálně přidáte něco kyselého (citronová šťáva, jablečný ocet, amla, ibišek…) a okamžitě nanášíte na vlasy. Zabalíte do folie nebo igelitové čepice, necháte působit minimálně 90 minut a vymyjete čistou vodou. Výhoda tohoto způsobu je hlavně v rychlosti přípravy.
  2. Příprava za studena. Toto už je delší dobu a je třeba barvení trochu plánovat. Směs zalijeme vodou o pokojové teplotě, případně vlažnou, přidáme kyselé (tady je to velmi žádoucí) a necháme odležet přibližně 12 hodin (nebo přes noc). Před nanesením můžete směs ještě mírně ohřát, ale není to nutné. Naneseme, zabalíme a opět necháme působit minimálně 90 minut.

 

V obou případech platí, že směs můžeme nanést jak na mokré, tak suché vlasy. Je lepší, když jsou vlasy umyté, ale není to úplně nutné. Zejména, pokud jste vlasy myla třeba nedávno a jsou čisté. Jinak je umyjte jemným přírodním šamponem nebo no poo metodou. Směs pak z vlasů stačí vypláchnout pouze vodou, další šamponování není nutné. Pokud máte hodně suché vlasy nebo se vám špatně rozčesávají, použijte přírodní kondicionér bez silikonů.

Obě směsi můžete následně zamrazit, pokud vám zbyly nebo jste barvení nestihla. Neublíží jim to a příště obarví stejně dobře.

Jak na indigo

NIKDY NEPOUŽÍVEJTE SMĚS S INDIGEM NA CHEMICKY ODBARVENÉ, ZESVĚTLENÉ NEBO MELÍROVANÉ VLASY! 

Je úplně jedno, jestli máte čisté indigo, směs s velkým podílem indiga nebo se indigo krčí někde ke konci složení. Ohled na něj musíte brát vždy, protože když to neuděláte, zničíte jeho barvící schopnost a místo vytouženého odstínu budete buď moc rezavá nebo to neudělá nic. Špatně připravené indigo vám nijak neublíží, dokonce si zachová svoje skvělé regenerační schopnosti, ale prostě nebarví. Stejně tak vás neobarví pořádně indigo, které je příliš staré nebo bylo špatně skladované. Proto dbejte na to, abyste směsi s indigem uchovávala dobře uzavřené a nenakupovala příliš do zásoby.

Před barvením směsí s indigem si umyjete vlasy jemným šamponem nebo no poo metodou.

Směsi s indigem zalévám vodou o teplotě cca 50°C. Pokud nemáte teploměr, odměříte teplotu prstem - v 50°C ještě prst udržíte, ale jen chviličku. Pokud ho tam zvládnete mít déle, je voda příliš studená, pokud ho tam ani nedáte, je moc horká. Je vhodné přidat cca půl lžičky kuchyňské nebo himalájské soli.

Směs s indigem nanášíme OKAMŽITĚ po namíchání a je dobré to stihnout přibližně do dvaceti minut. Je totiž potřeba, aby se barvivo uvolnilo až ve chvíli, kdy je na vlasech. Pokud vám směs v misce změní barvu (velmi výrazné to je u tmavých směsí jako hnědá, černá…), tak už žádnou velkou slávu na vlasech nečekejte.

Nabarvené vlasy zakryjte folií nebo čepicí a nechte působit cca 90 minut. Delší doba působení nemá na barevnou sytost indiga vliv. Pokud tedy máte směs s velkým podílem indiga, tak jsou dvě hodiny naprosto dostatečná doba k tomu, aby byl výsledek optimální. 

Směs vymyjte pouze čistou vodou, můžete použít kondicionér. Počítejte s tím, že barva potřebuje cca tři dny, aby se pořádně rozvinula a usadila. Během té doby nepoužívejte šampon a nemyjte vlasy. Pokud to není možné, dejte barvě alespoň 24 hodin bez mytí. Až poté posuzujte odstín. Není neobvyklé, že bezprostředně po smytí barvy není odstín úplně to pravé ořechové, barva může být zašedlá nebo nazelenalá, ale to se po čase ustálí.

A NEZAPOMÍNEJTE, ŽE ROSTLINNÉ BARVY SE NA VLASECH VRSTVÍ, TAKŽE POKUD CHCETE DOCÍLIT SYTĚJŠÍCH ODSTÍNŮ, JE POTŘEBA MINIMÁLNĚ ZE ZAČÁTKU BARVIT TROCHU ČASTĚJI, ABY SE BARVA V DÉLKÁCH NAVRSTVILA.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu