Proč máte po henně zelené vlasy?

Straší vás vaše kamarádky nebo kadeřnice zelenými vlasy? Nebo se vám to dokonce stalo, že jste v dobré víře nakoupila nějakou tu hennu a místo zářivé barvy vypadáte, jak reklama na rybníček Brčálník? Bohužel, na vině opravdu není henna. Co se tedy stalo a jak z toho Brčálníku ven?

Pokud vám po “henně” zezelenají vlasy, byť jen nádechem, tak je naprosto jisté, že to nebyla henna. Ohledně henny panuje značné zmatení jazyků a jako henna se označí kde co. Skutečná, čistá henna je jen a pouze rostlina s latinským názvem Lawsonia inermis, česky Henovník bílý. Pokud koupíte cokoliv, co má ve složení ještě něco jiného a vydává se to za hennu, tak to vraťte nebo složení řádně prostudujte, ať víte, co asi tak můžete čekat. Ovšem počítejte s tím, že nic moc dobrého, seriozní značky totiž mají svoje produkty nazvané správně.

Pokud už vlasy zelené máte, tak na vině bylo nejspíš indigo, které také snadno identifikujete ve složení (Indigofera tinctoria). Indigo se přidává všude tam, kde chceme potlačit základní barvu čisté (skutečné) henny, která je sytě měděná. Lze dát prakticky ruku do ohně za to, že jakýkoliv odstín přírodní barvy nazvaný jinak než měděná, oranžová nebo mahagonová, obsahuje dost indiga na to, aby vám zazelenil vlasy. Ovšem jen v případě, že barvíte vlasy, které byly předtím chemicky zesvětlené, tedy když máte melír, chemickou blond nebo jakýkoliv odstín chemické barvy, který byl světlejší než vaše vlasy. Pokud jste přírodní blondýna, nemusíte se indiga obávat.

Jak z toho ven?

Pokud jste si na vlasy nanesla barvu s indigem a teď je máte všechno, jen ne takové, jaké jste chtěla, nepanikařte. Indigu trvá asi tři dny, než se úplně usadí a rozvine a zelený nádech pak často zmizí sám od sebe. Pokud se tak nestane, tak to nejhorší, co můžete udělat, je utíkat k vaší kadeřnici. Indigo je dost vrtošivá kráska a s chemií si nerozumí a jakékoliv pokusy od někoho, kdo tomu moc nerozumí, mohou situaci ještě zhoršit. Mnohem spolehlivější je zjistit rozsah katastrofy a kriticky vyhodnotit, co teda s tím. Zelený odstín vám spolehlivě překryje čistá henna nebo odstíny, které ji z velké části obsahují. Pokud vám tedy nevadí cokoliv do zrz, je situace zachráněna a vlasy budou vypadat daleko lépe, než kdybyste je zkoušela zrasit nějakou chemií. Pokud vám teplé barvy nesluší, tak se nabízí ještě hnědé odstíny. Hnědá a tmavohnědá CosmetikaBio jsou velmi neutrální.

Ale víte, co je úplně nejlepší? Prevence. Přírodní barvy ani náznakem nefungují stejně jako barvy konvenční, nemůžete je prostě vyměnit kus za kus a čekat, že výsledek bude stejný, na jaký jste zvyklá. A právě pro vás píšeme celý tento blog. Protože informace jsou ten největší benefit i v přírodní kosmetice.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu