Čistá henna - jak na první barvení

Je to tady a je to doma! Váš první pytlíček s tou krásnou a tajuplnou hennou. Umíte číst složení, takže dobře víte, že to je opravdu čistá henna a těšíte se na zářivě měděnou barvičku, která bude ve slunečních paprscích plát jako oheň. A teď jak na to, aby výsledek odpovídal vašemu natěšenému očekávání.

Studená nebo teplá?

Čistá henna má dva způsoby, kterými ji lze připravit a aktivovat tak barvivo v ní obsažené. Pokud máte dost času, doporučujeme metodu za studena. Hennu prostě zalijete tekutinou (jakou, to se dočtete o kousek níž) a necháte odstát přibližně 12 hodin (přes noc). Tato metoda se hodí skutečně jen pro čistou hennu, pokud máte barvící směs s dalšími bylinami, tak to vhodné není.

V případě, že pospícháte a chcete barvit okamžitě, zalijte hennu tekutinou o teplotě cca 90 °C. Není potřeba to měřit, prostě ji přiveďte k varu a nechte maličko odstát. Takto připravenou hennu můžete nanášet ihned. Pokud vám směs zbude, a je jedno, jestli byla připravená za tepla či za studena, uskladněte ji do příštího barvení v mrazničce a pak znovu použijte nebo přidejte k nové směsi, nic se jí nestane.

Připravila jste si směs a něco vám do toho přišlo? I hennu připravenou za tepla můžete nechat 8-12 hodin ustát a nabarvit pak. Ale pokud víte, že se k barvení dostane až později nebo kdoví kdy, zvolte raději tu mrazničku. V lednici vám sice namíchaná henna vydrží i několik dní, ale protože je to směs naprosto bez konzervantů, je lepší ji nenechat příliš dlouho.

Protřepat, nemíchat

A jsme u těch tekutin. Aby henna ideálně uvolnila barvivo, je potřeba kyselé prostředí. To znamená, že pokud ji zalijete něčím kyselejším, bude barva zářivější a stabilnější. Nicméně pokud není zbytí, stačí i jen samotná voda, henna je bojovník a zvládne to (jak velký bojovník, to zjistíte, až ji budete chtít z vlasů dostat ;-) Co tedy můžete použít? Velmi vhodný je jablečný ocet, který má zároveň široké využití i v pleťové a tělové péči). Navíc dodá vlasům ohromující lesk. Použít lze i citronovou nebo limetkovou šťávu, ale nepřežeňte to z koncentrací. Přidat můžete i amlu, pokud máte a pak můžete směs zalít už jen vodou (amla neboli indický angrešt je oblíbená jako vlasový kondicionér a prodává se v prášku, který v tomto případě smícháme s práškovou hennou a pak směs zalijeme). Vynikající k zalití henny je i ibiškový čaj karkade, který je nejen kyselý, ale také ndherně červený a dodá barvě hlubší nádech. Ale ani s ibiškem nečekejte opravdu červenou, té přírodní cestou prostě docílit nelze.

Kromě kyselých tekutin pak můžete přidat i další věci, hlavně pro regeneraci vlasů a pokožky. Velmi vhodné jsou třeba hydroláty a v omezeném množství rostlinné oleje. S oleji opatrně, mohou snížit barvicí schopnost henny. Pro stimulaci vlasových cibulek a mírně tmavší odstín můžete použít i černou kávu, ale takovou směs pak nenechávejte na hlavě příliš dlouho, citlivější jedinci mohou na takový “kofeinový zábal” reagovat bolestí hlavy.

Jak a jak dlouho?

Je úplně jedno, jestli máte vlasy umyté nebo ne, henna vám na ně chytne vždy stejně dobře. Stejně tak záleží na vás, jestli chcete nanášet na suché nebo vlhké vlasy. Na vlhké se ale pasta roztírá o dost lépe. Použít k barvení můžete buď klasický štětec určený k barvení vlasů nebo prsty. Nezapomeňte ale, že henna barví stejně dobře vlasy jako kůži

Pokud barvíte poprvé, nechte hennu na hlavě 3 - 4 hodiny. Úplně to stačí a nechávat třeba přes noc je zbytečně komplikované a nepřinese to nijak výrazně lepší efekt. Je vhodnější udržovat hennu v teple třeba pomocí plastové čepice (kde se moc přimlouváme za opakovaně použitelnou). Pokud máte v létě možnost, klidně se prohřejte na slunci. Pokud nanesete hennu v dostatečně velké vrstvě a udržíte ji vlhkou, bude se jednak lépe vymývat, ale hlavně lépe zregeneruje vlasy. Občas slyšíme, že henna vlasy vysuší - to se stává tehdy, nanesete-li ji jen ve slabé vrstvě.

Jak hennu smývat a co potom

Po uplynutí doby hennu z vlasů vymyjte ideálně pouze vodou. Barva chytá velmi dobře, takže ani použití šamponu by ji neporušilo, ale je to zcela zbytečné. Pokud máte vlasy velmi suché nebo obtížně rozčesatelné, použijte na závěr váš obvyklý přírodní kondicionér. Při dalším umývání vlasů už můžete postupovat úplně stejně, jak jste zvyklá. Henna se snese se všemi metodami mytí vlasů a odolává i konvenčním produktům. A uznejte - nebyla by škoda takto krásně obarvené, zdravé a zregenerované vlasy týrat nějakou agresivní chemií? Pokud jste se stále ještě neodhodlali vyměnit svoji vlasovku za přírodní, tak na nic nečekejte a udělejte to hned teď a tady. Vlasy i pokožka vám poděkují.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu