Přírodní barvy s indigem

Rozmohl se nám takový nešvar, že se všem přírodním barvám na vlasy říká “henna”. Nejen, že je to nepřesné (asi jako byste šopskému salátu říkali “okurka”), ale hlavně trochu nešťastné. Čistá henna má svá specifika, která se týkají jak přípravy, tak výsledků. Pokud to aplikujete na barvící směs s obsahem indiga, budete s výsledkem nejspíš trochu nespokojení. Což se škoda, tak tomu pojďme zamezit :-)

Co je indigo, co umí a proč ho tam dáváme

Stejně jako henna, tak i indigo je rostlina. Indigovník, latinsky Indigofera tinctoria, najdete ve složení mnoha rostlinných barev, a to i těch, kde byste to úplně nečekali. Indigo se často zaměňuje za černou, což není pravda, protože barvivo, které indigovník obsahuje, je modré. Označení “indigová modř” asi všichni známe, indigem se barvily první džíny, které si právě i díky  tomuto specifickému odstínu vydobyly trvalé místo nestárnoucího módního prvku všech generací. 

Chceme tedy, abyste měli modré vlasy? Ani ne. Indigo je klíčovou složkou ve směsích, kde je potřeba potlačit teplý tón henny a vytvořit neutrální či chladnější odstín. V kombinaci s hennou umí vytvořit odstíny hnědé nebo měkkou černou. Najdete ho i v blond odstínech, kde ve správném poměru s ostatními ingrediencemi podpoří přirozený odstín vašich vlasů. Blond odstíny vám vlasy nezesvětlí - jak fungují a pro koho jsou vhodné, se můžete dozvědět tady.

Dalším důvodem pro použití indiga ve směsích jsou jeho skvělé účinky na vlasy a vlasovou pokožku. Působí jako přirozený kondicionér, vlasy jsou měkčí, hebčí a zářivější. Působí proti lupům a prý oddaluje šedivění vlasů. Proto má význam ho občas použít klidně i jen tak - jako masku nebo zábal. Samozřejmě v případě, že máte dostatečně tmavé vlasy nebo jste se postarali, aby nebarvilo. Jak na to se dozvíte dál.

Jak indigové směsi připravit

Indigo je velmi křehká a rozmarná kráska a pokud chcete výsledky, budete se muset trochu snažit. Co dodržet, aby vám indigo udělalo dobrou službu?

  • Kupujte čerstvé! Indigo je velmi citlivé na skladování a velmi rychle oxiduje. Skutečně není ani trochu vhodné k bezobalovému prodeji. Něco jiného to je v zemích, kde se pěstuje, ale tam si zase jste málokdy jistí, že dostanete skutečně čistý rostlinný prášek. Stejně tak dávejte pozor doma a nespotřebovanou suchou směs dobře uzavřete a spotřebujte co nejdříve.
  • Nesnese horkou vodu! Jakoukoliv směs, které obsahuje byť jen ždibíček indiga, zaléváme vodou o 50°C. Příliš horká voda barvivo zničí, což se ale hodí v případě, kdy nechcete barvit, ale jen využít jeho regeneračních schopností.
  • Pracujte rychle! Namíchanou směs musíte během přibližně dvaceti minut nanést na vlasy, protože uvolněné barvivo oxiduje a pokud zoxiduje jinde, než na vlasech, už nic neobarví. Proto se směsi s indigem nikdy nepřipravují předem, ani se zbytky nenechávají zamrazit. Obojí samozřejmě udělat můžete, ale pak se rozlučte s barvící schopností.
  • Zapomeňte na chemii! Indigo je ten zloduch zodpovědný za mýty o zelených vlasech. Nesnese se s odbarvenými vlasy a nemilosrdně na nich zanechává prakticky neodstranitelný zelený nádech. A ne, není to proto, že žlutá + modrá = zelená, jak se občas někde dočtete, ale pokud vám to pomůže zapamatovat si, že indigo na chemickou blond ne, tak budiž.
  • Hlídejte kvalitu! Indigo pořizujte ideálně v bio kvalitě. Kvůli své nestabilitě a relativně slabé barvící schopnosti je s oblibou “vylepšováno” věcmi, které ve své přírodní barvě opravdu nechcete. Ve složení taková zlepšováky často vůbec nenajdete a jen si pochvalujete, jak ta černá krásně barví a drží. Skoro jako ta z drogerky. No aby ne, když je v tom stejný sajrajt.

Vyzkoušejte skvělé schopnosti našeho prvotřídního indiga! Najdete ho ve většině odstínů našich přírodních bio barev.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu