Pomalá kosmetika v rychlé době

Možná jste slyšeli o pomalé módě - slow fashion - jako o vědomém a etickém přístupu k tvorbě, nákupu a užívání oblečení a módních doplňků. A stejně tak pomalá by měla být kosmetika. Přestože termín slow cosmetic nenajdete tak často, najdete mezi přírodními značkami takové, které tyto principy respektují.

Jak poznáte pomalou kosmetiku?

Úzké a promyšlené portfolio produktů

Zapomeňte na letní limitky, vánoční edice a nepřeberné množství novinek každý rok. Pomalé značky nepracují pomalu, ale pečlivě. Vědí, že nepotřebujete mít koupelnu zavalenou produkty, kde nejfunkčnější záležitostí je promyšlené kapátko a nejzajímavější záležitostí ozdobná šňůrka kolem víčka. Vytvářejí komplexní a funkční produkty, které pokryjí širší spektrum potřeb a které vaší pleti nebo vlasům skutečně něco přinesou.

Zodpovědná výroba

Myslíte si, že používáním přírodní kosmetiky šetříte přírodu? Většinou ano, ale rozhodně to není pravidlo. Stále masovější produkce si žádá čím dál větší množství surovin a volný sběr už dávno nestačí. Možná vám levandulové pole připadá přitažlivější než to řepkové, ale pravdou je, že monokultura škodí přírodě vždycky stejně. Stejně tak se často pěstování surovin čím dál častěji přesouvá do oblastí s příznivějším klimatem, aby nebyla produkce přerušována a sběr byl možný během celého roku a ne jen ve vegetačním období, takže osazuje subtropy rostlinami, které tam vůbec nepatří. Pomalá kosmetika si pečlivě vybírá nejen ingredience, ale hlavně jejich dodavatele a řeší i dopad výroby na biodiverzitu a životní prostředí v místě produkce.

Zaručený původ

Víte, kde vyrostla levandule z vašeho šamponu, mandle z vašeho krému nebo růže z vašeho parfému? Ne? To je škoda, protože původ ingredience je naprosto zásadní informace, pokud chcete znát její skutečnou kvalitu. Opravdu zodpovědné kosmetické značky vám pak dokáží říct, odkud jejich ingredience pocházejí a dovedou se tak osobně zaručit za jejich kvalitu.

Když není, tak se nevyrábí

Dojde-li váš oblíbený produkt, je to vážně k vzteku. Často člověk na celou značku zanevře a odejde ke konkurenci, protože kdo má pořád čekat na zboží! To je samozřejmě pravda, druhou stranou mince je ovšem fakt, že přírodě nelze poručit, takže občas nevyprodukuje takové množství, které je zrovna potřeba. Kosmetické firmy pak mají na výběr - vzít ingredience jinde, třeba i neprověřené, nebo prostě nevyrábět a přizpůsobit se dynamice přírody. Který přístup je zodpovědnější, na to si jistě odpovíte sami…

Minimalistická péče a minimální odpad

Slow cosmetic jde často ruku v ruce s minimalizací spotřeby a odpadů. Takže vám značka nenabídne deset produktů pro vaši každodenní péči o pleť, každý v jiné titěrné plastové lahvičce. S krabičkou a celofánovým přebalem. Většinou dostanete úsporný produkt ve skle nebo v obalu z recyklovaného plastu. Často i bez sekundárního obalu. A multifunkční. Sérum, které využije mladá i zralá pleť nejen na obličej, ale i na dekolt. Krém, kterým namažete nejen sebe, ale i vaše děti.

CosmetikaBio má proto v portfoliu samé “pomalé” produkty. Víme, odkud jsou, řešíme jejich obaly a hledáme a prověřujeme dodavatele. Zkoušíme je a vyvíjíme tak, aby odpovídaly potřebám zákazníků v našich podmínkách. Jsme vám k dispozici, kdykoliv to potřebujete. Možná jde občas něco pomalu a občas něco není. Ale pro nás je to lepší cesta, než rychlý kompromis. A co vy? Jste “tým Želva” nebo “tým Achilles”?

CosmetikaBio

Zpět do obchodu