Cosmetikabio a Cosm´etika jsou zero waste

Zero waste. Pro mě je to minimalizace odpadu, využívání existujících zdrojů, recyklace a omezení plastu, kdekoli je to možné.

Když prodáváte zboží, navíc to zboží ještě putuje, od vás, k vám, tak je opravdu hodně odpadu. Standardně se všechno balí do plastu. Někdy se s tím nedá moc dělat. Pokud chcete převážet určitý druh zboží, je přeprava v zataveném plastu jediná možnost a na výběr vám nedají. U některého zboží se s dodavatelem dá domluvit. Sama, jako dodavatel, vycházím zákazníkům vstříc a je mi jasné, snad i ostatním, že tato snaha s názvem zero waste je něco nesmírně důležitého, abychom si udrželi zdroje, přírodu, planetu.

Občas mě kontaktují obchodníci s požadavkem na zboží, které nesmí být v plastu. Těch je naštěstí čím dál tím víc. Přitom jde o to, aby nebylo zboží původně v plastu, to následně rozbaleno a zabaleno do něčeho ekologičtějšího. To je mi naprosto jasné.

Z toho důvodu např. konjakové houbičky, které se pro nás vyrábějí na zakázku, přijímám pouze bez plastu a následně prodávám v papírových krabičkách. Představte si, že houbičky jsou standardně dodávány tak, že každá je zabalena v malém plastovém pytlíčku a ty pak ve větších pytlech. Třeba po třiceti kusech. To je šílenost. Při počtu houbiček, které se u nás spotřebují, je množství plastu naprosto šokující. Samozřejmě tak to dělat nechci, nedávalo by smysl. Nechci rozbalovat tisíce houbiček z plastových pytlíků a balit je do papíru.

konjaková houbička

Nově prodávám aluny ve dvou variantách. Jedna je důležitá zejména pro běžné bio prodejny a zdravé výživy. Ty mají požadavek, aby do produktu bylo vidět skrz obal. Alun s lněným sáčkem je tedy dodáván v plastovém pytlíčku. Druhá varianta respektuje ZW přání zákazníků i některých bezobalových prodejen. Pro tyto jsou aluny k dispozici rovnou ve lněném pytlíčku. Sice není vidět do obalu, trochu jsem se toho z počátku bála, ale zákazníci toto velmi ocenili a bezobalové prodejny odebírají variantu pouze bez plastu.

IMG_8776

Když si u nás nakoupíte…

Krabičky, ve kterých vám přijde zboží, jsou zpravidla velké tak, aby se do nich produkty téměř přesně vešly. Je to záměr. Krabičky využíváme výhradně recyklované a znovu posíláme dál. Jsou to takové, ve kterých přijímáme zboží nebo věci nezbytné pro chod skladu či firmy. Také pořizujeme krabice či kartony, v prodejnách, firmách, skladech. Tyto krabice a kartony vyčistíme. Upravíme je podle rozměrů produktů z vašich objednávek. Také váš štve, když si koupíte něco malého a přijde to v nesmyslně velké krabici s obrovským množstvím plastové výplně? Ptáte se, proč to ti obchodníci dělají? To opravdu nevím. Ale u nás se vám to nestane.

krabice 1

Ono nejde jen o plast. Jde o omezení tvorby nového odpadu. Zboží vám od nás nepřijde přebalené v hedvábném papíru za přítomnosti dalších zbytečných kudrlinek. Pro někoho je to důležité. Ale věřím, že to jde i bez toho.

Jako výplň do krabic používáme papír. Opět recyklovaný, často ze stejného zdroje, jako jsou krabice. Naštěstí naši dodavatelé již sami jedou na vlně zero waste. Příkladem takového dodavatele je i+m Naturkosmetik Berlin a třeba jejich skvělé šampony a kondicionéry. Mimochodem, všechno od nich je skvělé.

Balíčky vám lepíme papírovou lepicí páskou.

krabice 2

Faktury vám posílám výhradně elektronicky a osobně. Při nákupu v eshopu Cosmetikabio nedostanete zprávu s textem "Na tento email neodpovídejte". Věřím, že i nákup přes internet může být osobní. Jsme lidi. Nejsme stroje.

Michaela

Zpět do obchodu