Indigo pro brunetky

Jedna z mých pravidelných a dlouholetých zákaznic mi před lety napsala něco, co si často opakuju. Že na šediny se ještě necítí. A přiznávám, paní Kateřino, že já tedy taky ne.

Milé dámy, když chcete mít červené nebo zrzavé vlasy, tak máte v boji se šedinami vyhráno. Jednoduše vezmete nějakou hennu nebo barvu s vysokým podílem henny. Ta většinou dobře kryje, rychle obarví, téměř nejde vymýt. Jak jednou dáte hennu, máte ji na vlasech na věčné časy a dolů jde jen nůžkami. I průměrná kvalita henny zajistí trvalé obarvení vlasů včetně šedin.

Limitující pro kvalitu nezrzavých odstínů je však indigo. Podprůměrně kvalitní indigo v hnědé barvě způsobí, že vaše vlasy budou po obarvení zrzavé. U trochu kvalitnějšího indiga se hnědá na zrzavou brzy odmyje.

Indigo jako složka určuje kvalitu hnědých i blonďatých barev. Jeho nevýhodou je, že až tak dobře nedrží jako henna. Moc dobře nekryje šediny v první vrstvě. A je nestabilní. Trvá maximálně několik týdnů, než se z indiga na vlasech stane hnědá barva. To poslední by až tak nevadilo, pokud by to nebylo doprovázeno celkově nižší krycí schopností, která je i pro kvalitní indigo typická.

A jsme u druhého dílu dvoudílné minisérie. Jak jsem slíbila minule v článku o blonďatých barvách.

Velmi častý dotaz, který mi od zákaznic v poslední době chodí, se týká indiga nebo odstínu violet na šedivé vlasy. Violet jsem do tohoto článku vedle indiga zahrnula, protože se jedná o převážně indigovou bezhennovou barvu, kde fialová je vyladěna jinými rostlinami, než hennou.

Nenechte se zmást tím, co tvrdí neznalí prodejci přírodních nebo údajně přírodních barev, že indigo je černé. To může prohlásit pouze totální amatér, co nemá ani potuchu, jak čisté indigo funguje, nebo prodává kdo ví co.

Indigo je skutečně zajímavý atraktivní modrý odstín.

Nekvalitní indigo nechytá vůbec nebo není schopno ani při většinovém podílu v hnědé barvě vyrovnat hennu. Tedy výsledek není hnědý, ale zrzavý. Kvalitní až vysoce kvalitní indigo má střední až vyšší střední krycí schopnost. Nejvíc zklamání však může i to nejkvalitnější indigo způsobit u tmavě hnědých vlasů s podílem šedin. Výsledkem takových barvení jsou hnědomodré vlasy, což je parádní. Ale šediny jsou šedomodré, což už tak skvěle nevypadá. V kontrastu s hnědou jsou šediny stále šedivé.

Indigo tedy nedoporučuju na tmavší vlasy s podílem šedin, pokud nemáte trpělivost vrstvit. Pokud tu trpělivost máte, počítáte s tím, že to dá trochu práce, tak barvěte další vrstvu s odstupem několika dní. Indigo se vyvíjí nejvíce po umytí, v následujících hodinách až dnech.

Často dostávám dotaz od zákaznic, co zrovna smyly indigovou barvu, že nevidí výsledek. V takovém případě je třeba počkat, ono se to vybarví. Počítejte s tím, že když se budete barvit výhradně indigem, vlasy po několika týdnech zhnědnou. Další vrstvy už budou lépe krýt, ale odrosty budou vždy nejprve modrošedé. Se samotným indigem to zkrátka není tak snadné jako s hnědou barvou, že obarvíte, umyjete a máte na několik týdnů vystaráno. Hnědá barva má hennovou výhodu, takže lépe chytá, lépe kryje a déle vydrží.

Indigo nebo odstín violet chytají na vlasech individuálně. Některé zákaznice-brunetky uvádějí, že po hodině působení odstínem violet měly úplně modrofialovou hlavu, některým se obarvilo na studenou hnědou s modrými odlesky. Není možné dopředu odhadnout, jak barvení dopadne. Rozhodně, pokud toužíte po nezrzavých vlasech, studené světle hnědé barvě nebo hnědomodré, indigo stojí za trochu snahy.

Michaela

Zpět do obchodu