Blonďatá ještě blonďatější

V posledních pár měsících mi převážně chodí řada dotazů týkajících se dvou záležitostí v oblasti barvení. Ráda bych se s Vámi o ně podělila. Věřím, že to pomůže i ostatním, kteří se na dotazy teprve chystají. Záměrně píšu, že jsou dva, protože jejich četnost je téměř stejná a nejsou od sebe tematicky tak daleko. Dnes si posvítíme na ten první.

Jak přírodně zesvětlit vlasy?

Nejčastější dotaz, který nyní dostávám, se týká zesvětlování vlasů přírodní barvou. Zákaznice mají obvykle tmavě blond nebo velmi světle hnědou barvu a chtějí mít ještě světlejší. Tedy v žádném případě neztmavovat. Většinou také mají první šediny, ty chtějí překrýt, aby byly co nejsvětlejší, ale viditelně obarvené.

Na internetu si od naprostých neználků přírodních barev můžete přečíst nespočet článků o tom, jak se dají barvit vlasy přírodní cestou. Občas jsou ta jejich moudra úsměvná, ale někdy je to do nebe volající přepisování nesmyslů jednoho od druhého. Jakože vlasy jdou obarvit slupkami od cibule, kurkumou nebo ořechovými slupkami.

Do jisté míry, když vynaložíte opravdu velké úsilí a hodně času, můžete velmi nepatrně, až skoro neviditelně, upravit odstín vlasů pomocí vývaru z potravin. Ještě jsem ale neviděla, že by se tímto postupem dosáhlo překrytí šedin, což je hlavním důvodem barvení vlasů. V minulosti jsem si koupala vlasy v heřmánkovém odvaru. Bylo to velmi příjemné, voňavé a vlasy získaly zlatavý nádech. Ale jednalo se spíše o wellness rituál a tenkrát jsem šediny ani neměla. Dnes, po asi dvaceti letech od heřmánkových koupelí, musím do boje s šedinami zapojit daleko těžší kalibr.

Zázračnou rostlinu na zesvětlení vlasů a současné obarvení šedin neznám. Neexistuje. Nelze dosáhnout barvením středních blond takové barvy, která bude nakonec třeba světlá blond nebo popelavá blond. Se zákaznicemi s ohledem na jejich původní odstín vlasů a požadavky na výsledek vybereme nevhodnější odstín.

My Středoevropanky jsme nejčastěji studeného barevného typu, většinou léto. To je nevýrazná myší barva. Velmi často se společně se zákaznicemi shodneme, že by mohla vyhovovat barva odstínu wheat blond. Je to nejsvětlejší blonďatá z kolekce Cosmetikabio a má střední krycí schopnost. Její výhodou je, že neobsahuje vůbec hennu. Nestane se vám, že by vlasy šly do zrzava. Její schopnost krýt šediny v první vrstvě není špatná. Hovořím z vlastní zkušenosti. S dalšími vrstvami se to výrazně zlepšuje.

Tato pšeničná blonďatá výrazně neztmavuje. Že nemá ve složení hennu, je tedy výhoda, na druhou stranu se to odrazí právě na krycí schopnosti, které dosáhnete v plnějším rozsahu navrstvením barvy. Smícháním s dark brown vytvoří studený tmavší blond až hnědý odstín, který velmi dobře chytá na šediny. Poměr barev je vhodné si upravit podle toho, jak tmavou barvu chcete. Vzhledem k malému podílu henny v dark brown a nulovému podílu ve wheat blond, se vyhnete zrzavé, která je u hnědých jinak velmi častá a vyšší podíl indiga ji tlumí. Tedy čím tmavší je hnědá, tím více bylo použito indiga a méně henny. Henna zařizuje v barvě dobré krytí šedivých vlasů. Význam má. Ale dělá to, co my letní typy nechceme. A to je zrzavý odstín.

Zesvětlit vlasy přírodní cestou nelze. Ne do té míry, aby toto splňovalo úroveň obarvení vlasů – překrytí šedin a viditelnou úpravu odstínu.

Pokud budete chtít poradit s výběrem odstínu pro barvení vlasů, jsem tu pro vás, milé dámy. Pište. Probereme to, abyste s výsledkem barvení byly spokojené a věděly, jak na to.

A co indigo?

O indigu, jeho krycích schopnostech, možnostech všeobecně a kvalitě bude příští článek. Jak indigo souvisí s touto úvahou o zesvětlování vlasů? Jednoduše tak, že má ze všech barvicích rostlin největší vliv na kvalitu barvy, co se týká nezrzavých/nečervených odstínů. Bez indiga by neexistovala blond, ani hnědá. Nekvalitní indigo způsobí, že ať děláte, co děláte, všechny barvy dopadnou zrzavě. Ale to si všechno povíme v příštím článku.

Michaela

 

 

Zpět do obchodu