Miswak - zubní kartáček

O miswaku vím už dávno. Je to nějaká věc, kterou se čistí zuby. Je to přírodní, z nějakého stromu asi, nejspíš větev. Prý to chutná jako křen. A dá se tím dloubat v zubech i ve společnosti. Poprvé jsem se o něm dočetla v knížce o arabském světě a jejich tamních zvyklostech, včetně vychytávek pro osobní hygienu. Tyhle tradiční věci mě vždycky nesmírně zajímaly. Naše západní civilizace je totiž tak zmasírovaná nadnárodními kosmetickými firmami, že je těžké si představit, jak si dřív lidi čistili zuby, když ještě nešlo jít do supermarketu, koupit si tam plastový kartáček v plastovém obalu a zubní pastu, co je whitening nebo fresh nebo kdovíco. 

Ale...

Miswak není větvička. Přestože se to všude dočtete. Skutečný, kvalitní a funkční miswak je kořínek. Sklízí se ze stromu Salvadora persica. Sklízení musí být hodně opatrné a odborné, aby bylo dlouhodobé a kořínky dorůstaly. Kdyby se sklidila část, která se sklidit nemá, strom by se mohl nenávratně poškodit a zemřít. 

Miswak se dodává zatavený v obalu. Což je velmi důležité. Podléhá totiž vysychání. Pokud se setkáte s miswakem, který není v samostatném obalu, pravděpodobně nebude tak šťavnatý. V horším případě může být oschlý a vy z něho nebudete mít takový zážitek. A to by byla vážně škoda. 

Ale začněme od začátku… když se setkáte s miswakem...

První setkání je opravdu zvláštní. Sejmete obal. Na povrchu kořínku je měkká vrstvička. Lze odříznout nožem, ale doporučuju trochu nakousat a sloupnout jen pomocí nehtů. Když budete řezat, hrozí, jako se to stalo mně, že tu vnitřní část kartáčku, štětinky, pořežete a budou se vám sypat do pusy. To už není moc příjemné. Když už získáte štětinky, tak je rozkoušete a ony se rozvolní, při troše cviku si s nimi vyčistíte všechny zuby. Třeba se to nepodaří napoprvé. Ale brzy přijdete na to, jak dlouhé štětinky si vyrobit, abyste získali kartáček požadované tvrdosti. Čím delší štětinky, tím měkčí kartáček. Když je uděláte moc dlouhé, prostě je odstřihněte a proces opakujte.

Po použití kartáček opláchněte a vraťte do obalu. Opakovaným namáčením ve vodě a bezpečným uchováním udržíte kartáček vlhký.

Když už jsou štětinky kartáčku opotřebované, odřízněte je nožem nebo odstřihněte nůžkami a začínáte nanovo. Kartáček lze takto odřezávat až do úplného vypotřebování.

Osobně jsem se ani s miswakem zcela nevzdala bambusového kartáčku na zuby a přírodní zubní pasty. Zato jsem se vzdala žvýkaček a svěžích bonbonů. Žvýkačky jsem chtěla odstřelit už dávno. A s miswakem to šlo samo. Šťávička z kořínku je chuťově příjemná a osvěžuje dech. Má přirozeně antimikrobiální účinky. Je oblíbenou přísadou přírodních zubních past. Kartáček čistí zuby mechanicky. Takže něco jako kartáček + zubní pasta v jednom. Pokud trávíte pracovní dobu v kanceláři u počítače, tak si miswak zamilujete. Můžete ho hodiny kousat. Potom se najíte a zase koušete kořínek. Někdo kouše propisku, já koušu kořínek. A ještě si u toho čistím zuby. I když přiznávám, tuto proceduru si nechávám na dobu, kdy jsem v kanceláři sama.

Kartáčky můžou mít různé průměry. Z vlastní zkušenosti vím, že čím tenčí, tím lépe se s ním pracuje. I když silný miswak vypadá jako frajeřinka, těžko se s ním dostanete až na zadní stoličky. 

A co vy? Už jste zkoušeli miswak? Zkuste ten náš. Velikostí je tak akorát. V samostatném uzavíratelném obalu a ještě zatavený zvlášť v pytlíčku. Tak budete mít jistotu, že je skutečně šťavnatý. Jo a taky je malinko spicy.

Michaela

Zpět do obchodu