Proč kupovat veganskou kosmetiku, i když nejste vegan

Možná se nedokážete vzdát masa a živočišných produktů, protože vám prostě chutnají. A pozitivních emocí se člověk vzdává nerad. Jenže s živočišnými ingrediencemi v kosmetice si nic pozitivního nespojíte ani náhodou, za to vám ručíme. Proč byste si měli vybrat veganský produkt i v případě, že steak je vaše druhé jméno? Vybrali jsme tři nejpádnější důvody.

Živočišné ingredience jsou velmi často dost podivné

Víte, co přesně ze zvířat se v kosmetice vyskytuje? Většinu lidí asi napadne jako první sádlo, které je paradoxně kůži i docela prospěšné. Přesto ho najdete spíš v domácích mastech než v luxusní kosmetice. Že by to přece jen nebylo až tak trendy mazat si obličej živočišným tukem?

Asi nejmíň odpudivá složka živočišného původu je včelí vosk, který občas vezme na milost i nějaký nevyhraněný vegan. Ale tím sympatické ingredience končí a dostáváme se do úplně jiné oblasti.

Je libo drcené broučky nebo hmyzí výměšky (samozřejmě i s rozdrceným hmyzem, nikdo to přece nebude sbírat)? Jak je libo - karmín nebo šelak se často najde i v certifikované přírodní kosmetice. Však to je přírodní, že ano. Karmín je červené barvivo, takže nejčastěji se objeví ve rtěnkách (dobrou chuť ;-) ) nebo jinde v dekorativní kosmetice. Šelak je dost oblíbenou součástí řasenek. Ve veganské dekorativce samozřejmě nic takového nepotkáte.

A takto podivných, když ne rovnou hnusných ingrediencí najdete v běžné kosmetice mnohem víc. Placenta, živočišný glycerin nebo skvalen, extrakt ze žížal, šnečí sliz...Opravdu si to chcete dávat na kůži?

Rostlinné složky jsou daleko méně zpracované

Dalším argumentem pro rostlinné zdroje je možnost jejich minimálního zpracování. Vše živočišné je a musí být všemožně zpracováno, čištěno a modifikováno, aby se zabránilo kontaminaci produktů. Ani ten včelí vosk rozhodně nemáte v balzámu na rty tak, jak ho včelař vyndal z úlu.

Rostlinné ingredience naopak procházejí často jen skutečně minimálním zpracováním, ať už se jedná o za studena lisované rostlinné oleje, másla, éterické oleje nebo bylinné extrakty. Jejich prostřednictvím pak má naše pleť téměř přímý kontakt s přírodou, která jí nadopuje svojí silou. Množství účinných látek je také naprosto nesrovnatelné, mnoho živočišných složek musí být zpracováno tolik, že ve finále je naprosto mrtvá hmota, která je stejně (ne)užitečná jako syntetické látky…

Pro váš lepší pocit…

Začali jsme u pocitů, tak proč u nich neskončit. Čachtické paní se možná koupel v krvi líbila, ale o příjemné a luxusní péči máme trochu jiné představy. A ty jsou většinou plné vůní a barev...květin. Ženská krása a květina jsou jak dvě strany jedné mince, po tisíciletí jsou spjaté spolu. Jemnost, křehkost, ale zároveň síla, se kterou se květ na jaře dere ven, aby se ukázal v celé své kráse...Takovou chceme kosmetiku. Takovou, ve které je život, ne smrt.

Jste vegan a chcete, aby se vaši kamarádi zamysleli nad svými nákupy? Sdílejte jim náš článek, ať pomůžete šířit informace, že pro naši krásu nemusí nikdo další trpět!

CosmetikaBio

Zpět do obchodu