Mýty o přírodním barvení #1 Střež se kovového nádobí!

O přírodním barvení koluje spousta mýtů a tenhle je extra oblíbený. Rozhodně nikdy, za žádnou cenu, nemíchejte přírodní barvu kovovým nástrojem! Stanou se strašlivé věci! Trochu problém je to, že málokdy bývá specifikován kov, takže nepříliš technicky zdatný jedinec přemýšlí, jestli lžíce, co má doma, jsou z kovu nebo ne. Je pravda, že pokud máte doma stříbrné příbory, tak je asi vhodné je zničit nějakým dekadentnějším způsobem, než je míchání té zelené břečky. Ale proti gustu…

Občas je tahle informace vytuněná tvrzením, že je to proto, že henna obsahuje těžké kovy a ve styku s kovovým nástrojem se uvolňují. Jakože cože?!?! Tady už chybí i ty nejzákladnější znalosti z chemie. A na mýtus o těžkých kovech v henně se koukneme příště, teď zůstaneme u kuchyňského náčiní.

Klidně použijte i ty stříbrné příbory po prababičce komtese. Ono je to totiž jedno. Naopak je to daleko lepší volba, než míchat hennu něčím třeba dřevěným, protože kovové daleko snadněji umyjete. V henně ani jiných bylinách, které se do přírodních barev přidávají, totiž není nic, co by mělo nějak reagovat s kovy. Pokud by vám to nějaký prodejce tvrdil, klidně se ho zeptejte, co to prodává za sajrajt. Pravda, pod název “original henna super natural” se často schová kde co, ale barvy, které uvolňují nebezpečné látky (a ani k tomu nepotřebují kovovou lžíci) nechte těm, co považují čtení složení za zbytečnou hysterii lesan a biomatek.

Pokud máte čistou, ideálně certifikovanou rostlinnou barvu, můžete ji míchat čím chcete!

Zpět do obchodu