Kopřiva - nenápadná královna vlasové péče

Jaro je tady a s ním každý rok přichází ta nejúžasnější a zároveň nejpodceňovanější bylina pro vlasy. Kopřiva. Přiznejme si to. Všichni to víme, jak je skvělá, ale přesto tak často podlehneme líbivému volání exotických ingrediencí a příslibu vlasů hodných orientálních krásek. A ta kopřiva je přece tak obyčejná, roste všude a určitě nemůže být lepší než vzácné oleje a exotické byliny. A ejhle, může. Stačí jí dát šanci a ukáže vám, jak moc zbytečné byly některé vaše investice do zaručeně zázračných přípravků na vlasy (a nejen na vlasy).

Co kopřiva dovede?

Kopřiva skvěle detoxikuje celý organismus, takže pokud hledáte bylinku vhodnou pro jarní očistu, zapomeňte na předražené nesmysly z lékárny a vyrazte na meze (vyzbrojeni rukavicemi). Působí diureticky a díky tomu podpoří ledviny a močové cesty a usnadní očistu organismu. Podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje činnost kostní dřeně a napomáhá správné funkci jater. Je vynikající prevencí, pokud trpíte jarní pylovou alergií. Dokáže prospět při ekzémech a kožních problémech.

Zvenčí nebo zevnitř?

U kopřivy se nespletete a můžete směle oboje. Spíš je to ku prospěchu věci. K vnitřnímu užití je nejpříjemnější čaj, který je stejně tak účinný jako chutný, ať ho ho pijete teplý nebo z něj vyrobíte nějaký studený nápoj. Pokud máte čerstvé listy mladých kopřiv, tak šup s nimi do smoothies nebo do salátu. Čaj či odvar pak využijete i k oplachům vlasů a pokožky. Ideální je obě varianty nakombinovat a vzhledem k tomu, že kopřiva je prakticky zadarmo, tak vás takhle komplexní regenerační kůra bude stát méně než běžný šampon.

Kopřivový ocet

Dokonalý přípravek na vlasy si můžete vyrobit za pár minut doma, stačí spojit dva úžasné pomocníky - kopřivy a jablečný ocet. Jediné, co musíte udělat, je naložit nasekané kopřivy do jablečného octa a nechat přibližně týden odstát. Pak zcedíte a po každém umytí vlasů použijete jako oplach. Před použitím nařeďte ocet vodou v poměru přibližně 1:5 a tímto roztokem vlasy spláchněte a už neoplachujte.

Trháte si kopřivy sami nebo nakupujete sušené? A máte nějaké svoje vlastní recepty? Podělte se s námi v naší FB skupině Přírodní barvení vlasů.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu