Je vaše přírodní péče opravdu přírodní?

S přírodními produkty se roztrhl pytel. Aby taky ne, když jsou teď na vrcholu popularity, trh meziročně stále stoupá a vy téměř bez námahy prodáte cokoliv s jakoukoliv zelenou nálepkou. Je všechno opravdu tak křišťálově čisté, jak to na etiketě vypadá? Nedávno jsme psali o ne až tak přírodních barvách na vlasy, které vám s radostí prodají v kdejakém zdravém obchodě. Bohužel barvy nejsou jediné a záludností na nás čeká mezi “přírodními” produkty víc než dost. Jak nenaletět?

Jste začátečník? Hledejte certifikáty!

Pokud s přírodní kosmetikou teprve začínáte, tak certifikáty jsou jistota, že někdo nezávislý zkontroloval produkt už před vámi. Ale pozor. Certifikátů je hodně a spousta značek si vymyslí klidně i vlastní, aby svému produkty dodala na prestiži. Takže ne každé “kulaté razítko” na krabičce je to, co hledáte. Navíc má každá certifikace jiné podmínky a jiná pravidla pro přidělení. Ale to klidně nechte na později. Pokud opravdu tápete, tak sahejte po těch nejznámějších jako je Ecocert, CosmeBio, NaTrue nebo USDA Organics. Případně volte český CPK Bio. Případně Vegan, pokud chcete jistotu, že produkt neobsahuje nic živočišného.

Certifikace vám dá jistotu nejen toho, že v produktu není žádná škodlivá chemie, ale i toho, že vstupní suroviny jsou dobré kvality a jsou vypěstované bez nebezpečných chemikálií a pesticidů. Což se klidně může stát v případě produktů bez certifikace. Chemie dnes vůbec nemusí být do produktu přidaná, klidně jí může být plná rostlina a ze složení to nepoznáte.

Jste pokročilý uživatel? Čtěte pečlivě složení!

Číst složení a zajímat se, co je co, je základ úspěchu, pokud chcete mít jistotu, že se v produktu neskrývá nechtěné překvapení. Často i velmi pěkné produkty skrývají na posledních místech ve složení syntetickou parfemaci, agresivní konzervant nebo jinou mňamku. Ale nepodléhejte hysterii, kdy vše, co má složení komplikovanější než jsou čisté jednodruhové oleje, musí letět do koše. Často i hrozivě znějící názvy ukrývají zcela neškodnou látku. Občas někoho vyděsí třeba i “sodium chloride”, přestože ho bez obav konzumuje téměř v každém jídle.

Složení vám často napoví nejen, co v produktu je, ale také, jak se bude produkt chovat. Jak moc bude mastný, jestli půjde dobře smýt nebo jak rychle se vstřebává. Také poznáte, jestli vás třeba výrobce nemystifikuje. Občas se totiž může stát, že ze složení něco “vypadne”. Produkt, kde je na prvním místě voda, potřebuje dobrý konzervant, v krému nebo fluidu zase musíte najít emulgátor. Nevhodná kombinace éterických olejů může více uškodit než pomoci, vysoké procento jinak neškodného alkoholu může vysušovat….Číst složení je jako detektivka. Naučte se to a vaše nákupy budou hned zajímavější :-)

Jste expert? Ptejte se po původu!

Sypete ze sebe latinské názvy, že by vám záviděl i Cézarův osobní lékař a jen ze složení poznáte, jestli se koukáte na pleťový fluid nebo micelární vodu? Máte svoje oblíbené ingredience a o phenoxyethanolu se vám zdají děsivé sny? Myslíte si, že kosmetická zákoutí už neskrývají žádná tajemství, které je třeba odhalit? To jste na omylu.

Pro vás je mise s krycím názvem PPPS aneb “píditel po původu surovin”. To je totiž něco, co ze složení nepoznáte, i kdybyste byli chodící učebnice chemie. Arganový olej napsaný ve složení bude vždy vypadat stejně. V reálu to pak může být třeba ručně lisovaný za studena, nefiltrovaný, chemicky extrahovaný, lisovaný z čerstvých plodů ručně sklizených, lisovaný z nějakého sesbíraného odpadu.... Může to být olej, jehož výrobu jezdí majitel značky každý rok kontrolovat nebo to může být olej od překupníka, kterého nikdo nikdy neviděl. Zaměstnanci na farmě mohou mít férovou mzdu nebo to naopak vyrábějí děti jen za šanci neumřít hlady hned zítra.

Nic z toho na etiketě nenajdete. A přitom je to naprosto zásadní jak pro účinek produktu, tak pro udržitelnost výroby. Vyhýbáte se plastům, ale budete používat surovinu, jejíž monokultura v dané oblasti zplundrovala prostředí a ohrožuje většinu původních rostlin i živočichů? To by přece nedávalo smysl. Na tyto a jiné zvídavé otázky vám seriozní prodejce a výrobce vždy rád odpoví. Pokud neví, rozhodně má možnost to zjistit. A s výsledkem se určitě rád pochlubí. Ale pokud tam nic k chlubení není, možná si i vy rozmyslete, jestli to stojí za nákup.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu