Očista dočista

Mdlá, zašedlá, zhrublá, flekatá nebo, nedej bože, opupínkovaná. Vystihuje něco z toho stav vaší pleti po zimě? Pokud ne, jste šťastná osoba a žádnou radu nejspíš nepotřebujete. Ale pokud vás ráno pohled do zrcadla rozesmutní a máte jistotu, že bez makeupu nechcete jít ani s košem, tak rozhodně čtěte dál. Protože každá pleť je sice jiná, ale čistá a zdravá pleť je krásná za všech okolností. Správné čištění pleti je naprostý základ péče, bez kterého má všechno daleko menší efekt.

Nebojte se lipidů

Lipidy neboli tuky jsou přirozenou součástí svrchní vrstvy pokožky, která je pokryta tzv.hydrolipidovou vrstvou. Tu tvoří kromě tuků (lipidů) i voda. V podstatě si naše pleť vyrábí svůj vlastní krém sama sobě na míru. Bohužel ale děláme spoustu věcí, kterými tuto výrobu sabotujeme a jednou z nich je i nevhodný způsob čištění.

Pleť na sebe během dne nachytá prach, nečistoty, zůstanou na ní zbytky krémů nebo líčidel. Tohle všechno chceme z pleti samozřejmě odstranit, ale ve svém zápalu pro čistou pleť často jdeme s kanónem na komára. Pokud totiž použijeme příliš agresivní čistidlo, pleť bude možná chvíli vypadat docela dobře, ale brzy zjistíme, že jsme s vaničkou vylili i dítě - nebo tedy s nečistotou spláchli i onen prospěšný ochranný film pleti. Bez něj je pleť daleko křehčí a náchylnější k poškození, podráždění nebo dehydrataci.

Čistit pleť správně znamená odstranit skutečně jen to, co na ni nepatří, aniž bychom poškodili její přirozenou ochranu. A jelikož je povrch pleti vždy mírně mastný, saháme po přípravcích, které slibují odmaštění. Jenže pleť není pánvička od steaku. Kožní maz je to nejlepší, co vaše pokožka na svoji ochranu produkuje a je účinnější než jakkoliv vytuněné krémy. Nechtějte se ho tedy zbavovat, ale naopak hledejte produkt, který je k němu co nejpřátelštější.

Podobné se čistí podobným

Trochu poupravená hlavní zásada homeopatické léčby nám skvěle poslouží jako vodítko k nalezení vhodného čistidla. Protože stejně jako u homeopatické léčby, i tady by měla být základem jemnost a minimální agresivita vůči fyziologickým funkcím těla. Jak na to? Přece pokud chci umýt něco mastného, byť je to pokožka, tak přece potřebuji odmašťovač! A ejhle, nepotřebujete.

Co je podobného lipidům/tukům na pleti? Přece rostlinné tuky! Oleje nebo másla, která jsou bohatě obsažena v čisticích a odličovacích přípravcích i+m Natukosmetik, jsou přesně to, co pomůže z pleti odstranit nečistoty, aniž byste zároveň poškodili její ochranný film. Všechna tato pleťová čisticí mlíčka jsou vlastně emulze. Jsou svým složením podobná právě onomu ochrannému filmu. Obsahují vodu i tuky a díky tomu na sebe dokážou navázat nečistoty, ale zároveň je možné je spláchnout vodou nebo pečlivě setřít tamponkem.

Jak správně mlíčko použít? Pokud nepotřebujete čistit moc, opláchněte pleť vodou a na mokrý obličej naneste trochu pleťového mléka a umyjte stejně jako třeba mýdlem nebo gelem. Chcete-li důkladnější čištění, naneste větší množství mléka na suchou pleť a pár minut krouživými pohyby důkladně masírujte. Teplo a tlak vašich prstů uvolní i hlouběji usazené nečistoty, masáž navíc pokožku prokrví a zlepší vylučování škodlivin. Také podpoří vstřebávání účinných látek, kterých tato mlíčka obsahují poměrně dost. Vatový tamponek pak namočte co nejteplejší vodou, vyždímejte a takto vlhkým a teplým tamponkem pečlivě setřete mlíčko z pleti. Na závěr opláchněte napřed teplou a pak studenou vodou.

Bez gelu ani ránu

Je to všechno hezké, ale jste opravdu a zoufale závislí na použití mycího gelu? Pokud je to tak a opravdu vám není pomoci, tak skutečně pečlivě čtěte složení použitých produktů. Tenzidy obsažené v gelech totiž můžou stát za spoustou problémů, které s pletí vznikají. Pokud najdete produkt se SLS, tak ať letí do koše rovnou. Pozor ale dejte i na hojně používané (a v přírodní kosmetice schválené) kokosulfáty aneb Sodium Coco Sulfate. Pleť na obličeji je dost křehká a to, že je v pohodě snesete na tělo nebo na vlasy, ještě neznamená, že jsou dobré i na obličej. Vybírejte produkty vhodné pro velmi citlivou pleť, ideálně s cukernými tenzidy neboli glukosidy. Pleť vyčistí, aniž by ji poškodily. Tak jemným čističem je třeba multifunkční gel Freistil, který skvěle opečuje i tělo a vlasy.

Takto jemně a dokonale vyčištěná pleť se vám po čase odmění tím, že na makeup zapomenete nejen, když jdete s košem, ale klidně i na první rande. Protože nebude co zakrývat.

Sáhněte po svém novém čisticím oblíbenci zde.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu