Vlasy jako malířské plátno

Barvení vlasů přírodními rostlinnými barvami není jen zdravé a vlasům prospěšné. Hlavně je hrozně zábavné, zajímavé a napínavé. Při každém barvení je barva naprosto jedinečná. Jasně, není to nic pro konzervy, které chtějí vypadat dalších třicet let stejně. Ale pokud máte rádi život, změnu, proměnlivost a hravost přírody a chcete ji vidět i ve svých vlasech, tak tady máte nekonečné množství příležitostí.

Jak rostlinné barvy fungují

Přírodní barvy fungují úplně jinak než ty konvenční. Chemické barvy otevřou vlas, často doslova “vyžerou” váš přirozený pigment a nahradí ho chemickými pigmenty. Proto jsou ty odstíny vždy stejné, jednolité a často taky naprosto nepřirozené i v případě dost decentních barev. Přírodní barva na vlasy nic takto agresivního neprování. Rostlinná barviva, která jsou v barvách obsažena, se navážou na proteiny v našich vlasech. Vlastně se na ně přichytí, proto barví i kůži, která obsahuje proteiny také.

S přirozenou pigmentací rostlinná barviva nic neprovádějí, nejsou tady, aby něco ničila. Proto je vždy výsledná barva ovlivněná tím, jaký byl podklad. A podle toho je také potřeba přírodní barvu vybírat. Nestačí zvolit odstín. Je potřeba se zamyslet, jestli daný odstín dokážu vykouzlit na svých vlasech.

Vrstvím, vrstvíš, vrstvíme

Představte si bílý papír a akvarelové barvičky. Ať namočíte štětec do jakékoliv barvy, bude na papíře hezky vidět. Ale zkuste tmavě hnědý nebo černý papír. To už taková sláva nebude, některé odstíny nezvládnou vodovky skoro vůbec. No a s přírodními barvami se to má podobně. Na světlý podklad vám chytne výstavně téměř každý odstín. Ale nikdy nedocílíte něčeho výrazně světlejšího, než máte na hlavě, přírodní barvy prostě vlasy nezesvětlí.

Na tmavé vlasy už musíte vybírat pečlivěji. Použít můžete vlastně všechny odstíny, ale některé vám zafungují pouze jako luxusní vlasová maska, naprosto bez změny barvy. I výrazné odstíny jako měděná nebo mahagonová budou na tmavém podkladu znatelně tlumenější. U hodně tmavých vlasů si pak spíš vyhrajete s odlesky a tónováním, než že by se konaly nějaké dramatické změny.

Pokud barvíte častěji, tak nová barva zareaguje s tou, co už na vlasech je a vytvoří trochu jiný odstín, než na vlasech zcela neobarvených. Každé barvení, i když použijete stejný odstín, bude vždy trochu jiné. Jak už je zmíněno na začátku - asi nic pro konzervativce. Ale ruku na srdce - copak člověk není sám každý den trochu jiný? Snažit se o neměnnost je ta největší pošetilost, kterou můžeme v životě udělat. Trocha změny, nový odlesk, jiný barevný nádech, hlubší barva...to vše se nám děje každý den a zdaleka ne jen ve vlasech. Navíc přírodní barvy mají oproti konvenční jednu velkou výhodu - nikdy nepůsobí nepřirozeně. Možná nový odstín nebude úplně váš šálek čaje, ale nikdy nebudete vypadat jak s plastovou helmou na hlavě. A protože přírodní barvení neškodí ani vám, ani životnímu prostředí, tak můžete odstín, který vám nesedl, okamžitě zkorigovat. Přidat teplý nebo studený nádech, ztmavit, prozářit...jako malíř, když dokončuje svoje mistrovské dílo.

Také si rádi hrajete s barvami ve vlasech? Podělte se o vaše odstíny v naší FB skupině Přírodní barvení vlasů.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu