Jak správně uchovávat rostlinné barvy

Pokud jste narazili na barvu, která vám vyhovuje, možná máte snahu mít jí doma vždy dost do zásoby. Nebo vám z posledního barvení nějaká zbyla, případně kamarádka dovezla z exotické dovolené zásobu henny na půl roku. Jak se o bylinný prášek postarat, abyste se z jeho vlastností těšila co nejdéle?

Vsaďte na kvalitu

S rostlinnými barvami se to má jako třeba s čajem. Z té samé rostliny máte jak superprémiovou matchu, tak pigi čaj v pytlíku. A stejně je třeba pohlížet i na rostlinné barvy. Pokud chcete 100% výsledek, potřebujete opravdu kvalitní, čerstvou a dobře skladovanou rostlinnou směs. Taková vám pak chvíli vydrží i doma, ale musíte se o ni trochu starat.

S obalem nebo bez?

První pravidlo je, že pokud máte indigo nebo směs s indigem, tak se ji snažte spotřebovat co nejdříve a nekupovat do zásoby. Stejně tak jsou rizikové směsi s indigem z bezobalového prodeje. Indigo je křehká kráska a rádo oxiduje. Nechte ho chvíli špatně zabalené nebo dokonce volně a přestává spolupracovat. Rostlinné barvy s indigem tedy vždy kupujte takové, které byly pečlivě zabaleny hned ve výrobě. Pokud směs nespotřebujete všechnu, udržujte ji v suchu a temnu, bez přístupu vzduchu. A spotřebujte ji co nejdříve.

Rostlinné barvy bez indiga nebo čistá henna jsou o poznání méně rozmazlené. Ale i tady platí, že by při nákupu měly být co nejčerstvější a hlavně uchovávané v suchu, protože každý rostlinný prášek rád chytí plísně. Pouhým okem to nezjistíte, ale jednak to není zrovna zdravé na pokožku, jednak je barva o poznání slabší, pokud vůbec chytne.

Zbytky namíchané směsi! Kam s ní?

Přehnala jste množství a po barvení zbyla ještě hromada už namíchané směsi? Dobrá zpráva je, že si ji můžete uchovat na příště. Ta špatná se zase týká indiga :-D Indigo barví přibližně dvacet minut po rozmíchání s vodou. Je potřeba, aby v té době přišlo do kontaktu s vlasy (nebo tím, co chcete obarvit) a barevné molekuly se přenesly na vybraný podklad. Pokud se tam nestane, indigo se vám zbarví už v misce (do modra nebo do hněda, podle toho, jestli směs obsahuje další byliny) a s barvením je konec.

Zbytek směsi můžete uchovat jak v lednici, tak v mrazáku, záleží, za jak dlouho budete zase barvit. Často se říká, že indigo mrazem zničíte, což není tak úplně pravda, je zničené už před zmražením, protože na vzduchu zoxiduje a nepotřebuje ani mráz. To ovšem neznamená, že musíte směs vyhodit. Pokud obsahuje kromě indiga ještě hennu, tak ji klidně zmrazte a počítejte, že výsledek bude o hodně teplejší (pokud jí obsahuje dost). Pokud je ve směsi většina indiga nebo se jedná o indigo samotné, pořád vám ještě poslouží jako vlasový zábal, protože jeho ostatní dobré vlastnosti zůstanou zachované.

Co všechno svede indigo kromě barvení si můžete přečíst tady.

CosmetikaBio



Zpět do obchodu