Jak přejít z chemické blond na přírodní barvy

Asi úplně nejčastější dotaz. Je to logické, protože delší odbarvování vlasy ničí, ať používáte jakkoliv profesionální barvy. A pokud vaše vlasy nejsou opravdu super odolné, bývá cena za platinovou blond docela vysoká. Přechod na přírodní péči pak znamená naději, že se vlasy dostanou zase do kondice a budou lesklé a plné života samy od sebe, aniž by k tomu vyžadovaly baterii stylingových přípravků. Jak na to, aby přechod proběhl k vaší spokojenosti a bezbolestně?

Návrat ke kořínkům

Přírodní barvy nezesvětlují. Žádná ze směsí a ani trochu. Je tedy potřeba vzít v potaz vaši původní barvu vlasů. Přírodní barvy totiž vybíráte úplně jinak než barvy chemické. U chemických barev prostě vyberete odstín, který chcete a je to. U přírodních barev musíte VŽDY vzít v potaz podklad, který budete barvit. Takže pokud přecházíte z chemického na přírodní barvení, budete řešit dva rozdílné odstíny podkladu - odrosty ve vaší původní barvě a nabarvené délky.

Pokud je rozdíl v barvě velký a výrazný, je ideální nechat délky co možná nejvíc odrůst nebo ostříhat, abyste barvili co možná nejvíc jednolitou plochu. Což je ale málokdy schůdné a musíte se tedy smířit s tím, že až na výjimky nejspíš nedosáhnete zcela sjednoceného odstínu. Přírodní barvy jsou ale skvělé v tom, že veškeré barevné přechody jsou daleko přirozenější a měkčí než u chemických barev a při správném postupu se vám nestane, že by výsledek byl nevzhledně flekatý. 

Pozor na cassii

Jako první krok a zároveň regenerační kúra se u odbarvovaných vlasů často doporučuje cassia. Ta je rozhodně skvělá, ovšem pouze v případě, že už delší dobu používáte výhradně čistě přírodní péči o vlasy! Konvenční šampony, zejména ty pro barvené vlasy, totiž obsahují syntetické pigmenty, které ve vlasech zůstávají a pak s cassií reagují a na vlasech vzniknou ošklivé tmavé fleky, které mohou jít až do černa. Pokud tedy chcete cassii používat, vysaďte nějakou dobu před tím veškerou konvenční péči a nahraďte ji přírodní péčí o vlasy. Vlasy vám poděkují a ještě se vyhnete nepříjemným překvapením.

Vyhněte se také indigu

Další záludnost se skrývá v indigu a tomu už je jedno, co používáte za péči. Pokud máte chemicky odbarvené vlasy, půjde do zelena. Čím víc indiga by ve směsi bylo, tím zelenější výsledek. Pokud se nechystáte na maškarní za vílu nebo mořskou pannu, tak to asi nebude to, co chcete. Vyhněte se tedy směsím s větším podílem indiga. To znamená, že si u vybrané barvy přečtěte nejen název odstínu, ale HLAVNĚ složení! A pokud naleznete na jednom z předních míst indigo (indigofera tinctoria), tak na ni alespoň pro začátek zapomeňte.

Čím se tedy obarvit?

Naprosto ideální je henna, od které vám nic nehrozí. Tedy kromě zářivě měděné barvy, pro kterou by majitelky tmavších vlasů často vraždily, protože se jim to nikdy jen s čistou přírodou nepovede. Nicméně pokud to není váš šálek čaje, máte dvě možnosti :

  • Smířit se s teplým podtónem a zvolit buď hotový odstín Jahodová blond nebo namíchat čistou hennu s cassií. Cassia sníží intenzitu henny, ale výsledek bude stále velmi teplý. Nicméně henna se postará o to, aby se syntetické pigmenty nedostaly ke slovu, takže ve směsi se cassie nemusíte bát.
  • Pokud chcete chladnější odstín - což VŽDY znamená větší obsah indiga - přejděte napřed na přírodní vlasovou péči a po čase (minimálně měsíc, ale bez záruky, syntetické pigmenty jsou svinstvo a jen tak je z vlasů nedostanete) aplikujte minimálně dvakrát cassiu. Pokud jste na přírodní péči už dlouho a jediným “prohřeškem” bylo odbarvování, tak se cassie nebojte. Stačí dvě až tři aplikace cassie a můžete použít vybraný odstín bez rizika, že vás indigo zradí.

Důležité upozornění - pokud barvíte světlé vlasy směsí s indigem, barva se definitivně usadí až za dva až tři dny. Do té doby může vypadat všelijak, výjimkou není ani podivně šedozelený nádech. Indigo potřebuje nějakou dobu, než se plně rozvine. Nebojte se toho, nepanikařte a nepřebarvujte a počkejte. Pokud barvíte poprvé, může vás takový výsledek dost vyděsit, tak s tím počítejte a nebarvěte před nějakou důležitou událostí a nechte si tam těch pár dní rezervu. Pokud jste dodrželi vše výše zmíněné, tak se barva usadí a zelený nádech zmizí.

Máte víc dotazů nebo se chcete podělit o zkušenosti? Připojte se do naší FB skupiny Přírodní barvení vlasů a sdílejte své zkušenosti s ostatními.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu