Henna a vlasová péče

Jak si vlastně henna a hennovými barvami barvené vlasy rozumí s vlasovou péčí? Musím vše změnit, když se chci začít barvit hennou, nebo si mohu dál nechat svoji obvyklou rutinu? A proč nikde nenajdu speciální péči pro vlasy vlasy barvené hennou, jako jsem zvyklá u konvenčních barev? Také vás trápí podobné otázky? Tak si na ně pojďme odpovědět :-)

Umýt nebo neumýt?

Aplikovat hennovou barvu na umyté nebo neumyté vlasy? Na mokré či suché? A vymýt šamponem nebo jen vodou? Samé otázky...Používání přírodních barev vypadá na první pohled složitě. Vše se ale zjednoduší, když pochopíte, na jakém principu fungují. Během správné přípravy se ve směsi uvolní rostlinné barvivo a to se po nanesení naváže na proteiny ve vlasech (a klidně i v kůži, takže je nutné s tím počítat a nepocákat si barvou celý obličej, přestože je pro pokožku zdravá). Zbytek z toho není těžké logicky odvodit.

Na čisté vlasy chytne barva lépe. Takže pokud máte vlasy neumyté týden, raději je zase umyjte. Vyvarujte se šamponů se silikony, protože ty vlas potáhnou neviditelným filmem (proto pak tak krásně kloužou) a barvivo se k vlasovému vláknu hůř dostává. Jestliže ale máte vlasy umyté nedávno a jsou čisté a bez nánosů stylingových přípravků, klidně mytí vynechte. Ale stejně před barvením vlasy namočte. Pasta se vám na ně bude nanášet lépe a nebude tak rychle vysychat. Směs by měla na vlasech zůstat celou dobu vlhká a krémová.

Vlasy v kondici

Rostlinnou barvu vymýváme z vlasů pouze vodou a to i v případě, že jste barvila neumyté vlasy. Výjimku udělejte pouze v případě, že jste barvila čistou hennou a zabarvila vám příliš pokožku na hlavě a vypadáte jak čerstvě rozškrtlá zápalka. Čisté henně šampon příliš neublíží, tam je barva velmi stabilní, ale pomůže vám zbavit se rychleji zabarvení na kůži. Ovšem v případě, že jste barvila směsí, která obsahuje byť jen trochu indiga, tak na šampon zapomeňte, vymyjte vše jen vodou a vydržte s šamponováním tak dva dny. Do té doby se indigo ve vlasech usadí a rozvine a barva se ještě trochu mění. Příliš brzké šamponování by tento proces narušilo a přila byste o efekt, který indigo v dané směsi má.

Jiná věc je kondicionér - tedy máme na mysli přírodní a bez silikonů. Ten neobsahuje tenzidy a jen o vlasy pečuje. Pokud tedy máte suché nebo obtížně rozčesatelné vlasy, klidně na závěr barvení kondicionér použijte. Můžete použít i vlasovou masku, ale tam je riziko, že vlasy nadměrně zatížíte, budou nepěkně zplihlé a pak nevydržíte s šamponem čekat. Rostlinné barvy fungují jako vlasová maska samy o sobě a u normálních vlasů k regeneraci plně postačí. 

A co dál?

Po barvení vlasů konvenční barvou jste zahrnuti přípravky pro barvené vlasy. Jak to, že nenajdete nic takového pro vlasy barvené rostlinnými barvami? Konvenční vlasové přípravky pro barvené vlasy mají v podstatě dvě funkce - dostat vlasy zpět do kondice po agresivním zásahu chemií a vylepšovat barvu náloží syntetických pigmentů. Nic z toho vám přírodní kosmetika nenabízet nemusí. Po barvení přírodní barvou jsou vlasy v lepší kondici než předtím a syntetické pigmenty opravdu nejsou něco, co ve svých pečujících produktech chcete. Takže to, co opravdu potřebujete pro péči o vlasy barvené hennou je úplně to samé, co potřebujete pro zdravou péči o vlasy kdykoliv jindy. Jemný šampon s dobrým složením, adekvátní kondicionér a případně masku na vlasy. Jak si vybrat mezi různými variantami vlasové péče, abyste našli tu svoji vlastní cestu, najdete v tomto článku.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu