Henna je jen jedna

Rozhodli jste se, že se do toho přírodního barvení dáte a teď hledáte, co je pro vás nejlepší. Začnete hledat informace o henně a už to lítá - černá henna, hnědá henna, blond henna, bezbarvá henna...Vyberete si tedy tu, která odpovídá názvem tomu, co byste na vlasech ráda měla a ouha...Výsledek se nedostaví nebo se dostaví a s ním obří zklamání. Nebo váš vysněný odstín mezi všemi těmi hennami vůbec neobjevíte - třeba zářivě rezavou, tak se žádný odstín nejmenuje. Jak to s těmi všemi hennami tedy je?

Henna není barva na vlasy

Cože? A co to tedy je? Přestože se označení “henna” běžně používá jako synonym pro rostlinnou barvu na vlasy, tak henna není ta samotná barva, ale vlastně rostlina. Plným českým názvem henovník bílý, latinsky Lawsonia inermis. Usušené a rozemleté lístky henovníku si pak můžete koupit jako hennu na vlasy nebo na kůži. Henovník totiž obsahuje oranžové barvivo, které se velmi dobře váže na proteiny ve vlasech a v kůži. Toto barvivo je velmi intenzivní a velmi snadno se z rostlinného materiálu uvolní. A právě proto se stala henna tak oblíbeným prostředkem ke zkrášlování vlasů a kůže. 

Henna je tedy jen jedna a barví oranžově, na vlasech pak zrzavě. Ale nijak nenarušuje nebo neovlivňuje vlastní pigmentaci vlasů. Výsledný odstín je tedy vždy kombinací vaší vlastní barvy a oranžového barviva, které henna obsahuje. Na světlých vlasech pak díky tomu docílíte velmi intenzivní měděné, až oranžová, zatímco na tmavých vlasech vykouzlí stejná (i stejně aplikovaná) henna temný mahagon, který rozzáří až slunce. Chcete-li tedy svým vlasů přidat ohnivou energii a nechat je na slunci rozzářit jako plamen, tak henna je tou pravou pomocnicí.

Hnědá, černá, blond....henna?

Přestože se s označením “hnědá henna” setkáte běžně, musíte vědět, že tady už se o hennu v čistém smyslu nejedná. Abychom dosáhli na vlasech jiného odstínu, než je padesát variant rezavé, je potřeba ono oranžové barvivo zkombinovat s dalšími agenty, kteří se postarají o modifikaci barvy. Tady je moc důležité si přečíst dobře složení, protože jsou firmy, které mají velmi specifické chápání toho, co znamená “přírodní” a nemají tak problém “vylepšit” hennu syntetickými látkami, za které by se styděly i ty nejlevnější drogerkové barvy. 

Ale jde to i přírodně. Vhodnými poměry a smícháním s dalšími rostlinami se dá docílit více odstínů, než je jen rezavá. Největším pomocníkem tady bývá indigo, které dovolí vytvořit různé odstíny hnědé až téměř do černa. Směs si můžete vytvořit doma sami a metodou pokus-omyl najít poměr henny a indiga, kterým docílíte na vašich vlasech přesně toho odstínu, v který jste doufali. Nebo můžete zvolit již předpřipravené směsi různých značek. A tady pozor - i přes stejný název odstínu má každá značka jiné složení rostlinných barev. Takže pokud máte vyzkoušené naše barvy CosmetikaBio, tak nečekejte, že s jinou značkou, byť kvalitní, dosáhnete stejného výsledku. To samé platí, pokud jste zvyklá na barvy jiné značky a chcete přejít na barvení CosmetikaBio. Pokud nechcete experimentovat, napište nám a vybereme společně takový odstín, který bude nejlépe odpovídat tomu, co si přejete. Možná se u nás bude jmenovat jinak, protože pojmenovávat odstíny rostlinných barev je trochu ošidné, když na každém podkladu vypadají odlišně.

Kdo má radši blondýnky….

….si v přírodních barvách moc nevybere. Přes velkou oblibu “blond henny”, kterou zařadila do portfolia většina značek, si milovnice světlých vlasů přijdou na své jen v případě, že už světlé vlasy mají. Přírodní cestou totiž není možné vlasy zesvětlit a to ani o pár tónů. Jediné, co “blond henna” s vašimi vlasy udělá, je to, že je mírně rozzáří a podle složení dodá buď teplý (zlatavý) nebo studený lesk. Studené odstíny jsou ještě vhodné ke korekcím, protože dovedou stáhnout příliš teplý odstín z předchozího barvení a pomohou vám tak v případě, že vás henna rozzářila trochu víc, než jste si představovala. 

Pikantní na označení “blond henna” je i to, že některé z těchto odstínů hennu vůbec neobsahují a proto ty, kdo nejsou v přírodním barvení až tak zběhlí, je to tím pádem dost zavádějící označení. Chcete-li se tedy začít barvit přírodně, napřed si dobře zjistěte, jestli tedy chcete hennu nebo rostlinnou barvu a podle toho hledejte. Stejně tak, budete-li někomu o přírodním barvení vyprávět. Možná vám to přijde jako slovíčkaření, ale můžete tím zachránit mnoho účesů :-)

CosmetikaBio

Zpět do obchodu