Jak pečovat o vlasy barvené hennou

Vlasy barvené hennou, jak čistou, tak jinými odstíny hennových barev, jsou prostě strašně krásné. Lesknou se, až oči přecházejí, přibude jim objem a barva je měkká, jasná a přirozená. Chceme tedy, aby nám tahle krása vydržela co nejdéle. Už proto, že barvení rostlinnými barvami sice není o nic složitější než těmi chemickými, ale i tak na to potřebujete svůj čas a prostor. Jak a čím pečovat o vlasy barvené hennou a rostlinnými barvami, aby nám ta krása co nejdéle vydržela?

No poo vlasová péče

Mnoho hennařek jede zároveň i v bezšaponovém mytí vlasů, tedy v metodě no poo. Ta je s hennováním perfektně slučitelná už proto, že velkou část no poo přípravků na vlasy tvoří ájurvédské byliny, které najdete i v rostlinných barvách. Rozhodně je skvělé podpořit vaši barvu čas od času maskou z cassie, ale i jinak je většina prostředků no poo metody pro ošetření hennovaných vlasů velmi vhodná. Výjimkou je pouze soda, která umí z vlasů vymýt barvu často dost intenzivně a je tak první (a nejčastěji jedinou) záchranou, pokud se barvení nepovede. Ale ne vždy se jí to povede, třeba s čistou hennou, která dobře chytla, taky moc nehne, maximálně ji zesvětlí. Pokud se vám váš odstín líbí, tak raději sodu z mytí vynechejte. K dlouhodobému používání stejně není zrovna vhodná.

Občas může v kombinaci s hennou dělat někomu problémy čistá reetha, protože umí trochu vysušovat a pokud máte svoje vlasy už tak dost suché nebo dehydrované, nemusí se jim mytí čistou reethou po hennování úplně líbit.

Přírodní (low poo) vlasová péče

Asi nejčastější druh péče po barvení rostlinnými barvami. Nenechte si od některých výrobců namluvit, že jen ten jejich šampon udrží vlasy krásně barevné a po všem ostatním se vám barva vymyje. Čtěte složení! Opravdu jsou ingredience, které mohou vymývání barvy uspíšit. Jednou z nich jsou kokosulfáty, pokud nejsou ve složení doplněné o výrazně pečující látky. Kokosové sulfáty velmi dobře pění a myjí, ale až trochu zbytečně moc. Rozhodně je lepší volit šampony s jemnějšími tenzidy, jako jsou třeba glukosidy. Ty najdete například v šamponu pro citlivou pokožku Freistil od německé značky i+m Naturkosmetik.

Dávejte si pozor i na vysoký obsah éterických olejů, zejména těch citrusových. Pro vlasy i pokožku jsou éteráčky skvělé, pokud jsou dobře namíchané, ale mohou trochu zesvětlovat barvu a uspíšit její vymývání třeba z šedivých vlasů.

Konvenční vlasová péče

Dobře, nebudeme vás soudit :-) Pravdou je, že většina běžné vlasové péče rostlinným barvám a zejména henně až tak neublíží. Co je problematičtější, jsou silikony, protože vytvářejí na vlasech vrstvu, přes kterou mohou rostlinné barvy hůř chytat. Co je ale ještě horší, je to, že si na pokožku dáváte chemický koktejl látek, které jdou zhusta rovnou do krve a umí napáchat na pokožce nebo v těle pěknou paseku. A navrch to pak ještě všechno splachujeme do vody a ne, ty čističky to opravdu nevyčistí tak, že je ta voda pak jak z nějaké horské studánky. Ano, určitě jsou horší zdroje znečištění vody než váš šampon, ale ty, na rozdíl od toho šamponu, není možné ovlivnit takhle snadno. Změna šamponu je dílem okamžiku a vaše tělo i ty všemožné vodní brebery vám rozhodně poděkují. Dělat dobré skutky je tak snadné ;-)

Jak pečujete o svoje hennované vlasy vy? Podělte se o své tipy a triky v naší facebookové skupině Přírodní barvení vlasů - návody a rady.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu