Červená henna

Zdá se, že červená je po blond snad nejoblíbenější odstín barvy na vlasy. Nebo alespoň nejžádanější. Červený odstín nebo alespoň odlesk přidá osobnosti na jasu a energii a povzbudí sebevědomí. Ale není ho snadné dosáhnout ani chemickou cestou. Jak je na tom příroda?

Víno, ženy, henna

Řekněme si to na začátek na rovinu - rostlinná říše nedisponuje ničím, z čeho bychom mohli dostat tak intenzivní červené barvivo, aby pořádně zabarvilo vlasy. A to i přesto, že pokecáte-li si tričko šťávou prakticky z čehokoliv červeného, už to z něj nedostanete. Je to krutá pomsta přírody za to, jak se k ní lidstvo chová ;-) A když teda nemáte červeně barvící rostlinu, tak tam dejte....Ano, správně, hennu! Ta je sice spíš oranžová, ale zvládneme to trochu vylepšit.

A už vážně. Ano, existují odstíny rostlinných barev s lákavými názvy jako Vínově nebo Kaštanově červená, ale bohužel od nich nelze čekat žádnou sytou červeň. Odstíny s červeným nádechem většinou využívají sílu henny, korekci indiga a jiskru ibišku (který je vážně sytě červený, ale na vlasech nedrží sám o sobě skoro vůbec). Často se doporučuje zalít barvu nebo do ní přidat červené víno, ale efekt je celkem mizivý a je možná lepší ho vypít.

Nechcete-li se spoléhat na předem namíchané odstíny, můžete si zkusit vytvořit vlastní. Potřebujete kvalitní hennu a ibiškový květ. Ibišek povaříte a necháte vylouhovat a vychladnout. Získáte sytě červený nálev (velmi kyselý a velmi zdravý, takže v klidu ochutnejte). Ibiškovým nálevem zalijte práškovou hennu a nechte odležet do druhého dne. Touto směsí nabarvěte vlasy. Takto připravená henna má největší potenciál k červenému odlesku. Ale i tak ale velmi záleží na podkladu, tedy na vaší vlastní barvě vlasů. Čím světlejší vlasy, tím více vynikne zářivá měděná barva henny. Každé další barvení ale původní odstín trochu ztmaví a prohloubí, takže se postupně můžete dopracovat žádané intenzity. A i když to možná nebude úplně červená, je takto připravená barva extrémně sytá a krásná.

Ibiškový květ ale nevyužijete jen při barvení. Můžete ho použít vždy jako poslední oplach při mytí vlasů, umíchat a ním práškový šampon nebo přidat do vlasového zábalu z cassie. Udržíte si tak červenou jiskru ve vlasech o dost déle a vlasová pokožka vám velmi poděkuje.

CosmetikaBio



Zpět do obchodu