Jak najít ideální odstín

Je vždycky trochu smutné, když nás někdo poprosí o radu s barvením a my ho musíme zklamat, že jeho vysněný odstín prostě příroda nedokáže. Ještě horší pak je, když napíše zklamaná zákaznice, co si už barvu koupila a výsledek ji zklamal. Po takové zkušenosti se snadno stane, že dotyčné uteče zpět k chemickým barvám a svět přírodního barvení přišel o nového potenciálního nadšence. Jak tomu předejít? Najít si svůj ideální odstín tak, aby byl dosažitelný přírodní cestou a ideálně hned napoprvé! Jak na to?

Studujte

Pokud s přírodním barvením skutečně teprve začínáte, věnujte chvíli času prostudování informací o tom, jak přírodní barvy fungují. Nespoléhejte na to, že vaše kamarádka říkala, že to nic není nebo se hennou barvila vaše maminka zamlada. Najděte si informace sama, abyste měla jistotu, že skutečně všechno chápete správně. A použijte prověřené zdroje a nespoléhejte na to, že na internetu někdo něco povídal. Na našem blogu toho najdete spoustu a rozebrané z mnoha úhlů. Co vám nebude jasné, rádi objasníme, stačí nám napsat. Chvilka čtení vám může ušetřit spoustu nervů. 

Stejné nebo tmavší

Přírodní barvy nezesvětlují. Ani trochu. Ani o tón. Ne, fakt, ani maličko. To, že jsou některé odstíny nazvané “blond”, bohužel neznamená, že vám tu blond na hlavě vykouzlí. Znamená to, že jsou vhodné pro tónování a péči o přirozeně světlé vlasy. Ano, přirozeně světlé, nikoliv odbarvené. Aby vám vybraný odstín fungoval, musí být tedy přibližně stejně tmavý nebo tmavší než je vaše přirozená barva. To ale neznamená, že musíte barvit jen tón v tónu. Na oříškově hnědých vlasech vykouzlíte zářivě rezavou nebo hlubokou černou. Ale na zesvětlování prostě zapomeňte, to příroda neumí.

Na podkladu záleží

A nejen záleží - podklad ovlivní to, jak bude výsledek vypadat. Proto je tak ošemetné, ne-li úplně od věci, kupovat přírodní barvu jen podle názvu odstínu. Ten je skoro vždycky trochu zavádějící. To, co je skutečně důležité, je barva vlasů, které budete barvit. Nezáleží na tom, jestli to je přirozená barva, chemická nebo už předchozí vrstva přírodní barvy. Nový odstín chytne v závislosti na tom, na jakou barvu vlasů ho nanášíte. Čím je podklad světlejší, tím bude barva výraznější. Tmavé a velmi tmavé vlasy se občas musí spokojit s pouhým odleskem.

Prostě začněte!

Ale nejvíc se naučíte až praxí. Stojí za to začít s přírodním barvením napřed trochu experimentovat, ať vidíte, jak vlasy reagují. Nevybírejte si ale odstín, který byste na hlavě nechtěla. I napoprvé dokáží přírodní barvy chytit a držet jak helvétská víra. Samozřejmě se jako na potvoru vymyje nejrychleji vždycky ten odstín, který se vám nejvíc líbil, zatímco nepovedenec bude držet jako přibitý. Murphyho zákony fungují i v přírodním barvení ;-) Časem pak už zvládnete odhadnout, jak bude daný odstín na vašich vlasech vypadat jen po přečtení složení. A bude vás bavit pozorovat, jak vaše vlasy s barvami reagují. Přírodní barvení je zábavná a veselá alchymie a stojí za to se do ní pustit.

ComsetikaBio

Zpět do obchodu