3 tipy, jak omezit plasty při nákupu kosmetiky

Možná už máte pár barevných síťovek, látkové pytlíky na ovoce nebo těstovinová brčka. Nebo se na to chystáte. Nebo vám to naopak je pořád trochu zatěžko, protože moc práce (ještě to zvažte ;-) ). Ať už to máte jakkoliv, nabízíme vám tři tipy, jak je možné omezit plasty hned u nákupu kosmetiky, aniž byste museli dělat kompromis a snižovat své nároky. Jestli toto není win-win…. :-)

Zbytečné doplňky na jedno použití

Aplikátory, špachtličky a v případě barev na vlasy všudypřítomné čepice a rukavice (často zabalené ještě každé zvlášť do svého vlastního pytlíčku). Pokud kupujete jeden typ produktu stále dokola, tak se vám tato udělátka doma buď nemírně kupí nebo ihned po použití letí do koše. Rukavice a čepice u barev na vlasy (přírodních i konvenčních) jsou opravdu jen na jedno použití. Umíte si představit ty ohromné hromady, které se toho každý den vyprodukují a spotřebují? A proč vlastně? Pokud je k barvení přírodními barvami potřebujete, není problém je pořídit v provedení, které zajistí opakované použití.

Proto u přírodních barev CosmetikaBio žádné rukavice ani čepici nenajdete. Barva samotná je zabalená tak, aby byla zachována její kvalita a čerstvost, protože mleté byliny na vzduchu rychle degradují a snadno chytí plísně, které pak pouhým okem nerozeznáte, ale na pokožku to není nic zdravého. Ale přidávat ke každému balení jednorázové plasty, to je nám fakt proti srsti. Raději riskneme, že o těch pár zákazníků, kterým je to fakt jedno, přijdeme. Naši věrní zákazníci se k nám vracejí díky kvalitě, ne kvůli tomu, že dostali rukavice.

Načančané obaly

Obal prodává. Výrobci to vědí, proto se snaží, aby právě ten jejich produkt zaujal na první dobrou a zákazník dál nehledal. Skvělým příkladem jsou konjakové houbičky. Konjaky se dělají všechny stejně a také všechny stejně fungují. Konjak CosmetikaBio najdete zabalený jen do papírové krabičky, aby se mechanicky nepoškodil nebo neušpinil. Ale jinde najdete i takové, které jsou obarvené, zavařené v plastu a ještě v luxusní krabičce. Tomu často odpovídá i cena, která je též trochu luxusnější. Je pak na každém, co si vybere. Ale pokud vám na redukci odpadu záleží, jistě najdete spoustu dalších příkladů, kdy je stejný produkt zabalený daleko důkladněji, než je třeba a tváří se nabubřele. Přestože je obsahově je stejný jako jeho na pohled daleko chudší bráška.

Vaše osobní paletka

Dekorativní kosmetika je kapitola sama pro sebe. Máme na ni o dost přísnější kritéria. Dekorativka je čistě estetická záležitost, radost, potěšení, vášeň...Chceme, aby “nějak vypadala”, aby nás zkrášloval už sám pohled na ni. Přírodní dekorativní kosmetika je sice zdravá a pleti neškodí, ale i po ní chceme, aby byla i krásná. Ale krásný obal je možné udělat i ekologicky a zodpovědně. Že to není žádná legrace, o tom si můžete přečíst tady. Nicméně výsledek stojí za to. Dekorativní řada Cosm´etika je totiž refill-system, kdy si do papírové magnetické paletky poskládáte přírodní produkty dekorativní kosmetiky dle svého výběru.

Nejen, že minimalizujete odpad, ale navíc máte možnost poskládat paletku tak, abyste využila opravdu vše. Každá známe situaci, kdy nás jeden odstín uchvátil natolik, že jsme zvažovaly nákup celé paletky, protože ty ostatní “určitě taky využiju”. Jak to dopadá, dobře víme ;-)

 

Určitě máte svoje vlastní vychytávky, jak minimalizovat odpad už při výběru produktů. Napište nám na naši FB stránku a podělte se o inspiraci. Stále vymýšlíme další a nové způsoby, jak pozitivně přispět nebo alespoň minimalizovat dopady naší práce na přírodu. Pojďme mluvit více o tom, co můžeme společně udělat!

CosmetikaBio

Zpět do obchodu