Jak skladovat rostlinné barvy

Často se nás ptáte, jak dlouho barvy vydrží otevřené i neotevřené, co se zbytky… A jelikož jsou rostlinné barvy CosmetikaBio opravdu úplně čisté a jedná se o produkt bez jakékoliv konzervace, je ta otázka velmi na místě. Často se stává, že výsledek neodpovídá naší představě ne proto, že je něco špatně s přírodní barvou, ale že chyba vznikla někde během používání. Jak se tedy chovat k rostlinným barvám, aby nám sloužily, jak mají?

Neotevřené balení přírodní barvy

Ideální stav. Naše barvy jsou totiž míchány a baleny přímo u pěstitele, takže se nikde neválejí a jsou maximálně čerstvé. Jsou velmi pečlivě balená, takže mají dost dlouho expiraci a nemusíte se bát, že by ztrácely na kvalitě. Nerozbalené je můžete skladovat prakticky kdekoliv v běžných pokojových podmínkách.

Otevřené balení přírodní barvy

Tady už se dostáváme na tenčí led. Rostlinné barvy na vzduchu oxidují a jelikož se jedná o prášek z bylin bez jakékoliv konzervace, tak i snadno chytí plísně. Proto je trochu problematické nakupovat přírodní barvy v bezobalových obchodech.

Nicméně jako první krok řešte, jestli barva obsahuje indigo. Pokud ano, snažte se co možná nejlépe uzavřít původní balení, uložte do sucha a spotřebujte co nejrychleji. Indigo je velmi křehké, na vzduchu rychle degraduje a pak nebarví, jak má. Což je zvlášť u směsí problém, protože indigo je velmi důležitou součástí všech směsí, které nemají vyjít příliš do rezava.

Pokud naopak rezavou vítáte a směs obsahuje hlavně hennu nebo se vůbec jedná o čistou hennu, tak si nemusíte dělat tolik starostí. Čistá henna totiž vydrží v dobré kondici klidně půl roku. Ale musíte ji dobře chránit před vlhkem, protože plísně chytí snadno i ona. Vy pouhým okem nic nepoznáte, ale barvící schopnost je pak docela slabá a na kůži to samozřejmě není nic zdravého. Ale v dobře uzavřené nádobě uložené v suchu vám vydrží dlouho.

Namíchaná přírodní barva

Připravili jste si směs a přehnali množství. To se často stane hlavně začátečníkům. Není to žádná katastrofa, ale opět bude hrát hlavní roli indigo. Pokud směs obsahuje indigo, musíte ji přibližně do dvaceti minut nanést na vlasy, jinak je po něm. Pokud vám tedy jde vyloženě o vybraný odstín, naneste na vlasy vše, co máte. Ničemu to neuškodí, naopak. Přírodní barvy je potřeba daleko větší vrstva než konvenční barvy, vlas se v ní musí doslova vykoupat, aby dostal péči, kterou mu hennové barvy mohou nabídnout.

Nicméně uchovat již připravenou směs lze. Do druhého dne stačí pouze v lednici, na delší dobu je třeba ji zamrazit. Pokud směs obsahovala indigo, tak se s ním rozlučte, ale stále ji můžete použít jako regenerační masku nebo k natónování vlasů. Jaký bude výsledek záleží na to, kolik tam indiga bylo (ono je tam samozřejmě pořád, jen barvivo už zoxidovalo a tudíž nic neobarví, ale jeho regenerační schopnosti jsou stále stejně skvělé). Odstíny jako tmavohnědá nebo černá - tedy s velkým množstvím indiga - jsou po zmrazení skoro bezbarvé a poslouží tmavším vlasům jako skvělá regenerační maska.

Odstíny s velkým množstvím henny nebo čistá henna lze bez problémů zmrazit a následně kdykoliv použít. Barvivo zůstává stále stejně funkční. Henna je držák a jen tak něco ji nezlomí :-)

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu