10 základních rad pro nákup přírodní kosmetiky

1. Čtěte složení

To už je takový evergreen, ale je třeba to stále opakovat. Pravda není “tam venku”, ale je napsaná tím mrňavým písmem a často dokonce latinsky. Ale fakt stojí za to se ji naučit dekódovat.

2. Hledejte certifikáty

Certifikáty poslouží jako rychlé vodítko, pokud nemůžete/nechcete luštit složení. Ale vyberte si takové, které mají nějakou váhu. Nějaký certifikát si totiž může vymyslet a natisknout na krabičku i sám výrobce. Ty nejčastější a zaručené jsou třeba CPK Bio, NaTrue, Ecocert, CosmeBio nebo Vegan. Nezaručí, že vám bude produkt vyhovovat, ale máte jistotu, že neobsahuje ty největší hnusy jako třeba syntetickou parfemaci, silikony, parabeny, ropné deriváty a další.

3. Preferujte bio

Pokud máte na výběr, dejte vždy přednost bio kvalitě, a to i u čistě přírodního produktu. Pesticidy a další chemikálie, které se používají při pěstování mnoha rostlin, jsou často daleko horší, než jakákoliv chemie, co se přidává do kosmetiky.

4. Vyzkoušejte zákaznický servis

Ať už nakupujete přímo od výrobce nebo u prodejce (pozor, fakt to není to samé!), zajímejte se, jak se chová k zákazníkům. Kdo neumí poradit nebo radí bludy, agresivně komunikuje, maže negativní recenze nebo kňourá, jakou na něj konkurenti ušili kampaň, asi nebude mít ty nejlepší produkty.

5. Ptejte se

Líná huba, holé neštěstí. A při nákupech přírodní kosmetiky to platí dvakrát. Příroda funguje velmi individuálně a často není úplně snadné vybrat si produkt opravdu na míru a ještě třeba na dálku. Chtějte vědět, jak věci fungují, odkud jsou ingredience, jak se co dělá a v čem vám to pomůže. Každý seriozní výrobce a prodejce vám na tohle všechno rád odpoví.

6. Méně je více - i ve složení

Každý den si naneseme na pleť několik přípravků. Pokud má každý z nich deset a více složek, tak si uvědomte, kolik toho ta pleť musí zpracovat. Takto se snadno může stát, že se pleť “vyhodí” i po úplně úžasné a křišťálově čisté péči. Protože už je toho na ni prostě trochu moc. Takže pokud máte rádi vymazlená séra nebo krémy se složením dlouhým jako týden před výplatou, tak si k nim pořiďte nekomplikované další kroky. Nebo alespoň hypoalergenní.

7. Neskákejte na špek marketingu

Příroda nepochybně dokáže zázraky. Ale už je o dost těžší vměstnat je do lahviček. Všechny ty produkty slibující dramatickou změnu (čehokoliv) nebo úžasné molekuly, které zvrátí běh času...Slibem nezarmoutíš a vy nikdy nezjistíte, jestli by vaše pleť náhodou nevypadala daleko hůř, pokud byste ten zázrak nepoužívala. Ale zkuste se pokaždé, když takový zázrak potkáte, napřed uchýlit k bodu 1 a 5 ;-)

8. Vaše pleť je normální

Pleť a její stavy nenacpete do škatulek. Pokožka je největší orgán našeho těla, extrémně komplexní a působí na ni prakticky vše, co se děje uvnitř i vně. Je zcela běžné, že se někdy mastí víc a někdy je sušší, nebo že se objeví pupínky, ač už jste dávno překročili pubertální fázi. Každá pleť je normální a jediné, co je potřeba řešit, je to, jestli je v pohodě nebo ne. Proto hledejte přípravky, které pleti navrací rovnováhu a nikoliv takové, které mastnou vysuší a suchou zadusí.

9. Řešte hodnotu, ne cenu

To, že je přírodní kosmetika drahá, je vytrvalý mýtus, který rádi přiživují výrobci té nejlevnější a nejhorší chemie. Fakt je ten, že přírodní suroviny mají nějakou hodnotu, od které se odvíjí jejich cena. Nemůžete jich vyprodukovat tunu jen v jedné malé laboratoři. Rostliny musejí někde vyrůst, někdo je musí sklidit a zpracovat. Proto i ty nejlevnější suroviny mají určitou cenovou hranici, pod kterou prostě jít nelze. Na druhou stranu je spousta produktů, které lze pořídit za pár peněz, ale když k nim přihodíte vymazlený obal a trochu je načančáte, hned si můžete účtovat trojnásobek. Přestože efekt bude stále stejný. Hezkým příkladem je například konjaková houbička, kterou můžete najít v obrovském cenovém rozpětí a rozdíl je jen v tom, že některé jsou prostě obarvené a sofistikovaněji zabalené.

10. Důvěřujte svému tělu

Když vybíráte nebo zkoušíte přírodní kosmetiku, pamatujte na to, že obsahuje látky, které jsou v podstatě živé a často velmi koncentrované. Takže se musíte trefit do vkusu vaší pleti nejen co do složení, ale také co do koncentrace účinných látek. Věřte tělu a poslouchejte, co vám říká. Pokud vás po něčem pleť pálí, svědí nebo se osypete, tak to prostě vysaďte a nevěřte řečem o “detoxikaci”, protože by ten detox mohl mít taky dohru na alergologii. Pokud vám něco nesedí, tak vám to prostě nesedí, i kdyby v popisu produktu bylo napsáno cokoliv. Často pomůže jiná kombinace produktů nebo menší frekvence použití. S tím by vám měl být seriozní výrobce nebo prodejce schopen poradit, takže opět viz bod 5 :-)

 

Máte přátele, kteří tápou ve výběru přírodní kosmetiky? Sdílejte jim náš článek, ať vědí, jak začít!

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu