We Reduce Tuhý sprchový gel

V minulém článku o nové řadě We Reduce z berlínské i+m Naturkosmetik jsme si představili tuhé mýdlo. Další vychytávkou z Berlína ve stylu zero waste je tuhý sprchový gel. Od mýdla se liší v první řadě rozdílnou mycí složkou. Zatímco mýdlo myje zmýdelnatělými rostlinnými oleji, vyrábí se kombinací olejů a hydroxidu sodného, tuhý sprchový gel má jako mycí složku kokosulfát. To je složka splňující požadavky certifikované přírodní kosmetiky, vyrábí se z kokosového oleje. V kombinaci s vodou vytváří celkem bohatou pěnu, velmi jemnou, s malinkými bublinkami. Vůně je unisex, řekla bych, že taková trochu kombinovaná, složitá. Nelze úplně odhadnout, co konkrétně tam voní. Je to vícesložková přírodní parfemace, obsahující také gardenii. Příjemná, decentní.

Kdo hledá produkty úplně bez palmového oleje, bude v tomto případě příjemně překvapený, až spokojený. Palmáč v tuhém gelu nenajdete. Zato olivový olej, bambucké máslo, mandlový olej, kakaové máslo a konopný olej ano.

Tuhý sprchový gel je možné si představit jako sprchový gel zbavený vody. On tedy není zbavený vody, on je bez vody už vyrobený, ale tak jen pro představu. Výhodný je hned z několika hledisek. Menší obal. V tomto případě papírový, z recyklovaného papíru. Recyklovaný papír tvoří 70 % obalu. Na krabičce najdete vedle této informace o složení obalu nápis 30 % Gras. Jedná se o papír skutečně s obsahem trávy. Vypracované studie z minulých let vypovídají o ekologické výhodnosti travního papíru. Tráva výhradně mechanicky, nechemicky zpracovaná pochází z nezemědělských ploch. U berlínské kosmetiky jsem se s tím setkala poprvé. Nevím o jiném kosmetickém výrobci, který by toto používal. Tráva v obalu vede k nárůstu objemu samotného obalu. Jednoduše řečeno, na krabičku se použije méně materiálu. Z toho jsem absolutně překvapená a beru to jako revoluční výrobek v oblasti kosmetických obalů.

Obal je tedy nebělený. Zcela bez plastu. Na rozdíl od běžných kosmetických krabiček, na tomto výrobku není ani plastová laminace. Dost neobvyklé. Ale příjemné na dotyk. Povrch je texturovaný.

Dále se u takovýchto bezvodých produktů ušetří za převoz vody a samotného velkého obalu. To je obrovská výhoda pro životní prostředí. Stejně jako rozdíl ve velikosti odpadu 250 ml lahvičky s pumpičkou a krabičky tuhého gelu.

Tuhý gel je 50 g špalíček, akorát do dlaně. Nemá tvar klasického mýdla, spíše dvojvypuklé čočky. Pohodlně sedne o dlaně. Použít můžete v klidu na celé tělo. Namočit se, namydlit, opláchnout. Gel ubývá rovnoměrně, nijak zvlášť rychle, ale trochu rychleji než klasické mýdlo.

Michaela

Zpět do obchodu