Berlínské opalováky - Sun Protect řada

Trochu se zase ochladilo a začalo pršet. Takže máme pár dní navíc na to, abychom si vybrali letošní opalovák. Tenhle rok jsem to trochu podcenila a první sluníčkový den, což bylo předminulou neděli, jsem si vzala letní šatičky s větším, takovým klasickým letním, výstřihem. Večer jsem teda plakala, spálila jsem si dekolt. V pondělí jsem už sáhla po opalováku. Na dekolt s oblibou používám obličejové produkty, krémy, fluidy. Tak jsem zvolila Sun Protect Pleťový krém na opalování s ochranným faktorem SPF 30.

Berlin šel na trh se slunečními produkty asi dva roky zpátky. Nejprve uvedl tělové mléko a pleťový krém, oba 30. Potom rozšířil sortiment o další tři produkty – tělové mléko  SPF 20, tělové mléko z řady Freistil, SPF 30 a gel po opalování.

Všechny opalovací produkty jsou voděodolné. Vydrží tedy běžnou přítomnost vody, ovšem bez nadměrného mechanického otěru.

Na rozdíl od levných drogerkových opalováků Berlin má fyzikální sluneční filtry, levné opalováky mají často chemický filtr. Fyzikální filtr funguje na principu odrazu světla. Musí se tedy použít něco bílého, lesklého, co odráží sluneční paprsky a to naprosto konkrétním způsobem. V tomhle případě je to oxid zinečnatý a titaničitý, oba dohromady. Oxid zinečnatý je bezpečný, s řadou benefitů pro pokožku, z toho důvodu se na dětské prdýlky používají zinkové krémy. Zinek chrání proti UVA i UVB. Oxid titaničitý má užší spektrum ochrany, chrání převážně proti UVB, je ale díky němu možné dosáhnout vyššího SPF. A protože tyto minerály odráží světlo a tak pracují, je mýtem, že můžete na opalovací krém něco použít, například zapudrovat a jejich funkci nezměníte. Na opalovací krémy se opravdu nic nanášet nemá, pokud chcete, aby dělaly svoji práci a dělaly ji dobře.

Výhodou berlínských opalováků je také to, že po nich nebudete mít na obličeji bílou masku. Krém po nanesení tvoří velmi přirozený vzhled. Vždy ale počítejte s tím, že opalovací krémy se v rámci svých funkcí trochu lesknou a zabránit tomu nelze. S opalovacím krémem, třeba i tím nejkvalitnějším a nejvychytanějším, nikdy nemůžete docílit matného vzhledu. Už by totiž nedělal, co má, neodrážel by světlo.

Filtr v berlínských krémech není o velikosti nanočástic. To znamená, že částice jsou větší než 100 nm. Nanočástice, pokud jsou v produktu přítomné, musí být uvedeny na obalu. Obvyklý je opačný případ. Tedy výrobci se chlubí tím, že nanočástice nepoužívají, takže ve velké většině případů se na obalu dočtete, že neobsahuje nanočástice/nanopartikule. Naivně jsem si myslela, že nanočástice se jen tak nevyskytují. Kdo by je chtěl. Hrozí u nich riziko proniknutí skrz kůži, v krajním případě do krevního oběhu. Byla jsem velmi překvapená, když jsem v jednom známém drogerkovém řetězci našla přírodní opalovací krém jisté nejmenované německé značky, který nanočástice obsahoval.

A v čem se liší berlínský krém od tělového mléka a proč stojí za to si za něj trošku připlatit? Jedna je anti blue light efekt. Tedy efekt proti modrému světlu např. z mobilu nebo monitoru počítače. Druhá je ušlechtilejší a dražší složení. Tyto dvě spolu souvisí. Právě olej z komule, který je součástí pleťového krému, proti modrému světlu chrání. Komulový olej najdete v luxusních a drahých kosmetických produktech. Komuli se také někdy říká motýlí keř. Je to tím, že nektarem květů se živí rozličné množství motýlů, ale také včely a čmeláky. Vzhledem komule připomíná šeřík, jen kvete později, v druhé půlce léta. Součástí kosmetických produktů komule zastává antioxidační, hydratační a tišící funkci, přirozeně chrání proti slunečnímu záření, i proti té modré části. A tady už jsme u zmíněného anti blue light efektu.

Michaela

Zpět do obchodu