Indigové barvení

Milé dámy,

v poslední době mi nejčastěji píšete dotazy týkající se indiga. Tak si na něj trochu posvítíme.

Indigo je asi tak nejkomplikovanější surovina v přírodním barvení a celkově v přírodní péči o vlasy.  

Aby indigo na vlasech opravdu dobře fungovalo, tedy aby dobře obarvilo vlasy, je důležité, aby bylo co nejkvalitnější. Je součástí všech blond a hnědých odstínů. Limituje tedy podstatnou část kolekce barev na vlasy. Kvalitní henna není taková věda, jakou je kvalitní indigo a s tím kvalitní rostlinná blond a hnědá barva.

Problém v účinném barvení zmíněných odstínů může nastat už při míchání barvicí směsi. Indigo nerado moc horkou vodu. Je vhodné ho míchat s vodou o teplotě maximálně 50 stupňů. Pokud tedy zalijete hnědou barvu na vlasy moc horkou vodou, podpoříte červené teplé odstíny barvy. Odstín s obsahem indiga, dalších rostlin a henny bude pak teplejší.

Nutno také podotknout, že indigo není černá henna. To je mýtus. Indigo je modré. Oproti henně má slabší krycí schopnost. To neznamená, že se jím nedají barvit šediny. Není to ale úplně vhodně pro někoho, kdo chce výsledek po 1-2 barveních. Indigo budete muset více vrstvit a obrnit se trochu trpělivostí. I tak vás ale indigo může vypéct, protože jeho modrá se přes veškeré úsilí může změnit na plavou? Jak to? Čtěte dál…

Indigo se také nemá rádo s peroxidem. Pokud se ptáte, zda vám po aplikaci henny na peroxidovou blond zezelenají vlasy, tak odpovědí je, že se bát nemusíte. Tuto vlastnost má výhradně indigo. Po nekonečných spekulacích a neuvěřitelných konspiračních teoriích, kterých jsem za roky práce s indigovými barvami, co by tam asi tak mohlo zezelenat, slyšela a četla už nespočet, je odpověď velmi prozaická. Peroxid na rozdíl od vody obsahuje jeden kyslík navíc. Tento kyslík uvelebený ve vlasech po aplikaci indiga způsobí, že indigo se přeoxiduje z modré do zelené. Nedochází k překryvu barev modrá-na-blond-rovná-se-zelená, ale skutečné tvorbě zelené barvy na vlasech. Indigo je samo ve své podstatě nestabilní, protože jeho efekt vzniká právě oxidací. Je tedy dost možné a časté, že se za nějakou dobu jeho odstín zase změní a to redukcí. U přirozeně šedivých vlasů půjde časem do plavé. Do plavé může pak jít i ta zelená na peroxidových vlasech. Chce to trochu času. Když vzniknou zelené vlasy, doporučuju vždy zákaznicím vydržet. Běžně vymývat, dále neodbarvovat, ani barvu chemicky nestahovat. Další chemické zásahy do indiga nedopadají dobře, vlasy se často zničí. Jak dlouho trvá taková přirozená změna brčálově zeleného indiga na plavou? To může být několik týdnů. Zkušenosti zákaznic hovoří o např. třech týdnech, než je to lepší.  Z toho důvodu moc nedoporučuju přeskakovat z chemického barvení na indigové a zpět na chemické. Není to až zase tak jednoduché, může to být běh na dlouhou trať, může to skončit zničenými vlasy. Je spíše vhodnější se rozhodnout, zda po chemickém barvení chci jít do toho indigového, případně obráceně a vytrvat a přijmout vzniklé drobné komplikace, které to doprovází.

Redukce modrého barviva na vlasech na plavou je přirozený proces a zkušenosti zákaznic hovoří o tom, že to trvá různě dlouho. Nejčastěji několik týdnů až měsíc.

Když vybíráte indigo nebo indigovou barvu, ať už blond nebo hnědou, neuděláte chybu, když zvolíte certifikovaný produkt, tedy produkt s nějakým potvrzením, že se jedná o certifikovanou přírodní kosmetiku. Ještě pořád není neobvyklé, že navzdory evropské legislativě o bezpečných kosmetických přípravcích, jsou na našem trhu neschválené barvy na vlasy. Schvalovací procesy v Indii a celkově v Asii nejsou tak přísné jako u nás. Výrobky v EU legálně v prodeji musí splňovat laboratorní testy, mikrobiologickou čistotu, stabilní vlastnosti trvanlivosti, požadavky na obaly, podléhají neustálým kontrolám hygienických stanic, kontrolních certifikačních orgánů a dalším. Nelegálně prodávané výrobky nic z toho nemají. Na druhou stranu není možné získat certifikát o přírodní kosmetice pro jakýkoli produkt, pokud toto ten produkt nesplňuje. Chápu obavy zákaznic, které se mě ptají, co moje indigo obsahuje, zda může obsahovat barvivo z uhelného dehtu, jak je tomu v některých potravinářských výrobcích obarvených indigovou modří. Sama tedy prodávám výhradně indigo a indigové barvy, které nakupuji přímo od pěstitele rostlin. Mám k tomu potřebné dokumenty včetně testů z evropské laboratoře a vím, že mi do výrobků nikdo nic nepřidává, ať už nejaký chytrák-výrobce nebo někdo po cestě, kdo by třeba výrobky expedoval nebo skladoval. Není výjimkou, že v Indii můžete koupit necertifikované barvy od různých exportních firem. Je to ale další článek, možná další z mnoha a tím se cesta od výrobce k zákazníkovi prodlužuje. Dbám naopak na to, aby cesta produktu byla co nejkratší. CosmetikaBio barvy na vlasy putují nejkratší cestou - od pěstitele rovnou k nám. A k vám.

Michaela  

 

Zpět do obchodu