Přecitlivělá

Možná je to dobou, možná zesílenými požadavky na hygienu, možná podivným počasím...Ale čím dál víc lidí se momentálně potýká s přecitlivělou pletí. Nejde jen o případ, kdy pleť přestane snášet vaši momentální péči, ale hlavně o stav, kdy přestane snášet prakticky jakoukoliv péči. Je zarudlá, reaktivní, pne, hřeje, často i bolí… Samozřejmě by bylo nejlepší odebrat se někam do lesů a panenské přírody, zklidnit tělo i mysl a veškerou hygienu omezit na cachtání v horské bystřině. Ale takovou možnost mnoho z nás nemá, takže je fajn umět pleti ulevit i v méně přátelských podmínkách.

Citlivé čištění

U čištění citlivé nebo podrážděné pleti zapomeňte na běžné čističe a mléka. To všechno je moc. Pokud pleť skutečně potřebuje ulevit, sáhněte do spíže pro ovesné vločky. Z nich připravte jednoduchou čistící směs.

Ovesné vločky namelte nebo mírně podrťte, případně použijte jemnější verzi, než jsou ty klasické. Malé množství, cca zarovnanou polévkovou lžíci zalijte horkým černým čajem v bio kvalitě (čistým, nijak neochuceným, nearomatizovaným) a nechte vločku nasáknout a směs vychladnout.

Hotovou směsí jemně vyčistěte obličej. Můžete nechat i chvíli působit, zejména pokud cítíte, že na to pleť reaguje pozitivně. Ideálně neoplachujte vodou, jen jemně odstraňte. Pokud budete oplachovat vodou, tak až ty poslední zbytky, aby stačil jeden oplach.

Jablečné tonikum

Jablečný ocet je jeden z podceňovaných zázraků v péči o podrážděnou pleť. Ale pozor na něj, tím, že je kyselý, je potřeba s ním zacházet opatrně. Skvělé zklidňující tonikum si připravíte smícháním Vincentky a jablečného octa. Poměry musíte přizpůsobit stavu pleti. Pokud je pleť v pořádku (toto tonikum je naprosto bezkonkurenční i pro zdravou a bezproblémovou pleť), může směs maličko štipkat, ale jen tak, aby to nebylo nepříjemné a rychle odeznělo. Pokud je pleť zcitlivělá nebo hodně podrážděná, tak je potřeba vyladit poměr tak, aby směs neštípala. 

Tonikum lze použít klasicky na tamponek nebo jemně nastříkat na obličej. Velmi příjemným způsobem nanášení je i vtiskování do pleti. Trochu tonika nanesete do dlaní, rozetřete a dlaně přikládáte k obličeji a tonikum nanášíte pouze jemným vtiskováním. Díky teplu dlaní a jemnému tlaku se jedná zároveň o velmi jemnou masáž, která zlepší mikrocirkulaci.

Opatrná péče

U velmi reaktivní pleti zkuste alespoň na noc vysadit veškerou péči a nechte pleť odpočívat a naskočit na své vlastní rytmy. Pokud jste třeba někde na dovolené v čistém prostředí, dopřejte pleti občas takové rozvolnění péče i přes den. 

Ve městě je naopak žádoucí pleť trochu ochránit. Přecitlivělá pleť má porušenou hydrolipidovou ochrannou bariéru a je proto žádoucí použít spíše emulzní přípravky (tedy takové, které obsahují nejen oleje a másla, ale i vodu). Bezvodé přípravky nemusí být pro přecitlivělou pleť úplně to pravé.

Pro takové případy můžete bez obav sáhnout po Intenzivním krému pro citlivou pleť Freistil. Je určen pro pleť citlivou, ekzematickou, alergickou i miminkovskou. Neobsahuje éterické oleje, ani jiné potenciálně dráždivé látky. Pleť jemně posiluje a chrání i díky obsahu rakytníkového oleje, který je spolu s obsaženým aloe vera ultimátní hojivé kombo, které dokáže zázraky. Pupalkový olej přináší kromě péče i nálož prospěšného vitamínu E v přírodní formě a jojobový olej v základu se postará o naprosto nekonfliktní přijetí. Jojoba totiž není technicky vzato olej, ale vosk a jeho složení je velmi blízké ochrannému kožnímu mazu. Máte-li podrážděnou pleť, jojoba bude vždy váš velký spojenec.

Přijde vám takové péče málo? Pro přecitlivělou pleť je to až dost. Dopřejte jí tedy pár dnů až týdnů takový detox o větší péče a s ostatními vychytávkami počkejte, až budete zase “ve své kůži”. 

CosmetikaBio

Zpět do obchodu