Používáte svůj šampon správně?

Co to je za otázky, copak se dá šampon používat špatně? Co je na tom tak složitého? Tak složitého nic, ale přesto je jedna věc, která umí hodně ovlivnit to, jak dobrou službu vám šampon udělá. A navíc díky ní ušetříte. To už stojí za to zjistit, ne?

Pěna a ještě víc pěny

Bavíme se samozřejmě o přírodních šamponech. Co se týče konvenčních, tam ale máme taky jednu radu - vyhoďte je. A kupte si nějaký přírodní. A zpět k té pěně. Přírodním šamponům se vytýká, že pění buď málo (nebo vůbec) nebo naopak zbytečně moc (to je případ šamponů s kokosulfáty). Nicméně použijete-li správný způsob dávkování šamponu a mytí vlasů, tak zjistíte, že najednou pění i ten bez pěny a množství pěny u toho opačného případu se naopak snižuje.

Co vám výrobci neřekli

Každý vám poví, jak je jeho šampon nejlepší, kolik úžasných ingrediencí v něm najdete a co všechno skvělého provede s vašimi vlasy. Ovšem nikdo už vám nepoví, že každý šampon je v podstatě koncentrát. Pamětníci možná vědí, že dříve se běžně doporučovalo ředit šampon vodou a až pak nanášet na vlasy. Má to dvojí důvod.

  • Naředěný šampon se daleko lépe rozprostře po vlasech, nesedí na jednom místě, jak se často stane těm s výrazně gelovou konzistencí
  • Snížíte koncentraci pěnidla. Což je docela důležité, protože pěnidlo je to ta nejkontroverznější složka šamponu a něco, co nikdy nebude úplně přírodní, pokud trváte na tekutém šamponu.

Opakování je matka čistých vlasů

A jak tedy na to? Do 200ml lahvičky odlijte jednu dávku šamponu, přibližně na jedno vaše běžné použití. Dolijte vodou, můžete přidat i nějaký hydrolát nebo trochu jablečného octa. Dobře promíchejte. Namočte vlasy jako obvykle a nastříkejte trochu rozředěného šamponu na vlasy. Pokuste se tak, aby se dostal přibližně po celé hlavě, ale ne tolik, aby stékal pryč. Vmasírujte. V této fázi to nebude ani trochu pěnit, bude to stejné jako mýt vlasy obyčejnou vodou. Spláchněte a postup opakujte. Už při druhém, někdy až při třetím, opakování začne šampon ve vlasech pěnit. Ve fázi, ve které vytvoří dostatek pěny, jsou vlasy umyté.

Tento postup je v mytí vlasů nejen efektivnější, ale většinou vám i ušetří šampon. Pokud nemáte opravdu dlouhé a husté vlasy, tak vám vaše obvyklá dávka může takto vystačit na dvě až tři mytí.

Důležité je, že je postupné mytí vlasů šetrnější pro pokožku. Přichází totiž do styku s daleko jemnějším přípravkem, nevysušuje se a nedráždí.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu