Nudíte se? Kupte si barvu na vlasy!

Kdy jindy bude lepší příležitost experimentovat s vlasy, než když sedíte doma v karanténě. Možná máte doma zbytky rostlinných barev, možná se to teprve chystáte vyzkoušet. Každopádně je na hraní si s barvami a jejich alchymií ten nejlepší čas. Naše hennové barvy jsou totiž tak čisté a jemné, že je můžete bez výčitek použít i na děti. Ve škole by možná vzbudilo trošku pozdvižení, kdyby váš vzorný blonďáček přišel se zářivě oranžovou hlavou, ale doma to nikomu nevadí, navíc si při tom procvičíte zeměpis, botaniku, biologii člověka i základy chemie. Takže směle do toho!

Míchám, mícháš, mícháme

Jste-li už protřelé hennařky, tak to víte, ale pro ty ostatní - rostlinné barvy spolu můžete míchat prakticky dle libosti. Je jedno, jestli máte pár zbytků, které samy o sobě na celou hlavu nestačí nebo jste v pomatení smyslů nakoupily odstín, kterého se teď bojíte. Mícháním již hotových odstínů nikdy nedocílíte něčeho vyloženě špatného nebo hnusného. Maximálně vám to nebude slušet tak, jak si představujete, což se dá většinou následně zase zkorigovat. Ovšem stále platí, že NA ODBARVENÉ NEBO CHEMICKY ZESVĚTLENÉ VLASY NEPATŘÍ ANI MALÉ MNOŽSTVÍ INDIGA!!!

Pokud mícháte různé odstíny, sledujte ve složení podíl henny a indiga. Pokud převažuje henna, tak vždy dostanete něco měděného či mahagonového, pokud indigo, tak bude výsledný odstín spíš do hněda. Zajímavě ve směsích působí “studené blond” odstíny - popelavá a pšeničná blond. Stáhnou teplý tón henny, aniž by výsledný odstín ztmavily a výsledek je tak daleko tlumenější a decentnější. Jsou skvělé i ke korekcím, pokud vám na hlavě zazáří výraznější rezavá, než jste si představovali nebo než vám sluší.

Řízená alchymie

Kdo takové hokus-pokusy odmítá, protože má rád aspoň trochu jistotu, že dostane to, co chce, ten by se měl vybavit čistou hennou, čistým indigem a cassií. Z těchto tří bylin toho totiž namícháte celkem dost a poslouží vám i každá z nich jednotlivě. Nejčastější směsí je takzvané hendigo aneb henna s indigem. Přidáním indiga k henně docílíme tmavšího odstínu a v případě, že je indiga víc, tak rovnou hnědé nebo skoro černé. Nezapomeňte ale, že henna je daleko agresivnější v barvě, takže pokud ji chcete tlumit, potřebujete indiga výrazně více. Při poměru 1:1 bude ještě stále vyhrávat henna, přestože bude výrazně tmavší.

Světlejších barev vám naopak pomůže docílit cassia. Přidaná k čisté henně vytvoří jemnější a zářivější odstín, který se bude nádherně vyjímat především na světlejších vlasech. Také tento mix při opakovaném barvení tolik netmavne. Chcete-li svoji zrz jen mírně oživit, namíchejte si směs s větším podílem cassie než henny.

Smícháním henny, cassie a indiga pak teoreticky může vzniknout něco jako “blond”, tedy oživení pro světlé vlasy (žádná přírodní barva vlasy nezesvětlí). Ale to už je docela vyšší dívčí a měli byste mít poměry ozkoušené, protože to stačí trochu přehnat s indigem nebo hennou a jste najednou zrzka nebo hnědovláska. A znovu opakuji - nic s indigem na chemicky zesvětlené vlasy. Takže pokud nejste přírodní blondýnka, tak na něco takového rovnou zapomeňte a pořiďte si směs bez indiga nebo nechte chemii odrůst.

Škola základ života

A co z toho můžete vytěžit pro svoje momentální domškoláčky? Většina rostlin pochází z Indie (zeměpis), na obalech jsou názvy latinsky (přírodopis, botanika - najdeme, jak rostliny vypadají, kde rostou, co se z nich sklízí a proč vlastně existují latinské názvy). Každá rostlina uvolňuje barvivo za jiných podmínek a jinak funguje (henna v teplé i studené vodě a obarví jen to, čeho se dotkne, indigo potřebuje přesnou teplotu a barvivo se uvolní samovolně a obarví jen to, co je v tu chvíli v dosahu, necháte-li indigo zoxidovat v misce, tak směs ztmavne a pak už nic neobarví). Barvivo se váže na keratin (protein) ve vlasu, což je skvělá příležitost podívat se na to, z čeho se skládá vlas a objevit, že se tam nacházejí stejné složky jako v kůži, a proto henna obarví i kůži

Pokud chcete s dětmi vyzkoušet tetování hennou, umíchejte směs trochu hustší než na vlasy a dejte do pytlíčku s ustřiženou špičkou, jako když zdobíte perníčky. Nakreslený obrázek je pak nutné na kůži   nechat zaschnout a smýt nejdříve za půl hodiny. Čistá henna je k tomuto účelu nejvhodnější, protože kůži obarví nejlépe.

Stay home, stay safe a and stay beautiful!

CosmetikaBio

Zpět do obchodu