No poo - jak mýt vlasy bez šamponu

Mytí vlasů bez šamponu neboli no-poo metoda mytí vlasů je stále populárnější. Pro někoho to je naprostá novinka, pro někoho stará vesta, přestože dříve tato metoda neměla zdaleka tolik stoupenců. Takovým harcovníkem je i Michaela, zakladatelka značky CosmetikaBio, a o tom, jak experimentovala s (ne)mytím vlasů dávno před tím, než se z toho stal trend, se můžete dozvědět v tomto článku, kde popisuje svoji cestu k nalezení ideální mycí procedury. Pokud jste začátečník nebo o tomto slyšíte poprvé, může vám z toho jít trochu hlava kolem. Tak se na to pojďme kouknout pěkně zblízka.

Pryč se šampony! Ale proč?

Hlavním cílem no-poo je dopřát vlasům a zejména pokožce co nejpřirozenější způsob mytí. Poprvé se o ní v našich končinách začalo více mluvit někdy před deseti lety a šlo z velké části o snahu vyřadit z vlasové péče konvenční šampony plné agresivních pěnidel, konzervantů a syntetické parfemace. Přírodní šampony a vlasová péče byly v té době ještě celkem v plenkách nebo se pod názvem “přírodní” skrývala jen trochu jiná, ale stejně hnusná chemie. Mýt si vlasy něčím naprosto čistým bylo skoro jako sci-fi.

Dnes už máme možností daleko víc, existují značky, které dělají šampony tak čisté, jak to jen jde (jako třeba německá i+m Naturkosmetik), ale kouzlo no-poo přetrvává. I ten nejčistší přírodní šampon totiž musí obsahovat dvě věci. Pěnidlo, které zajistí, že se mastnosta rozpustí a nečistoty následně smyjí. A pak konzervanty, protože ty musí obsahovat každý produkt, v jehož základu je voda, jinak by se velmi rychle kazil (a také legislativa neumožňuje prodej přípravků s obsahem vody bez náležité konzervace). Pěnidla i konzervanty jsou různé a i ty schválené pro čistě přírodní kosmetiku, mohou někomu vadit. 

Jak mýt vlasy bez šampónu?

Je potřeba si uvědomit, o co při mytí vlasů jde. Málokdy máme vlasy vyloženě špinavé, potřebujeme je spíš odmastit. Tímto způsobem funguje spousta no-poo metod. Čím vším si tedy můžeme vlasy umýt?

  • Mouka. Velmi častá volba a minimálně ze začátku velmi hezký efekt. Z mouky a vody umícháte těstíčko, které nanesete na vlasy. To nasaje přebytečný maz a vše lehce smyjete vodou. Nevýhoda spočívá v tom, že mouka skutečně jen odmastí, takže po čase může být pokožka odmaštěná příliš a hlavně nevyživená.
  • Soda. Ta se často používá i k detoxikaci vlasů a pokožky při přechodu z konvenční péče. Po sodě je absolutně nutné použít kyselý oplach (voda s jablečným octem nebo citronovou šťávou), je totiž silně zásaditá, což se nelíbí ani pokožce ani vlasům. Právě proto se naprosto nedoporučuje k dlouhodobému používání.
  • Vajíčka, med nebo jiné živočišné produkty jsou pro nás jako vegany naprosto nepřijatelné a proto jejich použití vnímáme jako velmi problematické. Jsou jiné a daleko etičtější možnosti, jak o své vlasy pečovat.
  • Mýdlové ořechy neboli reetha. Ano, ty samé mýdlové ořechy, které se používají na praní. Na vlasy se používají buď ve formě mletého prášku, který smícháte s vodu (a za žádných okolností nechcete, aby vám to nateklo do očí) nebo ve formě odvaru, kterým si vlasy umyjete. Jsou skvělé pro mastnější vlasy, sušší pokožku a vlasy mohou ještě více vysušit.
  • Shikakai. Opět rostlinný prášek, na rozdíl od reethy ani náznakem nepění. Vhodnější naopak pro sušší vlasy, často po něm vlasy těžknou a jemné vlasy jsou obtížněji rozčesatelné.
  • Marocký jíl neboli rhassoul. Velmi jemný jíl, až krémové konzistence. Tradiční mycí metoda z Maroka a okolí. Má skvělý účinek na pokožku, kterou detoxikuje a ozdravuje. Ale často po něm vlasy dost elektrizují.
  • Cassia. Sice se spíše používá jako vlasová maska, ale zároveň vlasy výborně čistí, takže je to takové 2v1. Aby vlasy umyla, stačí ji ponechat i jen pár minut.
  • Práškové směsi ajurvédských bylin. Většina těchto směsí se skládá z podobných bylinek, které jsou v našich přírodních barvách, případně s přídavkem reethy, shikakai nebo jílu. Jde o asi nejkomplexnější no-poo přípravky na mytí vlasů, vlasy jsou nejen umyté, ale pokožka je vyživená a ošetřená. Nově na trhu objevíte už i práškové šampony z našich lokálních bylinek.

Skvělou tečkou za no poo mytí je oplach na vlasy z jablečného octa. Jablečný ocet je nejen superpéče pro pokožku, ale také dodá vlasů nádherný lesk a hebkost.  

Chcete další tipy na netradiční péči o vlasy? Přidejte se do naší FB skupiny! Nebo je to na vás až moc “alternativní” a sáhnete raději po šamponu? Tak tady máte ty nejlepší :-)

 

Zpět do obchodu