Než začnete s přírodním barvením

Řeklo by se, že přírodního barvení vlasů je už všude plno. Přesto se i mezi milovníky přírodní péče stále dokola objevují ty samé dotazy a problémy. Kterým je možné jednoduše předejít, pokud víte a dodržíte pár základních věcí. V čem si tedy musíte udělat jasno, než si vůbec koupíte první balení přírodní barvy na vlasy?

  1. Přírodní barvy FUNGUJÍ JINAK než konvenční barvy. Určitě nedělejte to, že si prostě podle názvu vyberete podobný odstín, jakým jste barvila konvencí. Konvenční barvy vás obarví prakticky na jakýkoliv odstín. U přírodních musíte vzít v potaz svoji barvu vlasů, zjistit, jestli je požadovaného odstínu vůbec možné docílit a až pak hledat konkrétní směs, která to zvládne. Nikdy nevybírejte přírodní barvu podle názvu odstínu!
  2. Nekupujte si “hennu”, ale zjistěte si, co je přesně v krabičce. Běžně se děje, že se jako “henna” označují všechny nebo většina přírodních barev. Často jako “hennu” dostanete dokonce nějaký nechutný chemický koktejl, který trochu henny obsahuje. Což je úplně špatně, protože henna není barva na vlasy, ale rostlina - henovník bílý, latinsky Lawsonia inermis. Jako “henna” nebo “čistá henna” má být označen produkt, který obsahuje jen a pouze mleté listy henovníku a nic víc. Žádné další byliny,tím méně syntetické látky. Čistá henna vás obarví na rezavo a čím světlejší vlasy, tím zářivější barva. Chytí vám i na hodně tmavé vlasy, ale těm dodá pouze mahagonový nádech.
  3. Řešte značku a složení konkrétních odstínů. Říct “barvím se hnědou hennou” je stejné, jako když řeknete “piju obilné kafe”. Jednak to není kafe, jednak nikdo netuší, co v tom je - čekanka, pampeliška, skutečně nějaké obiloviny…? Různé odstíny přírodních barev vznikají smícháním různých bylin a ano, velmi často obsahují hennu, ale někdy zase třeba vůbec…. Každá značka míchá svoje odstíny jinak a z jiných bylin, takže pokud se obarvíte hnědou CosmetikaBio, nemůžete čekat stejný výsledek s jinou značkou, i když se bude odstín jmenovat stejně. Pokud máte konkrétní představu, jak mají vlasy po obarvení vypadat (a je to realizovatelné), musíte najít konkrétní směs, která to dokáže vykouzlit právě na vašich vlasech. Jedna konkrétní směs bude na deseti různých lidech vypadat pokaždé jinak.
  4. Pečujte o vlasy komplexně. Přírodě neporučíte a kombinovat bezhlavě přírodní vlasovou péči a chemickou péči nedělá často dobrotu a chce to hlubší znalosti. Konvenční šampony, melíry, odbarvování, chemické barvení...To všechno lze s přírodním barvením kombinovat jen omezeně a často vůbec, pokud nestojíte o nevyžádaný bonus ve formě flekatých vlasů nebo brčálového nádechu. Pokud chcete kombinovat přírodu a chemii, vždycky se poraďte s výrobcem dané přírodní barvy. Chyby při přírodním barvení jsou dost náročné na odstranění.
  5. Dvakrát se ptejte, jednou kupujte. Z výše uvedeného je zřejmé, že pokud si vyberete přírodní barvu jen podle názvu odstínu nebo neúplných informací, může se stát, že koupíte něco, co pro vás vůbec není vhodné. A to je pak dost k vzteku, přece jen kvalitní barva nestojí pár korun. Přesto to spousta lidí dělá a někteří se ptají až ve chvíli, kdy se zhrozí při pohledu do zrcadla po barvení. Nezačínejte proto s přírodním barvením vlasů spontánně, protože vaší nej kámošce to tak sluší. Napište nám, popište stav svých vlasů, ideálně pošlete fotku jak svých vlasů, tak odstínu, co byste ráda. Vyhnete se tak zklamání nebo zbytečně utraceným penězům.

 

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu