Ledová čokoláda na vlasy

Každý, kdo se barví přírodně na hnědo, ví, že studené odstíny jsou docela oříšek. Je to proto, že jednak máme v našich končinách přirozeně spíše teplé odstíny vlasů, ale hlavně značnou část přírodních barvicích směsí tvoří čistá henna, která se umí prosadit dost výrazně. Pokud jste si někdy zkusili namíchat hnědý odstín sami doma z henny a indiga, tak vás možná překvapilo, že henna se na vlasech dost projeví i v případě, že jí použijete málo. Takže namíchat opravdu studený odstín hnědé není vůbec evidentní, ale na druhou stranu to není ani nemožné. Chcete nosit na vlasech ledově chladný odstín hořké čokolády? Pojďme na to!

Na podkladu záleží

Jako už každého barvení přírodními barvami záleží velmi na podkladu. Tedy buď na vaší přirozené barvě vlasů nebo na barvě, kterou teď na vlasech máte. Hnědé odstíny hennových barev se relativně dobře snášejí i s chemickými barvami v hnědém odstínu, takže přechod na přírodní verzi nemusí být až tak složitý. S čím se naopak nesnesou vůbec jsou chemicky zesvětlené vlasy, takže pokud byste chtěli přejít z chemické blond na přírodní hnědou, bude potřeba mezikrok v podobě předbarvení čistou hennou (a možná se vám nakonec ona zářivě měděná zalíbí tolik, že na hnědou vůbec nedojde).

Většina z nás ale nějaký odstín hnědé na vlasech nosí, ať přirozeně nebo jsme mu pomohly. S přirozeně hnědým podkladem si nemusíme příliš lámat hlavu a můžeme se směle pustit do vytvoření krásného studeného odstínu.

Čokoláda a obilí

Už odstín Hnědá a Tmavě hnědá jsou velmi neutrální a nejdou do červena, ale ani nejsou vyloženě studené. Takže je potřeba najít ještě nějakého pomocníka. K vytváření opravdu studené hnědé budete potřebovat odstín Tmavě hnědá, protože obsahuje hodně indiga, které nám k dosažení studeného tónu pomůže. Ale neznamená to, že čím víc indiga, tím víc studené, to bychom skončili s černou a to nechceme. Sáhneme si tedy pro pomoc mezi “blond” odstíny. Přírodní blond barvy jsou totiž vlastně takové přelivy, které samy o sobě nezesvětlí, tudíž nezmění barvu, ale mohou přidat studený nebo teplý nádech. A je jedno, jestli blond nebo tmavým vlasům. Nejstudenější z blond je Pšeničná blond a po té právě sáhneme.

Tmavě hnědou a Pšeničnou blond smícháme v poměru 1:1, tedy půl na půl. Smíchejte si je napřed v sypké podobě, ať je pak po zalití nemusíte dlouze míchat. Umyjte si vlasy, nejlépe jemným přírodním šamponem nebo no poo metodou. Sice lze barvit i vlasy neumyté, ale přírodní barvy chytají většinou lépe na vlasy čisté. Směs zalijte vodu o teplotě 50°C. Poznáte to i bez teploměru - je to teplota, kdy ještě udržíte ve vodě prst, ale ne dlouho. Zalijte směs vodou, rozmíchejte a okamžitě nanášejte. U barev s velkým podílem indiga je skutečně klíčové nanést směs okamžitě po namíchání. Pokud směs necháte ustát a indigo zoxiduje, už nic neobarví. Ponechte na vlasech 90 minut, delší doba není třeba.

Spláchněte vlasy pouze vodou, pokud potřebujete, použijte jemný přírodní kondicionér, ale žádný šampon. Počítejte s tím, že barva se bude ještě cca dva dny rozvíjet a může se maličko změnit. Šampon použijte ideálně nejdříve za ty dva dny.

Tato směs dokáže poměrně slušně obarvit i šedivé vlasy, ale zkoušejte to jen v případě, že máte tak 10% šedin. Šedivý vlas má jinou strukturu a barva na něj chytá jinak a u jednofázového barvení opravdu není možné zaručit výsledek. Ale mnoho klientek s mírně prošedivělými vlasy tuto směs s úspěchem používá s velmi uspokojivými výsledky.

Chcete se o výsledky podělit s ostatními nebo naopak od nich získat další zkušenosti? Připojte se k naší fb skupině Přírodní barvení vlasů.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu