Krém, fluid nebo sérum?

Textura pleťové péče je stejně důležitá jako to, co přípravek obsahuje. Konvenční kosmetika v tom má jasno - na mastnou pleť potřebujete lehký fluid, na normální krém a na suchou nebo zralou hutný krém nebo olej. Co na tom, že to často nefunguje, vždyť to přece vypadá úplně logicky. Bohužel jen vypadá. Z pohledu potřeb pleti to není logické ani trochu. U čistě přírodní kosmetiky proto takové rozlišení často nenajdete. Podle čeho ale pak vybrat tu správnou péči na míru potřebám vaší pleti?

Fluid - péče lehká jako vánek

Fluid je velmi oblíbená textura, protože je lehká a rychle se vstřebává. Což je zároveň jeho největší nevýhoda. Fluidy obsahují velké množství vodní složky, což znamená menší množství živin a menší ochrana pleti. Proto jsou vhodné pro pleť bezproblémovou a mladší, která si tak nějak vystačí sama a vy ji chcete jen trochu podpořit. Jsou skvělou alternativní péčí na léto, kdy pleť potřebuje ošetřit, ale hutnější péče by vám byla nepříjemná.

Naproti tomu na mastnou pleť nemusejí být zrovna ideální. Pleť se často mastí právě proto, že jí něco chybí, je podrážděná a její ochranná vrstva je narušená. V takovém případě je fluid naprosto nedostatečná péče a často vede jen ke zhoršení příznaků.

Fluid je skvělá věc, pokud máte rádi vrstvenou péči nebo třeba používáte velmi pečující makeup. Přestože některé přírodní makeupy nebo BB krémy mají velmi hezké složení, je většinou lepší pod ně ještě nějakou vrstvu péče použít. A tady se nabízejí právě fluidy. Dodají pleti výživu i hydrataci, ale díky rychlé vstřebatelnosti nekomplikují použití hutnějšího makeupu.

Sáhnout po nic může i pleť citlivá, protože je často háklivá na příliš hutné přípravky nebo právě velké množství účinných látek ve vysoké koncentraci. Fluid je pak takový jemný ochranný závoj, který ji dokáže zklidnit a podpořit.

Náš tip - Freistil Revitalizační fluid pro citlivou pleť

Krém - ideální rovnováha

Naše pleť má na povrchu přirozenou ochrannou vrstvu, která je složena z vody a tuků - odtud její označení hydrolipidová vrstva. Pomocí pleťové péče se snažíme uchovávat tuto vrstvu v co nejlepší kondici. Proto se krémy snaží kopírovat její texturu. Každý krém je emulze, která vzniká tím, že se smísí vodní a tuková složka. Jestli je v krému víc vody nebo víc tuku (olejů), poznáte snadno ze složení. Pokud má krém na prvním místě olej a až pak vodní složku (vodu, hydrolát, aloe vera šťávu), očekávejte opravdu hutnou záležitost.

Ovšem to, jestli se krém dobře vstřebá a nezanechá na pleti mastnou vrstvu, není dané tím, jak moc je hutný, ale hlavně tím, co v něm je. Takže ani s mastnější pletí se nemusíte hutnějších krémů obávat. Často zafungují daleko lépe než lehoučké fluidy. Právě proto, že pokud vaše pleť potřebuje obnovit ochrannou vrstvu (a v důsledku toho se zoufale mastí), tak jí tímto pomůžete a ona může svojí hysterické snahy o obnovení své ochrany zanechat.

Většina krémů ale obsahuje větší podíl vodní složky, protože to je nejoblíbenější textura napříč všemi skupinami zákaznic. Takový krém se dostatečně dobře vpije do pleti, ale zároveň ji zanechá ošetřenou. Umožňuje dostatečnou výživu a velký podíl čistě přírodních látek jako jsou panenské oleje nebo másla. Také může obsahovat jak látky rozpustné ve vodě, tak látky rozpustné v tucích, což skýtá daleko větší možnosti při tvoření receptur.

Náš tip - Hydro perform Vydatný krém

Olej - koncentrovaná síla rostlin

Oleje jsou jako pleťová péče čím dál oblíbenější a zcela právem. Za studena lisovaný kvalitní rostlinný olej v sobě obsahuje všechnu sílu, kterou by rostlina potřebovala, aby ze semene vyrostl nový exemplář. Je v něm zkoncentrovaná síla slunce, kterou rostlina během růstu nabrala a vložila do semínka, aby z ní čerpalo po dobu, co bude v temnotě pod zemí.

Je tedy logické, že oleje jsou vhodná péče pro jakýkoliv typ pokožky, jen je potřeba vybrat ten správný. Tuto volbu vám mohou usnadnit olejová séra, která obsahují směs několika olejů, často doplněnou ještě o oleje éterické. Éterické oleje ovšem nejsou oleje ani trochu, jsou to vlastně úplně jiné látky. Nicméně spojení rostlinných a éterických olejů nám přináší daleko větší spektrum účinků. Éterické oleje jsou vysoce koncentrované léčivé látky, které pronikají rovnou do krve a dovedou vyřešit mnoho kožních problémů jako je akné, nadměrné maštění, předčasné stárnutí, špatné hospodaření s vodou a další.

Olejové sérum proto může využít každý typ pokožky a záleží už jen na vás, jestli vám bude lépe vyhovovat skutečně jako sérum pod krém nebo jako samostatná péče. Pár kapek séra můžete také přidat do svojí tělové péče a dostat ji tak na úplně novou úroveň.

Náš tip - Age plus Luxusní regenerační pleťový olej

CosmetikaBio

Zpět do obchodu