5 ingrediencí konvenční kosmetiky, které zhoršují akné

Vybrat správnou kosmetiku, pokud trpíte na akné, není žádná legrace. Obzvlášť lékárenské regály skoro padají pod hromadami zaručeně funkčních produktů, které vám akné slibují vyzmizíkovat skoro přes noc. A když to mají v lékárně, tak to přece musí léčit, to dá rozum, že ano. Bohužel, opak je často pravdou. I kosmetika, která se tváří v podstatě jako lék, obsahuje zhusta ingredience, které neléčí ani trochu, naopak ještě mohou velkou měrou přispět ke zhoršení akné. Na co si dávat pozor?

Ropné deriváty

Nejčastěji vazelína nebo minerální oleje (což nejsou ani oleje, ani nejsou z minerálů). Jedná se o nejčastější a nejlevnější základ pro pečující přípravky. Často je objevíte i ve velmi drahých a luxusně se tvářících značkách. Problém ve vztahu k akné spočívá v tom, že se jedná o látky, které se nevstřebávají do pokožky a tím pádem ji jen “zaplácnou”. Vytvoří na pleti neprodyšný film, který jí jednak znemožňuje správně fungovat, jednak vytváří skvělé podhoubí pro množení bakterií. Akné se pod takovým nánosem daří jako nikdy dřív.

Silikony

Vytuněný mladší bráška vazelíny. Tam, kde je vazelína těžkopádně mastná, je silikon jemný, hedvábný a na omak téměř suchý. Vyhladí a zjemní. Co na tom, že dělá úplně to samé jako vazelína - film, pod kterým se akné vesele šíří dál. Z toho důvodu je potřeba se vyhýbat zejména konvenčním makeupům a BB krémům, které jsou silikony nadupané a v jednom produktu jich najdete několik druhů. Akné sice zakryjí často úspěšně, ale velkou měrou přispívají k tomu, že je toho třeba zakrývat stále více.

Alkohol

Alkohol v malých dávkách… Však to znáte. Pro pleť s akné to, bohužel, až tak neplatí. Maximálně vám větší množství alkoholu pomůže na chvíli na problémy s pletí zapomenou, ale to je tak všechno. Velké množství alkoholu v produktech pleť zbytečně vysušuje, dráždí a poškozuje. Sice dezinfikuje, jenže to je užitečné v pouze v případě, že potřebujete okamžitou lokální pomoc na konkrétní místo nebo pupínek. Pleťové vody nebo séra, které vás při použití téměř omráčí svým alkoholovým odérem, napáchají na vaší pleti víc škody než užitku.

Umělá parfemace

Ale ne všechny přípravky musí nutně smrdět jako levná vodka. Ono to jde totiž zamaskovat. Navíc vůně prodává a pokud se mažeme něčím, co nám příjemně voní, často nás to uspokojí natolik, že další přínos už nezkoumáme. Výrobci konvenční kosmetiky to dobře vědí a proto nám servírují nepřebernou škálu vůní, která intenzitou často úspěšně soupeří s našim parfémem. Problém je, že syntetickou parfemaci tvoří obskurní chemické látky (ve složení je nikdy nenajdete vypsané, pouze schované pod označením “parfum”), které jsou stejně tak dráždivé jako toxické. Syntetická parfemace je jedním z nejproblematičtějších alergenů a nepatří ani na perfektně zdravou pleť. Na pleti, která je podrážděná a poškozená, umí napáchat pěknou paseku.

Antibakteriální složky

Konvenční přípravky proti akné obsahují plejádu všemožných ingrediencí, které mají za úkol ničit bakterie a bránit tak dalšímu šíření akné. Je to bohulibá snaha, bohužel často se tady jde s kanónem na komára. Zbytečně agresivní chemické látky zabijí nejen bakterie odpovědné za akné, ale také všechno kolem. Asi jako byste to vzali Savem. Proto často může být první dojem celkem pozitivní, protože antibiotické působení se skutečně postará o jisté zlepšení. Bohužel za cenu toho, že ničíte vše kolem. Navíc jdou často tyto látky rovnou do krve a málokdy to je něco, co by našemu organismu prospívalo.

Trápí vás akné a našli jste ve své péči přípravky, které obsahují výše zmíněné látky? Rozlučte se s nimi a sáhněte po přírodní kosmetice. Třeba po řadě Phyto balance německé značky i+m.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu